Βροχές και τοπικές καταιγίδες σήμερα - Χιονιάς από αύριο

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σήμερα - Χιονιάς από αύριο

Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα ενταθούν αρχικά στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας θα επεκταθούν ανατολικότερα

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σήμερα - Χιονιάς από αύριο
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές της Δυτικής και βαθμιαία της Κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο περιμένουμε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα ενταθούν αρχικά στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 6 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), 10 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 17 βαθμούς στην Κρήτη, 7 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 15 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και από το απόγευμα σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, όπου από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Κλείσιμο
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν σε μέτριους 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ.

Από αύριο Δευτέρα εξάλλου, περιμένουμε χιονιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.



Ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, η Kεντρική και Bόρεια Ευρώπη αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πολύ ισχυρό κύμα ψύχους, καθώς αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες αναμένεται να κινηθούν από τη Σιβηρία και τη Ρωσία προς τα δυτικά. Αιτία αυτού του ισχυρού ψυχρού ξεσπάσματος είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο έλαβε χώρα πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη Στρατόσφαιρα της Αρκτικής. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως "αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση" και μπορεί να οδηγήσει, όταν η ένταση του είναι μεγάλη (όπως συνέβη φέτος), στη διάσπαση του Πολικού Στροβίλου.

Τι είναι η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση και ο Πολικός Στρόβιλος;

Η Στρατόσφαιρα αποτελεί το ατμοσφαιρικό στρώμα μεταξύ περίπου 10 – 50 km πάνω από την επιφάνεια της Γης. Σε αυτή την περιοχή της ατμόσφαιρας, πάνω από την Αρκτική, εντοπίζεται ο Πολικός Στρόβιλος. Ο Πολικός Στρόβιλος αποτελεί ένα ημι-μόνιμο σύστημα χαμηλών πιέσεων, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι ισχυροί κυκλωνικοί (από δυσμάς προς ανατολάς) άνεμοι, οι οποίοι οριοθετούν τον λεγόμενο Πολικό Αεροχείμαρρο. Όταν ο Πολικός Στρόβιλος είναι σταθερός, ο ψυχρός αρκτικός αέρας περιορίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Β. Πόλου. Συχνά διαταραχές της κατώτερης ατμόσφαιρας (τροπόσφαιρα) αλληλεπιδρούν με τον Πολικό Αεροχείμαρρο εξαναγκάζοντας τον σε ταλάντωση. Όταν οι ταλαντώσεις (ή κύματα) είναι αρκετά ισχυρές, η κυκλωνική ροή του Πολικού Στροβίλου επιβραδύνεται, οδηγώντας τον πολικό στρατοσφαιρικό αέρα σε κατάρρευση και συμπίεση πάνω από την Αρκτική. Η συμπίεση του αέρα οδηγεί τελικά στη θέρμανσή του, οπότε και αναπτύσσεται το φαινόμενο της στρατοσφαιρικής θέρμανσης. Όταν η θέρμανση αυτή είναι μεγάλη και συμβαίνει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, τότε λαμβάνει χώρα ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επέρχεται τελικά η διάσπαση του πολικού στροβίλου και η απελευθέρωση των ψυχρών αερίων μαζών της Αρκτικής προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Το φετινό ισχυρό επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, φτάνοντας στην μέγιστη έντασή του πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν και η θερμοκρασία του πολικού στρατοσφαιρικού αέρα κατέγραψε αύξηση περίπου 50°C. Η πολύ ισχυρή αυτή θέρμανση οδήγησε στη σταδιακή διάσπαση του Πολικού Στροβίλου, με ένα τμήμα αυτού να μετακυλίεται πάνω από τη Σιβηρία. Σταδιακά αυτή η πολύ ψυχρή και ξηρή αέρια μάζα αναμένεται να κινηθεί δυτικά, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως φαίνεται και στο επόμενο animation όπου απεικονίζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 30 km (αριστερά – πορεία της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης) και 1.5 km (δεξιά – πορεία του αρκτικού ξεσπάσματος).  





Πηγή: meteo.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης