Συντονίζονται Λευκωσία-ΕΝΙ για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Συντονίζονται Λευκωσία-ΕΝΙ για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας με τον Κύπριο υπουργό ενέργειας για να εξεταστούν οι επιλογές που υπάρχουν για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Συντονίζονται Λευκωσία-ΕΝΙ για τις προκλήσεις της Τουρκίας
Συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ θα έχει σήμερα ο Κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά την οποία, όπως είπε, θα εξεταστούν σε υψηλότατο επίπεδο οι επιλογές που υπάρχουν για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανάφερε ο κ. Λακκοτρύπης, οι εμπλεκόμενες εταιρείες «συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας», ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας «κάτι που πρέπει να δούμε από κοινού».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη σε μια εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε λόγω της κατάστασης «για να δούμε τις προθέσεις».

Κλείσιμο
Ο Κύπριος υπουργός παρέπεμψε εξάλλου και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, τόσο προς την ΕΕ, προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς γειτονικές χώρες, αλλά και στο επίπεδο της εταιρείας με την οποίο το υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι την Κυριακή συνομίλησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ενώ συμπλήρωσε ότι και η εταιρεία κάνει διαβήματα προς την ιταλική Κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή αντίδραση του κ. Ντεσκάλτσι, ο οποίος διερωτήθηκε για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε κυπριακά νερά. «Αυτή είναι η αντίδραση», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.
 
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «αποτελεί αναμφισβήτητα μια κλιμάκωση του τι έχουμε δει μέχρι σήμερα». Είπε εξάλλου ότι υπάρχουν αλλού δεσμεύσεις του γεωτρύπανου Saipem 12000, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Σε ερώτηση πότε είναι προγραμματισμένο να πάει το γεωτρύπανο στο Μαρόκο, ο κ. Λακκοτρύπης το τοποθέτησε στις αρχές Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργασίες στο οικόπεδο 3 θα ξεκινούσαν το περασμένο Σάββατο και θα διαρκούσαν 20-30 ημέρες.
Ανέφερε τέλος ότι θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο άλλες δύο γεωτρήσεις από την  Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, το οποίο χαρακτήρισε ως «το πιο περιζήτητο», γεγονός που λέει πολλά ως προς τις προοπτικές του. Να μην έχουμε υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά οι πιθανότητες είναι εκεί, κατέληξε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης