Νίκος Αναστασιάδης: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου για την «τουρκοκυπριακή ΑΟΖ»

Νίκος Αναστασιάδης: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου για την «τουρκοκυπριακή ΑΟΖ»

Ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης της ιστορικότητας της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία από την αντιπολίτευση

Νίκος Αναστασιάδης: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου για την «τουρκοκυπριακή ΑΟΖ»
Για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και διαστρέβλωση και παραποίηση της δήλωσής του για την ΑΟΖ και τους Τουρκοκύπριους έκανε λόγο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
. Σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στην πρόσφατη τοποθέτησή του που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η δήλωσή του διαχωρίζετο σε δύο σκέλη και αφορούσε πρώτα τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του ιδίου προσωπικά και μετά τις θέσεις της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι κάποιοι ηθελημένα παρέλειψαν αναφορά στις δικές μας θέσεις και απομόνωσαν τη δεύτερη του αναφορά στις τουρκικές θέσεις. Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια μείωσης της ιστορικότητας της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Κλείσιμο
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά την επίσημη επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία, την πρώτη από της εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποίησε Κύπριος Πρόεδρος, διαπίστωσε ότι κάποιοι στην Κύπρο, προφανώς για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, διαστρέβλωσαν και παραποίησαν εσκεμμένα δήλωση του που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσθεσε, όσον αφορά τις θέσεις της Λευκωσίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην επίμαχη δήλωση του είχε αναφέρει αυτολεξεί πως «η Κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να αντιμετωπίσει καμιά απειλή, δοθέντος ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει – και το υπογραμμίζω - σε όλους τους νομίμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (υπονοώντας τους Τούρκους) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατίας ή υπαρκτή την ‘τουρκοκυπριακή δημοκρατία’».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως προς ανάδειξη της τουρκικής αντιφατικότητας και υποκρισίας είχε προσθέσει δεικτικά:  «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ‘ανεξάρτητη οντότητα’ τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ‘αποκλειστική οικονομική ζώνη’ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».  Πρόσθεσε πως αυτό είναι θέση της Τουρκίας, λέγοντας επί λέξη:  «Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως από τα πιο πάνω σαφέστατα συνάγεται πως κάποιοι «ηθελημένα παρέλειψαν αναφορά στις δικές μας θέσεις όπως και εσκεμμένα απομόνωσαν τη δεικτική μου αναφορά στις τουρκικές θέσεις».

Τέλος, επανέλαβε πως δεν είναι πρόθεση του να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις με τον οποιονδήποτε όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν, «όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν με ανυπόστατους ισχυρισμούς να μειώσουν την ιστορικότητα της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία και όσα έχουμε επιτύχει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης