Έγινε και αυτό: Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών έκανε επιθεώρηση στη Μόρια και τα βρήκε όλα εντάξει!

Έγινε και αυτό: Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών έκανε επιθεώρηση στη Μόρια και τα βρήκε όλα εντάξει!

Την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έγινε και πάλι αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και τον Δήμαρχο Λέσβου - Οι εργαζόμενοι στο Hot Spot αποφάσισαν νέα στάση εργασίας

Έγινε και αυτό: Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών έκανε επιθεώρηση στη Μόρια και τα βρήκε όλα εντάξει!
Ικανοποιημένος «από όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα» στο προσφυγικό, δήλωσε ο Βούλγαρος υπ. Εσωτερικών, Β. Ράντεφ, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόρια συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μουζάλα! 

Οι «διαπιστώσεις» του Βούλγαρου υπουργού,  ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω  έχει την ευθύνη το τρέχον εξάμηνο και για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, έγιναν την ίδια ημέρα που ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας έγινε αποδέκτης νέων διαμαρτυριών από τους κατοίκους και τον δήμαρχο της Λέσβου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας αλλά και μέσα στο Hot Spot. Να σημειωθεί επίσης ότι
οι διαμαρτυρίες για την διαχείριση του προσφυγικού συνεχίζονται από τους κατοίκους και στο γειτονικό νησί της Χίου. 

Ταυτόχρονα και τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης όπως η
Telegraph
Κλείσιμο
και το Spiegel
περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου.

Ο Προεδρέυων του Συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Ελλάδα συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 Η επίσκεψη του κ. Ράντεφ στη Μυτιλήνη ήρθε σαν συνέχεια της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησής του, στην Αθήνα, με επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, ο κ. Ράντεφ δήλωσε «ικανοποιημένος, τόσο από όσα είδε, όσο και από τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα».

 «Σκοπός της επίσκεψής μας στη Μόρια είναι να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για το πώς τα διαχειρίζεται και πώς μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε» δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας θα ενημερώσουμε την Ευρώπη για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε η Συνθήκη του Δουβλίνου να λειτουργεί με ένα δίκαιο τρόπο. Μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει, ως χώρα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» συμπλήρωσε ο κ. Ράντεφ, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωσης-Τουρκίας και να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία τα άτομα που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι «επιδιώχθηκε, ο κ. Ράντεφ να αποκτήσει μια καλή γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Δείξαμε τις βελτιώσεις που γίνονται στον καταυλισμό της Μόριας, όμως δείξαμε και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, επαναλήφθηκε προς τον Βούλγαρο υπουργό, το αίτημα της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. «Ξέρουμε ότι δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λύσει μόνος του ο κ. Ράντεφ, αλλά θα έχουμε μια σημαντική φωνή βοήθειας σαν τη δική του στην Ένωση» κατέληξε.

Διαμαρτυρίες κατοίκων των γύρω χωριών

Κατά την επίσκεψή του στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία από την επιτροπή κατοίκων των χωριών Μόριας και Παναγιούδας, που γειτνιάζουν με τον καταυλισμό και οι οποίοι έθεσαν για ακόμα μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως είπε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, «τέθηκαν στον υπουργό τα θέματα για τα λύματα 5.000 ανθρώπων, που τρέχουν στο παρακείμενο ποτάμι, την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, καθώς οι πρόσφυγες αναζητούν τροφή, αλλά και τρόπους θέρμανσης στα γύρω σπίτια και κτήματα, ενώ τέθηκαν και το ζήτημα των αποζημιώσεων από ζημιές στις περιουσίες τους, ύψους 121.000 ευρώ, για το διάστημα του 2016, μέχρι και τον Μάρτιο του 2017».

Για τα λύματα, ο κ. Μουζάλας τόνισε, ότι θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο η μελέτη που είναι έτοιμη, ενώ δεσμεύτηκε σε μια επόμενή του επίσκεψη, να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα των γύρω από το camp περιοχών και την αντιμετώπισή τους.

Επίσης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Β. Αιγαίου, υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης, διαβεβαίωσε ότι «από αύριο και επί 24ώρου βάσεως θα υπάρχει αστυνόμευση, από την Μόρια μέχρι την Παναγιούδα».

Στην επίσκεψη Μουζάλα αναφέρθηκε, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σημειώνοντας ότι γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα προς τον Δήμο Λέσβου».

Όπως σημειώνει στη δήλωση του ο δήμαρχος Λέσβου, «ενώ τα προβλήματα στο ΚΥΤ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. υπουργός έρχεται “σαν κλέφτης” στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια, ο κ. υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, «ο κ. υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο ΚΥΤ Μόριας. Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. υπουργού, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί».

 Και στάση εργασίας εργαζομένων

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι, οι 150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το Νοέμβριο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Για το θέμα αυτό ο κ. Μουζάλας είπε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης