Καρδίτσα: πρεμιέρα για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Καρδίτσα: πρεμιέρα για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Πανηγυρικά και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής 9 Μαρτίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, η αυλαία του φεστιβάλ που διοργανώνει για 34η χρονιά η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

 Καρδίτσα: πρεμιέρα για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Σε μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, η Καρδίτσα απέδειξε ότι πρωτοπορεί στον πολιτισμό και ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι ο πιο επιτυχημένος και ο μακροβιότερος στο είδος του.

Κλείσιμο

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. 
Μανώλη Στεργιόπουλου και συνεχίστηκε με μία ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι και την Ευτυχία Μητρίτσα

Σπουδαία τραγούδια μεγάλων συνθετών, ζωντάνεψαν ξανά στη σκηνή του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου μέσα από τη ζεστή φωνή της αγαπημένης Καρδιτσιώτισσας καλλιτέχνιδας Ευτυχίας Μητρίτσα. Μαζί της επί σκηνής ήταν δύο εξαιρετικοί δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Αχιλλέας Wastor στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.

Με αυτό τον υπέροχο μελωδικό τρόπο δόθηκε το σύνθημα να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του θεάτρου που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 18 Μαρτίου.

Το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ ξεκινάει το Σάββατο 10 Μαρτίου και θα λάβουν μέρος 8 συνολικά θίασοι, οι οποίοι επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 25 συμμετοχές, διεκδικώντας τα 12 τιμητικά βραβεία του Φεστιβάλ καθώς επίσης και το Βραβείο Κοινού.


Τι είπε ο κ. Μανώλης Στεριόπουλος


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων  Μανώλης Στεργιόπουλος,  που είναι η ψυχή του φεστιβάλ, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε πείσμα των καιρών, είμαστε πάλι εδώ.Οι άνθρωποι στις πόλεις σφυροκοπούν τη ζωή τους. Η άρρωστη λιτότητα γιατρεύεται απ’ την αδιαφορία τους.  Μα εδώ είναι Ελλάδα κι είναι αλλιώς.  Εδώ τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ. Εδώ οι λέξεις γίνονται δρόμοι, λεωφόροι. Γίνονται σειρήνες που σου φωνάζουν, σήκω κι ανέβα στη σκηνή. 34 χρόνια η απίστευτη μικρή καρδιά, όπως την  έλεγε  ο Τάσος, η Καρδίτσα μας, χτυπά και φωτίζει το πανελλήνιο. Οραματίζεται και διδάσκει. Γιατί για εμάς ο κάθε χρόνος είναι και μια καινούργια γέννα. Είναι το νέο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που δεν θα γεράσει ποτέ».

Την εναρκτήρια τελετή παρακολούθησαν ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός σκηνοθέτης  Θέμης Μουμουλίδης, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ  Χρυσούλα Κατσαβριά, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα και ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. και Γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κώστας Τσιάρας.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, εξήρε το επίπεδο της διοργάνωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από τιμητικά αφιερώματα σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το χώρο του θεάτρου και των Τεχνών, ενώ πολλές και ενδιαφέρουσες είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται καθημερινά (σεμινάρια επιμόρφωσης για ενήλικες και μαθητές, θεατρικά παιχνίδια, συναυλίες και άλλα). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης έχουν αναλάβει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής την οποία συγκροτούν ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα και ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου ο οποίος επιμελήθηκε και το σκηνικό της έναρξης.

 

Το πρόγραμμα του επόμενου διημέρου

Κυριακή 11 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

Δευτέρα 12 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου. Ομιλήτρια: Μάνια Ζούση, δημοσιογράφος

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 18:45 έως 8:00 μ.μ.

Θεατρικό STUDIO με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη: «Γράψε – Παίξε το έργο σου»: Εργαστήρι θεάτρου από το κείμενο έως την παράσταση.

Χώρος: ΚΙΕΡΙΟΝ ξενοδοχείο (αίθουσα σεμιναρίων). 

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 6:00 έως 8:00 μ.μ. στο Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου). Είσοδος ελεύθερη.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης