Ηράκλειο: Το Λιμενικό απομακρύνει από το λιμάνι τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο-βόμβα

Ηράκλειο: Το Λιμενικό απομακρύνει από το λιμάνι τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο-βόμβα

Οι εκρηκτικές ύλες μεταφέρθηκαν σε χώρους του λιμανιού – Τη Δευτέρα απολογούνται τα 8 μέλη του πληρώματος

Ηράκλειο: Το Λιμενικό απομακρύνει από το λιμάνι τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο-βόμβα
Επιχείρηση για την απομάκρυνση των εκρηκτικών που εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο στο πλοίο Andromeda, που εντοπίστηκε ότι μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικά, προανήγγειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Τα εκρηκτικά βρίσκονται σήμερα σε χώρους του λιμανιού του Ηρακλείου, όπου τα αποθήκευσε με ασφάλεια το Λιμενικό.  Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η επιχείρηση απομάκρυνσης θα γίνει σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα εκρηκτικά θα μεταφερθούν σε χώρους του στρατού, όταν η δέσμευσή τους γίνει δεκτή από τις εισαγγελικές Αρχές. 

Τη Δευτέρα απολογούνται τα μέλη του πληρώματος

Κλείσιμο
Τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι απολογίες των οκτώ μελών του πληρώματος του πλοίου. Εξ αυτών, δύο άτομα είναι ουκρανικής, πέντε ινδικής και ένας αλβανικής καταγωγής. Το πλοίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα με το Λιμενικό, τελικός προορισμός ήταν η Λιβύη. 

Οι οκτώ, που θα απολογηθούν στον Εισαγγελέα Πειραιά, κατηγορούνται για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Σημειώνεται, σύμφωνα με κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται η μεταφορά-πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Το πλοίο που έχει κατασχεθεί, όπως διαπιστώθηκε από την επιθεώρηση, φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης