Οργή δικαστών κατά Κοντονή που συνεχίζει τις επιθέσεις

Οργή δικαστών κατά Κοντονή που συνεχίζει τις επιθέσεις

«Πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις», είπε ο υπουργός, που επέμεινε πάντως στο ζήτημα του «πόθεν έσχες» των δικαστών - Πυρά από την αντιπολίτευση και επιφανείς νομικούς για την στάση του

Οργή δικαστών κατά Κοντονή που συνεχίζει τις επιθέσεις
Δύο γενιές πολιτικών και μάλιστα από αντίθετες πολιτικές ιδεολογίες και κουλτούρες, καταδικάζουν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, τις ωμές, επαναλαμβανόμενες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μέσω του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή
, στη 
Δικαιοσύνη, με απώτερο σκοπό τον ευτελισμό του θεσμού της Θέμιδος και ειδικά αυτόν του
Συμβουλίου της Επικρατείας
Κλείσιμο
.

Παρά την
πρόσφατη δημόσια καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου, κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, δια μέσω του κ. Κοντονή, ο τελευταίος επανήλθε χθες, σαν να μη κατάλαβε τίποτα, στο απαξιωτικό για τη  Δικαιοσύνη έργο του.

Η καταγγελία του κ. Σακελλαρίου αφορά την κυβερνητική παρέμβαση στην εκκρεμή υπόθεση στο ΣτΕ για τις  δηλώσεις των πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) των υπόχρεών προς υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (νομαρχών, δημοσιογράφων κ.λπ.) και ειδικά των δικαστών και εισαγγελέων.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες σε αριθμό μελών δικαστικές Ενώσεις, διαβλέποντας την σθεναρή έως τυπική αντιμετώπιση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τις αντιδράσεις ορισμένων μεμονωμένων βουλευτών της, αναζητά κανάλια διεξόδου σε διεθνή και ευρωπαϊκά κρατικά όργανα και φόρουμ για να καταγγείλουν καν να καταδικάσουν την ελληνική κυβερνητική επαναλαμβανόμενη παρέμβαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο εκκρεμές έργο του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστών και όλων των υπόχρεων προς υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανήλθε και πάλι στο θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) κατά το κλείσιμο της ομιλίας του σε εκδήλωση στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών με θέμα: «Η Δικαιοσύνης ως πυλώνας ανάπτυξης».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής από το βήμα της επίμαχης εκδήλωσης ανέφερε: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του πόθεν έσχες να είναι αποτελεσματικός και σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες να  είναι το ίδιο για οποιονδήποτε πολίτη» και προσέθεσε: «Για αυτό κρίναμε ως απαραίτητη και τη δήλωση των μετρητών και πολύτιμων ειδών.  Το μέτρο αυτό βοηθάει στην θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια.  Απαντά σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής προσέθεσε ότι «ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολιτικής μας και όσοι μιλούν διαφορετική είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις». Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίζει με νόημα ότι «πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις» και  κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Όπως δε είπε χθες και ο καθηγητής Σταύρος Τσακυρακης, οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη δε γίνονται υπό το φως της μέρας».
 
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ανάγκη πολυδιάστατης προσέγγισης στην ανάπτυξη και την οικονομία: «Επιβάλλονται εναλλακτικές προσεγγίσεις προκειμένου η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά δίκαιη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «ένα λειτουργικό δικαστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επενδύσεις. Πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, αφού όταν τα δικαστικά συστήματα λειτουργούν υπάρχει θετικός αντίκτυπος ακόμη και στη δανειοδότηση των Τραπεζών».

Ακόμη, ο  κ. Κοντόνης αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για βελτίωση της αποδοτικότητας. που περιλαμβάνει  την αποκέντρωση του Πρωτοδικείου Αθηνών, τη μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στη Ράλλειο σχολή, την κάλυψη έως το 85% των ορβγανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων, την αύξηση των θέσεων των δικαστών στν Άρειο Πάγο και τα Εφετεία, το ηλεκτρονικό ποινικό μητρώο, η ηλεκτρονική υπηρεσία καταστημάτων κράτησης, κ.λπ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Ανάπτυξη υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Για την κυβέρνηση μας, η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρχει».


Αντιδράσεις
Ομιλητές  στην εκδήλωση ήταν  ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης,  Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασίλειος Μαρκής, ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής και ο δικηγόρος και  γραμματέας του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος Μάριος Μπαχάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Πάντως στα λεγόμενα του κ. Κοντονή αντέδρασαν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ήταν στο πάνελ. Αναλυτικότερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι «δεν μας φταίνε οι ξένοι, άμα η κυβέρνηση υιοθετεί λογικές του «Δεν Πληρώνω»». «Η ιστορία με το πόθεν έσχες είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο» και  πρόσθεσε ο κ. Παπαιωάννου: «Είναι λάθος ο σχολιασμός σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις. Ακόμη και με μια ψήφο να κρίνει το Συμβούλιο τη Επικρατείας περί πόθεν έσχες,  θα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε» και κατέληξε ο κ. Παπαιωάννου: «Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια».

Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης ανέφερε ότι η «κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για τις ελλείψεις στην Δικαιοσύνη» ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κοντονης περί πόθεν εσχες «θεσμική έκτροπη» και προσέθεσε: «Συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτήν την απαράδεκτη πρακτική των παρεμβάσεων σε ανοιχτές υποθέσεις».

Στην συνέχεια, την μακροχρόνια εισαγγελική εμπειρία του κατέθεσε ο   Βασίλης Μαρκής, ενώ την ακαδημαϊκή διάσταση έδωσε  ο Αριστείδης Χατζής,  αναφερόμενος στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης της Δικαιοσύνης από διάφορες ομάδες πίεσης.  

Ακόμη,  την ανάγκη αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης υπογράμμισε και ο Μάριος Μπαχάς, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε επενδύσεις πρέπει να νομοθετήσουμε άμεσα».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη Νικόλας Κανελλόπουλος.
 
 
Δήλωση Κ. Καραγκούνη
Με αφορμή τα όσα ανέφερε χθές  ο κ. Κοντονής για το θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες  ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης σε δήλωσή του αναφέρει: «Έχω την αίσθηση ότι ο κ. υπουργός αμετανόητος σήμερα συνεχίζει τη θεσμική εκτροπή.  Διότι δε θέλει να καταλάβει ότι ενόσω επίκειται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων και συγκεκριμένα της απόφασης για το πόθεν έσχες των δικαστών, δεν νοείται ο αρμόδιος υπουργός να υποδεικνύει ποια απόφαση θέλει ο ίδιος να εκδοθεί.  Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη  λοιπόν συνεχίζει να γίνεται και φοβούμαι ότι είναι και πιο πιεστική και πιο ωμή».
Και καταλήγει ο κ. Καραγκούνης: «Η ευθύνη πια είναι του Πρωθυπουργού και μόνο απέναντι σε αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης