Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ροδόπης που «έπνιξε» η κακοκαιρία

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ροδόπης που «έπνιξε» η κακοκαιρία

Δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων - Απεγκλωβίστηκαν 34 άνθρωποι από σπίτια και αυτοκίνητα - Απομακρύνθηκαν ζώα από πλημμυρισμένες στάνες - Ποτάμια οι δρόμοι -  Επιδείνωση με χιόνια και στα πεδινά - Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Ροδόπης που «έπνιξε» η κακοκαιρία
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στο νομό Ροδόπης, η έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε από χθες το απόγευμα, καθώς πλημμύρισαν κατοικίες και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι απροσπέλαστα εξαιτίας του όγκου των συσσωρευμένων νερών.

Τα προβλήματα έγιναν φανερά με το πρώτο φως της ημέρας ακόμα από την πόλη της Κομοτηνής όμως οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νομού. Ποτάμια που υπερχείλισαν, αναχώματα που δεν συγκράτησαν την ορμή του νερού και μπαζωμένα ρέματα συνθέτουν την εικόνα στη Ροδόπη. 

Κλείσιμο


Η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο χωριό Αμάραντα, όπου δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 28 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις οικίες τους, ενώ απομάκρυναν και περίπου 150 πρόβατα από πλημμυρισμένες σταβλικές εγκαταστάσεις. 

Το οδικό δίκτυο στα Αμάραντα και στα γύρω χωριά έχει κοπεί, ενώ είναι κλειστές και οι ιρλανδικές διαβάσεις.



Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, συνέδραμαν πυροσβεστικά κλιμάκια της Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Χρυσούπολης.

Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν και σε χωρίς όπως το Πάμφορο και ο Δοκός, οικισμοί όπου και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως και στα Αμάραντα.

Η σημερινή νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους των χωριών που είδαν το νερό να κατακλύζει σπίτια, χωράφια, μαντριά και δρόμους. Στα χωριά που επλήγησαν ακόμα δεν έγιναν αντλήσεις υδάτων και είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών.



Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Παπαλεξίου, «το πρόβλημα ξεκινάει από τις λεκάνες απορροής. Η βροχόπτωση άρχισε από το απόγευμα του Σαββάτου και ξημερώματα Κυριακής το νερό συσσωρεύτηκε και μετά από έξι ώρες γεμίζουν τα ποτάμια». 

Σημειώνει ότι αντίστοιχο φαινόμενο είχε σημειωθεί και πριν τρία χρόνια και επισημαίνει ότι η ανταπόκριση τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με κύριο μέλημα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Διευκρινίζει ότι είναι πολύ νωρίς για έναν πρώτο απολογισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης. 

Αναφέρει τον προβληματισμό του για τη στάθμη του νερού στο ανάχωμα του χωριού Λοφάριο, καθώς και για την υπερχείλιση, κατά 50 πόντους, του φράγματος της Γρατινής.


Προβλήματα και στην Κομοτηνή

Όσον αφορά στην πόλη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκαν 37 αντλήσεις υδάτων και έξι διασώσεις ατόμων από ΙΧ αυτοκίνητα. Σε ένα μάλιστα από αυτά, σύμφωνα με το xronos.gr, επέβαινε μία μητέρα με τρία παιδιά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε τρία σημεία, στη Μαραθώνος, στην περιοχή του Χάρμαλη και στην περιοχή του Τζελάρ Μπαγιάλ, σύμφωνα με τα συνεργεία του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΥΑΚ που από νωρίς το πρωί επεμβαίνουν σε κλήσεις πολιτών και προβληματικές περιοχές.



Οι γέφυρες στην είσοδο της πόλης είναι ένα ακόμη σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς έχει πλημμυρίσει, ενώ σημειώθηκαν και ατυχήματα.

Ο δρόμος Φύλακας προς Βένα είναι είναι αδιάβατος και επικίνδυνος, ενώ όπως μας ενημερώνουν οι εκεί δημοτικές αρχές, ζητούν από την αστυνομία να την κλήσει λόγο επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.


Κλειστά τη Δευτέρα σχολεία σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας Σαπών 


Λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν κυρίως τους οικισμούς της ΔΕ Μαρώνειας ,με απόφαση του Δημάρχου σε συνεννόηση με τις Δνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης αύριο Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου τα δημοτικά σχολεία Αμαράντων ,Ισάλων και Βάκου θα παραμείνουν κλειστά.Επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που κατοικούν στα χωριά αυτά δεν θα μετακινηθούν προς την Ξυλαγανή .


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κακοκαιρία στη Ροδόπη


 








Επιδείνωση του καιρού - Χιόνια και στα πεδινά

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες αύριο Δευτέρα (18-12-2017) με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Πιο αναλυτικά:
1.Την Δευτέρα (18-12-2017) Α] Χιόνια κατά τόπους πυκνά θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ από το μεσημέρι θα χιονίσει στις ημιορεινές περιοχές της ηπειρώτης Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 500 μέτρα), πρόσκαιρα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής και Βόρειας Θεσσαλίας (πάνω από 600 μέτρα), της Βόρειας Πελοποννήσου (κυρίως της Αχαΐας πάνω από τα 700 μέτρα).

Από το βραδύ θα χιονίσει στα ορεινά ημιορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και τη νύκτα πιθανόν και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου στα 300 μέτρα στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Β] Το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες: - στην Δυτική Στερεά και στην Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο μέχρι το βραδύ - στην Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι την νύκτα.

Γ] Παγετός θα σημειωθεί την νύκτα προς την Τρίτη στις παραπάνω περιοχές.

2.Την Τρίτη (19-12-2017) A] Μέχρι το πρωί οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ημιορεινά της Ανατολικής Χαλκιδικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου στα 200 με 300 μέτρα που δεν είναι κοντά στη θάλασσα. Από απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις βορειότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν.

B] Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός τη νύχτα και νωρίς το πρωί για αρκετές από τις επόμενες ήμερες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης