Συμβούλιο Εφετών: «Όχι» στην έκδοση της Τουρκάλας που συνελήφθη πριν την άφιξη Ερντογάν

Συμβούλιο Εφετών: «Όχι» στην έκδοση της Τουρκάλας που συνελήφθη πριν την άφιξη Ερντογάν

Οι Έλληνες δικαστές έκριναν πως η νεαρή γυναίκα δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, καθώς δεν πρόκειται να έχει μια δίκαιη δίκη και ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες

Συμβούλιο Εφετών: «Όχι» στην έκδοση της Τουρκάλας που συνελήφθη πριν την άφιξη Ερντογάν
Σε ένα απίστευτο κατηγορητήριο που την θέλει να έχει συγκροτήσει και να διοικήσει ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση από την ηλικία των 10 ετών (!), στήριξαν οι τουρκικές αρχές το αίτημά τους για έκδοση της 21χρονης Τουρκάλας, Halaz Secer, η οποία είχε συλληφθεί με άλλους οκτώ ομοεθνείς της κουρδικής καταγωγής στην Αθήνα, λίγο πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα «στοιχείο» που δεν διέφυγε σήμερα της προσοχής των μελών του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το οποίο εξέτασε το παραπάνω αίτημα των τουρκικών αρχών και με απόφασή του το απέρριψε.

Οι Έλληνες δικαστές έκριναν πως η νεαρή γυναίκα δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, καθώς δεν πρόκειται να έχει μια δίκαιη δίκη και ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες.

Η απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από 50 αλληλέγγυους που βρίσκονταν στο δικαστήριο. Μετά το τέλος της διαδικασίας, ωστόσο, η 21χρονη οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή γιατί κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).

Κλείσιμο
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους τα μέλη του συμβουλίου μπήκαν για πρώτη φορά στην ουσία των κατηγοριών που η τουρκική δικαιοσύνη αποδίδει στη νεαρή γυναίκα για να αποφανθούν πως τα αδικήματα της καταλογίζονται όχι απλά δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξιες.

Αγόρευση καταπέλτης
Είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέως κυρίας Ουρανίας Σταθέα, η οποία ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές εκζητούν τη νεαρή γυναίκα (γεννηθείσα 15-5-1997 στην Τουρκία) για «συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007», δηλαδή από την ηλικία των 10 ετών!

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας με νόημα ότι μπορεί να κατηγορηθεί και για το προηγούμενο διάστημα: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε η κ. Σταθέα, η οποία χαρακτήρισε τα στοιχεία αόριστα και ασαφή και την κατηγορία έωλη.

Ακόμη, η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ανέφερε πως το ένταλμα σε βάρος της 21χρονης εκδόθηκε στις 25/12/2017και βασίζεται στο ότι η νεαρή γυναίκα συμμετείχε σε κάποιες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2015-16 και ότι είχε αναρτήσει πανό.

«Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», τόνισε η εισαγγελέας επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των «8», αλλά και γεγονός ότι στην Τουρκία συλλαμβάνονται αφειδώς θεωρούμενοι ως αντίπαλοι του καθεστώτος, από δημοσιογράφους και στρατιωτικούς, έως δημοσίους υπαλλήλους και δικαστές, και μάλιστα με την τήβεννο μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Κατά την εισαγγελέα μάλιστα αν η 21χρονη εκδοθεί στην Τουρκία μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή της, δεδομένου ότι όπως είπε από τις 16 Ιουλίου 2016 η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ότι θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν.

Τι είπε στο δικαστήριο η 21χρονη
Συγκλονιστικά ήταν τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο η ίδια η 21χρονη, η οποία αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδουν οι τουρκικές αρχές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι».

Η νεαρή γυναίκα ανέφερε μάλιστα πως μέχρι σήμερα έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά. Την πρώτη, όπως είπε, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την μεταφέρουν ποτέ στο νοσοκομείο, τη δεύτερη φορά οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι καθώς της το χτύπησαν πάνω στο τζάμι του περιπολικού, ενώ την τρίτη φορά της έσπασαν το χέρι. Και όλα αυτά ενώ – όπως είπε - έχει χρόνιο άσθμα καθώς της είχαν ρίξει δακρυγόνο στο πρόσωπο εξ επαφής: «Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», είπε χαρακτηριστικά η νεαρή κοπέλα.

Ως μάρτυρας υπέρ της 21χρονης εξετάστηκε ο πρώην βουλευτής, νυν συντονιστικής της πολιτικής γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.) Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος δεν την γνωρίζει αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει δίκαιο δικαστικό σύστημα, επικρατεί αυταρχισμός και ότι γίνονται στημένες δίκες με στημένα στοιχεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης