Μετά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, τι;

Μετά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, τι;

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία – Εκπρόσωποι οργανώσεων μιλούν στο protothema.gr για τα σχέδιά τους – Την 1η Μαρτίου θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό ψήφισμα με υπογραφές

Μετά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, τι;
«Μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια,  Τι;», είναι το ερώτημα που τίθεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει πως δεν λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες και τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.  

Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων  και της  Κίνησης Θερμαϊκός - Ώρα Μηδέν, που σήκωσαν ουσιαστικά το βάρος των πετυχημένων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, απαντούν στις ερωτήσεις του protothema.gr για τις επόμενες κινήσεις τους, την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπεράσει αβίαστα το μήνυμα των συλλαλητηρίων, αλλά και για την καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών που θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την 1/3/2018. 

ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ
Κλείσιμο
Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου 


 


1. Πως  σχολιάζετε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας;

H ΕΛ.ΑΣ προσπάθησε να μειώσει, πιεζόμενη ασφαλώς από την κυβέρνηση τον πραγματικό αριθμό του κόσμου που ήταν εκεί. Τέτοια τεχνάσματα μπορεί να πετύχαιναν το σκοπό τους στο παρελθόν, αλλά σήμερα ζούμε στην εποχή της μετάδοσης πληροφοριών μέσω της τεχνολογίας με ταχύτητα δευτερολέπτων. Πώς είναι δυνατόν να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως ήταν μόνον 140.000, ενώ υπήρχαν κάμερες που κραύγαζαν ότι υπήρχε λαοθάλασσα...

2.  Θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων ; Υπάρχει σκέψη δημιουργίας μιας κίνησης που θα διεκδικήσει να έχει λόγο;

Θα εξακολουθήσουμε  με δημόσιες διαβουλεύσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας. Όπως μαθαίνω οργανώνονται συλλαλητήρια και στο εξωτερικό-Αυστραλία, Μόναχο και εδώ στις ΗΠΑ. Οι υπογραφές αποτελούν μέσο με το οποίο πολλοί Έλληνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν με άλλον τρόπο το πράττουν γράφοντας το όνομά τους στη λίστα των Ελλήνων που δεν επιθυμούν την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Η συλλογή θα τελειώσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε ότι αφορά τον προσδοκώμενο αριθμό να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία ΔΕΝ υφίσταται κάποιος αριθμός υπογραφών με τις οποίες η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Υπάρχει όμως στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες να υπογράψουν.

3. Ποιος είναι ο στόχος με τη συγκέντρωση υπογραφών;

Το ψήφισμα που βρίσκεται στο onomasia.gr μαζί με τον αριθμό των υπογραφών θα κατατεθεί την 1η Μαρτίου στον Πρωθυπουργό. Οι υπογραφές στην ηλεκτρονική τους μορφή να βρίσκονται σε συμβολαιογράφο για την περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία εξακρίβωσης της εγκυρότητας της διαδικασίας.
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΤΣΙΟΣ
Πρόεδρος Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων 




1. Πως  σχολιάζετε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας;

Αποτελεί κίνηση πέρα από κάθε λογική. Οι εικόνες μίλησαν από μόνες τους. Δε χρειαζόταν να γίνουν τέτοιες άστοχες εκτιμήσεις προφασιζόμενοι ότι τις έκανε η Ελληνική Αστυνομία, της οποίας το έργο εκτιμούμε και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άψογη συνεργασία. Πέρα από τις προσπάθειες υποβάθμισης των δύο συλλαλητηρίων ευελπιστούμε να ληφθεί υπόψη η αποκρυσταλλωμένη άποψη του κυρίαρχου Ελληνικού λαού περί ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους γείτονες.
 
2.  Θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων;

Συνεχίζουμε την υλοποίηση της καμπάνιας με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. Συγκεντρώνουμε τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων περί ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Συνεχίζουμε τις δημόσιες διαβουλεύσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, όπου καλούμε ΟΛΟΥΣ τους κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν την άποψή τους προς τους βουλευτές του κάθε Νομού και προτρέπουμε τους βουλευτές να μεταφέρουν ΑΥΤΗ την άποψη στη Βουλή  κι όχι να ακολουθούν απαρρέκκλιτα τη γραμμή του κόμματός τους. Σε περίπτωση που ανακοινωθεί Ελληνική πρόταση που θα περιέχει το όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα εξαντλήσουμε ΟΛΑ τα νόμιμα μέσα με σκοπό την παρεμπόδιση εφαρμογής της. 

3. Ποιος είναι ο στόχος με τη συγκέντρωση υπογραφών;  Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και που θα αποσταλούν;


Υπολογίζουμε 1/3/2017 να καταθέσουμε τις υπογραφές στον Πρωθυπουργό. Η διαδικασία συνεχίζεται μέσω της ιστοσελίδας onomasia.gr όπου ήδη περισσότεροι από 200.000 Έλληνες υπογράφουν ψήφισμα ζητώντας από την κυβέρνηση να εμμείνει στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 (μη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους γείτονες) και σε περίπτωση εκτροπής από αυτήν να προκαλέσει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, που αποτελεί την υπέρτατη μορφή ΑΜΕΣΗΣ Δημοκρατίας.  
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ



1. Πως σχολιάζετε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας;

Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ένα γνωστό θέμα που αναμενόταν να «σκάσει» εδώ και μήνες επιλέχτηκε να πάρει προεκτάσεις την επομένη του συλλαλητηρίου ώστε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να στρέψει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης προς τα εκεί. Νομίζουν ότι θα ξεπεράσουν έτσι εύκολα τα «9 ρίχτερ» που προκάλεσαν τα 2 συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Προφανώς βρίσκονται σε πανικό. Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα επανέλθει στα παλλαϊκά συλλαλητήρια και την επίδραση τους.

2.  Θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων;

Η εντολή που δόθηκε από τις δύο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμίας ερμηνείας. Δεν αποδεχόμαστε την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» ούτε σύνθετης ονομασίας με την λέξη αυτή. Εάν δεν εισακουσθούμε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξανακατέβουμε στον δρόμο ακόμα πιο δυναμικά ώστε να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί. Ανάλογα με την στάση που θα κρατήσουν οι Πολιτικοί μας και ιδιαίτερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο θέμα της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων θα είναι και η δική μας απάντηση ως λαού. 
 
3. Ποιος είναι ο στόχος με τη συγκέντρωση υπογραφών;  Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και που θα αποσταλούν;

Οι υπογραφές που συλλέγονται στο onomasia.gr έχουν ξεπεράσει τις 200.000 . Το τελικό αποτέλεσμα θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και όλους τους βουλευτές. Μπορεί να μην είναι θεσμοθετημένη η χρήση από την συλλογή υπογραφών όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης