Κακοποίηση ζώων: Τι συνέβη με ασυνείδητο που είχε εγκαταλείψει σκύλο σε μπαλκόνι διαμερίσματος

Κακοποίηση ζώων: Τι συνέβη με ασυνείδητο που είχε εγκαταλείψει σκύλο σε μπαλκόνι διαμερίσματος

Εγκατάλειψη σκύλου σε μπαλκόνι και επιβολή ασφαλιστικών μέτρων - Αυξάνονται τα κρούσματα θανάτωσης κατοικιδίων - Εγκύκλιοι Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για βασανισμούς και θανατώσεις ζώων

Κακοποίηση ζώων: Τι συνέβη με ασυνείδητο που είχε εγκαταλείψει σκύλο σε μπαλκόνι διαμερίσματος
Αυξάνονται τα απάνθρωπα κρούσματα κακοποίησης ζώων και ειδικά των κατοικίδιων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων που καταδικάζουν  κακοποιήσεις τετράποδων και επιβάλλουν, φυλακίσεις, χρηματικά πρόστιμα ή άλλα περιοριστικά μέτρα.
         
Οι δικαστές έχουν ευαισθητοποιηθεί για τα κρούσματα κακοποίησης των ζώων μετά τις εγκυκλίους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπως και τα αυξανόμενα κρούσμα, ενώ η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε για τη θανάτωση, την κακοποίηση και εκμετάλλευση  ζώων.
         
Ενδεικτικές  είναι οι εγκύκλιοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι οποίες εκδίδονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και ζητούν από τους κατά τόπους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη βίας κατά ζώων.
         
Κλείσιμο
Με τις εγκυκλίους ζητείται  να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορίες-καταγγελίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται αυτές, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός κτλ.
         
Επισημαίνουν ακόμη ότι οι εισαγγελείς πρέπει να είναι σε συνεχή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και άμεσα να διερευνούν κάθε καταγγελία κακοποίησης ή θανάτωσης τετράποδου.
         
Ενδεικτικό της αύξησης των βάναυσων κρουσμάτων κατά ζώων είναι ότι πριν από λίγα 24ωρα εν ψυχρώ πυροβολήθηκαν και θανατώθηκαν τρία σκυλάκια (κουτάβια) στην περιοχή Θορικού στο Λαύριο και το Φιλοζωικό Σωματείο Λαυρίου, επικήρυξε τους δράστες με το ποσό των 1.000 ευρώ. Με το ίδιο ποσό, λίγες μέρες πριν, το φιλοζωικό Σωματείο  της Ρόδου, επικήρυξε τους δράστες που σπέρνουν φόλες στο νησί, εξοντώνοντας δεκάδες αθώα ζωάκια και ειδικά γάτες.
         
Το νεώτερο περιστατικό που απασχόλησε τα δικαστήρια ήταν η περίπτωση ιδιοκτήτη σκύλου το οποίον είχε σχεδόν εγκαταλείψει στο μπαλκόνι διαμερίσματος πολυκατοικίας στο Αιγάλεω στην περιοχή της Αγία Βαρβάρα   Αττικής.
         
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας είχε σχεδόν όλη την ημέρα και καθημερινά, το σκύλο του ράτσας Spitz Pomeranian στο μπαλκόνι της κουζίνας, χωρίς να υπάρχει το ειδικό σπιτάκι για τα ζώα.
         
Το κατοικίδιο παρέμεινε μόνο του στο μπαλκόνι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Εκεί έκανε σχεδόν καθημερινά τις βιολογικές του ανάγκες, ενώ υπήρχαν σκουπίδια από τα υπολείμματα των τροφών του,  με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσοσμία στο γύρο χώρο.  
         
Παράλληλα, το σχεδόν εγκαταλειμμένο ζώο γάβγιζε συνέχεια ακόμη και τις ώρες της κοινής ησυχίας, έκλαιγε δυνατά και ορμούσε στα  κάγκελα του μπαλκονιού, δημιουργώντας δονήσεις σε αυτά και υπερβολικό θόρυβο.
         
Το επίμαχο μπαλκόνι είναι σε απόσταση 4-5 μέτρων από το μπαλκόνι της όμορης-απέναντι- πολυκατοικίας και ειδικά του διαμερίσματος του ίδιου ορόφου. Όταν ο ιδιοκτήτης του απέναντι διαμερίσματος διαμαρτυρόταν στον ιδιοκτήτη του σκύλου, εκείνος δημιουργούσε επεισόδια και τον έβριζε.
         
Όμως, στο απέναντι διαμέρισμα η κόρη του ιδιοκτήτη προετοιμαζόταν για να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή. Όμως, η νεαρή κοπέλα ενώ καθόταν να διαβάσει δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί από την δυσοσμία, τους συνεχείς και υπερβολικούς θορύβους και τα γαβγίσματα του κατοικίδιου.
         
Η συνεχής αυτή κατάσταση της εγκατάλειψης του σκύλου στο απέναντι μπαλκόνι, είχε σπάσει τα νεύρα στην νεαρή κοπέλα η οποία δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στην μελέτη της. Παράλληλα, είχε διαταραχθεί η ψυχική ηρεμία τόσο της ίδιας, όσο των γονέων της, οι οποίοι αγωνιούσαν για την τύχη της κόρης τους, δηλαδή ένα θα πετύχει ή όχι στις πανελλήνιες εξετάσεις.
         
Έτσι, οι γονείς προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητώντας να απομακρυνθεί άμεσα ο σκύλος από το μπαλκόνι, να απομακρυνθούν τα περιττώματα και να απολυμανθεί η βεράντα με δαπάνες του ιδιοκτήτη του σκύλου. Επίσης, ζήτησαν οι γονείς να απειληθεί χρηματική ποινή και προσωπική  κράτηση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά και για κάθε μελλοντική διατάραξή τους από ανάλογες καταστάσεις και συμπεριφορές.
         
Πράγματι, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει επείγουσα περίπτωση και κίνδυνος συγκρούσεων και διαπληκτισμών μεταξύ των δύο γειτόνων και για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν τα πλέον ενδεδειγμένα ασφαλιστικά μέτρα.
         
Το δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση του σκύλου από το μπαλκόνι της κουζίνας μέσα σε τρεις ημέρες από την επίδοση της δικαστικής απόφασης, όπως και τον καθαρισμό της βεράντας.
         
Απαγόρευσε στον ιδιοκτήτη του σκύλου να αφήνει το κατοικίδιο έστω και για λίγα λεπτά στην βεράντα, έτσι ώστε να μην βλάπτονται όσοι μένουν στην απέναντι πολυκατοικία από θορύβους και δυσοσμία.
         
Σύμφωνα με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου, εάν δεν τηρήσει τους επίμαχους περιορισμούς, θα του επιβληθεί για κάθε παράβαση χρηματική ποινή 300 ευρώ και φυλάκιση ενός μηνός.
         
Φυσικά τα δικαστικά έξοδα, τα οποία ανέρχονται στα 400 ευρώ, επιδικάστηκαν στον ιδιοκτήτη του σκύλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης