Κύπρος: Για 12η μέρα κρατούν αποκλεισμένο το γεωτρύπανο οι Τούρκοι

Κύπρος: Για 12η μέρα κρατούν αποκλεισμένο το γεωτρύπανο οι Τούρκοι

Εκτός των άλλων, η παραμονή του γεωτρύπανου στη Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοιχίζει περίπου 300.000 ευρώ ημερησίως

Κύπρος: Για 12η μέρα κρατούν αποκλεισμένο το γεωτρύπανο οι Τούρκοι
Για 12η ημέρα συνεχίζεται από τις τουρκικές δυνάμεις, η παρεμπόδιση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ. 

Το Saipem 12000 παραμένει στη περιοχή ενώ μεθαύριο λήγει η ισχύς της παράνομης Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία δεσμεύοντας για στρατιωτικές ασκήσεις το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στον οποίο η ΕΝΙ είχε προγραμματίσει γεώτρηση. 

Οι παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς και παραμένει άγνωστο αν η Τουρκία θα ανανεώσει τη NAVTEX και μετά τις 22 Φεβρουαρίου παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις. Ακόμα όμως και αν τερματιστεί ο αποκλεισμός είναι αβέβαιο αν η ΕΝΙ θα προχωρήσει στη γεώτρηση καθώς υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο Μαρόκο. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραμονή του γεωτρύπανου στη Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοιχίζει περίπου 300.000 ευρώ ημερησίως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης