Φλεβάρη του 2018 θα ανοίξει ο πρώτος τόμος του «φακέλου της Κύπρου»

Φλεβάρη του 2018 θα ανοίξει ο πρώτος τόμος του «φακέλου της Κύπρου»

Μετά τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου θα υπάρξει κοινή απόφαση των κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου - Ο φάκελος περιλαμβάνει επιστολές, κυβερνητικά - υπηρεσιακά έγγραφα, καταθέσεις όσων ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα της ανατροπής του Μακαρίου, στοιχεία για την τραγωδία του 1974, όπως και για άλλες υποθέσεις 

Φλεβάρη του 2018 θα ανοίξει ο πρώτος τόμος  του «φακέλου της Κύπρου»
Στην δημοσιότητα θα δοθεί  ο πρώτος τόμος του «φακέλου της Κύπρου» τον Φεβρουάριο 2018 σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βούτση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Κανάλι του κοινοβουλίου και την εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» εκτίμησε ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου θα υπάρξει κοινή απόφαση των κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου ώστε να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των ιστορικών ντοκουμέντων.

Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Μεγαλόνησο είναι προγραμματισμένος για την 4η Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο
Ο κ. Βούτσης εξήρε το έργο της ομάδας της Βουλής των Ελλήνων η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ταξινόμησης και ψηφιοποίησης του υλικού, το οποίο επί δεκαετίες ήταν αποθηκευμένο στα υπόγεια της Βουλής λέγοντας ότι το έργο έχει προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό.

Ο φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει επιστολές, κυβερνητικά - υπηρεσιακά έγγραφα, καταθέσεις όσων ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα της ανατροπής του Μακαρίου και εκθέσεις με συνομιλίες τούρκων αξιωματικών που «φωτίζουν» τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία του 1974.

Τα στοιχεία που αποτελούν τον φάκελο της Κύπρου συγκεντρώθηκαν το 1986-88 κατά τις εργασίες εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στην Βουλή για την διερεύνηση της υπόθεσης και εως σήμερα η πρόσβαση για μελέτη ή παραλαβή εγγράφων από το αρχείο δεν ήταν δυνατή. 

Στο πόρισμα της επιτροπής μέρος του οποίου έχει στην κατοχή της η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έγγραφα από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα και την Κύπρο μετά την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας  από το 1963 και μετά αλλά και για τα σχέδια ανατροπής του Μακάριου, όπως επίσης στις σχέσεις του Μακάριου με την Εθνοφρουρά και και την ΕΟΚΑ Β'.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται ακόμη έγγραφα που αναφέρονται στην ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο 1967-1974,  την προετοιμασία των στρατιωτικών για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Περιλαμβάνει  την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στις 2 Ιουλίου 1974 προς τον Ιωάννη Γκιζίκη αλλά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές του Μακάριου με Έλληνες αξιωματούχους.

Ο φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει ακόμη και έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνονται ακόμη όλα τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης