Ξεκινά η γεώτρηση της ιταλικής ENI στην κυπριακή ΑΟΖ - Φέρνει γεωτρύπανο και η Άγκυρα!

Ξεκινά η γεώτρηση της ιταλικής ENI στην κυπριακή ΑΟΖ - Φέρνει γεωτρύπανο και η Άγκυρα!

Το πλοίο-γεωτρύπανο θα αγκυροβολήσει στο σημείο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 - Η Τουρκία έχει «δεσμεύσει» μεγάλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις - Παράλληλα, το γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» φτάνει από τη Νορβηγία στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Δεκεμβρίου και η Τουρκία θέλει να το χρησιμοποιήσει στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές του 2018

Ξεκινά η γεώτρηση της ιταλικής ENI στην κυπριακή ΑΟΖ - Φέρνει γεωτρύπανο και η Άγκυρα!
Στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη μπήκε απόψε το γεωτρύπανο «Σάιπεμ 12.000», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.

Το πλοίο-γεωτρύπανο θα αγκυροβολήσει στο σημείο ''Καλυψώ'' του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει τις διαδικασίες για την ομώνυμη γεώτρηση της ΕΝΙ.

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμη γεώτρηση από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, σε στόχο στον οποίο δόθηκε η επωνυμία ''Σουπιά''.

Κλείσιμο
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν, γι' αυτό και έχει επενδύσει 150 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κινήσεις της Τουρκίας

Οι εξελίξεις στην Κύπριακή ΑΟΖ αυτόματα θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής και τις κινήσεις της Άγκυρας η οποία στο πρόσφατο παρελθόν επιχείρησε με τα πλοία της να στείλει «μηνύματα»προς τις εταιρίες, που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των κυπριακών οικοπέδων.

Ήδη η Αγκυρα με τις παράνομες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τελευταίο διάστημα δέσμευσε εκτός από το Αιγαίο  και μεγάλα τμήματα της Κυπριακής ΑΟΖ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων

Ένα άλλο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει είναι επίσης η πρόθεσή της να μεταφέρει στην περιοχή δικό της γεωτρύπανο! 

Συγκεκριμένα το γεωτρύπανο Deep Sea Metro II αναμένεται να φθάσει από τη Νορβηγία στην Κωνσταντινούπολη, στις 31 Δεκεμβρίου και όπως έχουν καταστήσει σαφώς Τούρκοι αξιωματούχοι η Άγκυρα προγραμματίζει να το χρησιμοποιήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ στις αρχές του 2018 ενδεχομένως και πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. 

Και η Exxonmobil

Να σημειωθεί τέλος ότι εκτός από τις γεωτρήσεις της Ιταλικής ΕΝΙ που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προγραμματίσει και άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxonmobil στο τεμάχιο 10 το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης