PROTOTHEMA

Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα σε 17 ευρωπαϊκές χώρες

Το 28,4% των Ελλήνων θεωρεί το κλείσιμο των συνόρων ως την καλύτερη λύση για το μεταναστευτικό

Το 28,4% των Ελλήνων θεωρεί το κλείσιμο των συνόρων ως την καλύτερη λύση για το μεταναστευτικό

Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 20% - Στην Τσεχία το ποσοστό φθάνει το 48% - Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η το φαινόμενο της μετανάστευσης αυξάνει την εγκληματικότητα

Το 80% των ερωτηθέντων πολιτών σε 16 χώρες της Ευρώπης απάντησε ότι τον απασχολεί το θέμα της μετανάστευσης και των ανθρώπων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Στην Ελλάδα το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τον απασχολεί το θέμα της μετανάστευσης. Το 20% των ερωτηθέντων σε 16 χώρες της Ευρώπης θεωρεί το απόλυτο κλείσιμο των συνόρων ως λύση. Το 48% των Τσέχων θεωρεί το κλείσιμο των συνόρων ως την καλύτερη λύση ενώ στην Ελλάδα το 28,4% εκτιμά ότι είναι η καλύτερη λύση.


 Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2017 από 17 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Αλβανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σερβία, Πορτογαλία, Γερμανία, Λετονία, Τσεχία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Βέλγιο, Κροατία και Ελλάδα) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «New forms of European citizenship in migration era - NECME» (νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης). Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται την ερχόμενη Τρίτη, σε ημερίδα που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

«Η έρευνα διερευνά τις αντιλήψεις που έχουν οι κοινωνίες οι ίδιες για τους μετανάστες εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9» η 'Αννα Σωτηρούδη από την οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».

«Δεν ασχολείται τόσο πολύ αριθμητικά με το θέμα, αλλά με το τι πιστεύουν οι άνθρωποι που έχουν διαβάσει σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων, ή έχουν δει ρεπορτάζ» υπογράμμισε.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας είναι η αντίληψη της σχέσης μεταξύ μετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος. Το 53% των ερωτηθέντων, συμφωνεί με την ιδέα ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης αυξάνει την εγκληματικότητα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί τους μετανάστες θύματα της εγκληματικότητας. 

Την έρευνα, η οποία καταγράφει την αντίληψη της ευρωπαϊκής κοινωνίας για τη μετανάστευση, αλλά και για τη σχέση μετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος, συντόνισαν το ιταλικό Ίδρυμα "Giovanni e Francesca Falcone" και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της πόλης Βιντζέμε της Λετονίας.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

tasos116/12/201710:28

Είναι επόμενο και θα έρχονται χωρίς σταματημό πολλά εκατομμύρια ακόμα απο ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας που ο δυτικός... με τον βαρύτερο αεροπορικό (και όχι μόνο)οπλισμό αποδεκάτησε εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα, τους στράγγιξε ορυκτούς πλούτους, και τους άφησε αμόρφωτους. Η μεγαλόκαρδη Ελληνική πλειοψηφία τουλάχιστον το 90% καταλαβαίνει απο αλληλεγγύη και αυτό την τιμά την χώρα μας παγκοσμίως. Μήν ξεχνάμε ότι οι νησιώτες μας έχουν σώσει και θα σώνουν ανθρώπους δείχνοτας στοιχειώδη σεβασμό σαν τον Πρωθυπουργό του Καναδά που φιλούσε τις πατούσες αυτών των κυνηγημένων ανθρώπων.

Απάντηση
Truth16/12/201700:19

Αν τολμούν ας κάνουν τη δημοσκόπηση στην Ελλαδα .....70-80% θα ειναι το αποτέλεσμα. Τις ΜΚΟ τις μάθαμε απ έξω και ανακατωτά.....μούφες και λαμογιες...

Απάντηση
@15/12/201722:44

Η Ε.Ε έχει πολιτική ανοιχτών συνόρων. Ολα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε προς λαική κατανάλωση.

Απάντηση
ΕΣΥτης15/12/201722:34

Στην Ελλάδα έγινε η δημοσκόπηση; Γιατί από το εργασιακό μου τουλάχιστον περιβάλλον όλοι ή σχεδόν όλοι είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία