PROTOTHEMA

Ελλάδα

Εξέδωσε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο

Τα «μαζεύει» ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες

Τα «μαζεύει» ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από το σάλο με τα εμπόδια στις ακτινοθεραπείες

Η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση

Στην έκδοση νέας ανακοίνωσης προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Οργανισμός σχετικά με το μείζον θέμα της αναδρομικής απόδοσης δαπάνης για στερεοτακτική ακτινοχειρουργική - ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από προηγούμενη απόφαση που αντί να διευκολύνει εμπόδιζε την πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν την ειδική ακτινοθεραπεία!


Συγκεκριμένα, με νεότερη εγκύκλιό της η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να αλλάξει το σκληρό κι ανάλγητο πρόσωπο που επέδειξε, διευκρινίζοντας πως η δαπάνη θα αποδίδεται κατ’ εξαίρεση, ακόμη κι αν η θεραπεία γίνεται πριν από την έγκριση του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ), εφόσον πρόκειται για εξαιρετική και ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση.


Το χρονικό της απόφασης

Με εγκύκλιο που αναρτήθηκε χθες στο site του ΕΟΠΥΥ από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, καλούνταν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική/Ακτινοθεραπεία (X-knife ή γ-knife, cyber knife) πριν από την έκδοση της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει μέχρι κεραίας με τη σύσταση του Οργανισμού. Ωστόσο, αυτό στην ελληνική πραγματικότητα (αποδεικνύεται πως) θα ήταν στρεβλό, διότι δεν θα είχαν συνυπολογιστεί δύο βασικές παράμετροι στην όλη διαδικασία.

Η πρώτη παράμετρος είναι πως στη συγκεκριμένη θεραπεία υποβάλλονται εξειδικευμένα περιστατικά καρκινοπαθών τα οποία επιπλέον χαρακτηρίζονται και επείγοντα, η δεύτερη είναι πως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, το ΚΕΣΥ, που δίνει την έγκριση για τη θεραπεία συνεδριάζει κινείται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς καθώς συνεδριάζει κάθε ενάμισι με δύο μήνες - ακόμη και για τα επείγοντα.

Ετσι, η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα για όσους καρκινοπαθείς χρειάζονται τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι μονόδρομος: λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους και του επείγοντος της θεραπείας, υποβάλλονται σε αυτή πριν από την απόφαση του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια προσκομίζουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν.

Σημειωτέον πως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία κοστίζει γύρω στα 6.500 ευρώ.


Ο αριθμός των περιστατικών

Στην αρχική απόφασή της η Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ επικαλείται ότι «ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 και το τρέχον έτος έχουν υποβληθεί στη θεραπεία μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, γεννώντας απορία για την αιτιολογία της αρμόδιας Διεύθυνσης ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών και να υποδηλώνεται σχετική μεγάλη δαπάνη.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ευαγγελια15/02/201810:38

Μολις χθες λαβαμε την εγκριση μετα απο φοβερο αγωνα δρομου. Τραγικη ειρωνια. Μια υπαλληλος του ΚΕΣΥ, της οποιας δεν γνωριζω το ονομα ακομα, μας ειρωνευτηκε μεσα στην αγωνια μας "τι τρεχετε ετσι και αλλιως θα πεθανετε".

Απάντηση
Joanna 14/02/201820:47

Δυστυχώς το ΚΕΣΥ πολύ δύσκολα εγκρίνει θεραπείες cyberknife οπότε όποιος δεν μπορεί να το πληρώσει πεθαίνει μια ώρα αρχίτερα!!!!

Απάντηση
ελληνας14/02/201820:25

πειράζει να ευχηθούμε σε όλους όσους ψηφίζουν τέτοιους νόμους να αρρωστήσουν και θεραπεία να μη βρίσκουν;;;;

Απάντηση
Γιαννης Π.15/02/201801:06

Ανοητε "Ελληνα".... Εχεις την εντυπωση οτι αυτος που ψηφιζει τετοιους νομους δεν εχει τα χρηματα να πληρωσει; Αλιμονο απο εμας τους κοινους θνητους....

Απάντηση
Μ.Φ.14/02/201819:06

Αυτοί οι ανάλγητοι που κάθονται στις καρέκλες έπρεπε να είχαν απολυθεί. Πριν 3 χρόνια δικό μου άτομο με καρκίνο στο κεφάλι έκανε αίτημα για γ-knife, όμως αυτοί της επιτροπής άργησαν και όταν εγκρίθηκε μετά από 6 μήνες ο άρρωστος είχε πεθάνει. Ποιοι είναι αυτοί; ποιος τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν για την ζωή του κάθε αρρώστου; τι αναχρονιστικά συστήματα είναι αυτά; τι την θέλουν την επιτροπή; για να την πληρώνουμε και να κάθεται;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία