«Χαστούκι» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ: Αναποτελεσματική η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ: Αναποτελεσματική η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως οι διαδικασίες ήταν «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές», επιδικάζοντας αποζημίωση 7.000 ευρώ για ηθική βλάβη - Το Δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε την προδικαστική ένσταση της τουρκικής πλευράς 

«Χαστούκι» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ: Αναποτελεσματική η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκανε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα της Ελληνοκύπριας Ανδριανής Ιωάννου για να αναγνωριστούν ως μη αποτελεσματικές οι διαδικασίες  της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας στα Κατεχόμενα.

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως οι διαδικασίες ήταν «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές», επιδικάζοντας αποζημίωση 7.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Επίσης, το Δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε την προδικαστική ένσταση της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τη μη εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων.
Κλείσιμο

Ακόμη, οι δικαστές του ΕΔΑΔ ομονοούν στο γεγονός ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1, αναφορικά με την προστασία της περιουσίας, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Κοινή είναι επίσης η θέση των δικαστών ότι δεν υπάρχει λόγος για ξεχωριστή εξέταση του παραδεκτού και της ουσίας του παραπόνου στη βάση του Άρθρου 14 της Σύμβασης, για απαγόρευση των διακρίσεων, σε συνδυασμό με το Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1.

Με έξι ψήφους προς ένα, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο επιδικάζει αποζημίωση 7 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη και 6.325 ευρώ πλέον φόρους για έξοδα και δαπάνες, που πρέπει να καταβληθούν εντός τριών μηνών από τη στιγμή που θα καταστεί τελεσίδικη η απόφαση. Από τη λήξη της τρίμηνης περιόδου και μέχρι τη διευθέτηση της αποζημίωσης, θα υπολογίζεται τόκος ίσος με το δανειστικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν τρεις μονάδες.
Το ΕΔΑΔ απέρριψε τις υπόλοιπες απαιτήσεις για αποζημίωση της αιτούσας.
 
Η Ανδριανή Ιωάννου, με κυπριακή και βρετανική υπηκοότητα, η οποία διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέφυγε το 2008 στην επιτροπή των κατεχομένων, διεκδικώντας αποζημίωση για πέντε τεμάχια γης στα κατεχόμενα, τα οποία είχε λάβει το 1997 ως δώρο από την θεία της. Οι διαδικασίες ενώπιον της επιτροπής είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η κυρία Ιωάννου προσέφυγε στο ΕΔΑΔ στις 28 Οκτωβρίου 2014.

Η κυπριακή κυβέρνηση, αν και αρχικά εξέφρασε την επιθυμία της προς το Δικαστήριο να εμπλακεί στη διαδικασία, εντούτοις με επιστολή την 21η Οκτωβρίου 2016 ενημέρωσε το ΕΔΑΔ ότι δεν υποβάλει οποιεσδήποτε γραπτές παρατηρήσεις.

Ο δικηγόρος της Ανδριανής Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτήρισε ως «τεράστια επιτυχία» την απόφαση του ΕΔΑΔ δηλώνοντας  στο ΚΥΠΕ «ράγισε το γυαλί της αναποτελεσματικότητας της επιτροπής».

«Το γεγονός ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η θεραπεία για την παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας ενώπιον της επιτροπής είναι αναποτελεσματική είναι μια τεράστια επιτυχία, δεδομένης της μέχρι τώρα νομολογίας του ΕΔΑΔ σε σχέση με την υπόθεση Δημόπουλος και τις επόμενες που ακολούθησαν» είπε ο κ. Δημητριάδης, σε μια πρώτη αντίδραση του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης