Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης

Η σίτιση σταμάτησε εδώ και δύο εβδομάδες - Μεγάλα προβλήματα με τη θέρμανση την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη λειτουργία των ασανσέρ - Την ευθύνη των κτιρίων έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου

Για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τέσσερις εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και για τη διακοπή σίτισης στα δύο εστιατόρια, ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Οι οικότροφοι ανέφεραν ότι η σίτισή τους έχει διακοπεί από τις 20 Νοεμβρίου, ενώ στα τέσσερα κτίρια των εστιών, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.500 δικαιούχοι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης και βλαβών με αποτέλεσμα να γίνονται δυσλειτουργικά για τους ενοίκους τους. “Η θέρμανση δεν λειτουργεί σε κάποια δωμάτια εστιών, οι συνθήκες καθαριότητας και φύλαξης είναι ελλιπείς, ενώ εδώ και περίπου μισό χρόνο δεν λειτουργεί το ασανσέρ ενός εκ των πολυόροφων κτιρίων” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αρχοντία Παπαγεωργίου.

Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα των κτηριακών υποδομών, όπως για παράδειγμα την μούχλα στα μπάνια, την έλλειψη επαρκούς θέρμανσης καθώς επίσης και την σημαντική έλλειψη ασφαλείας για τους ίδιους τους φοιτητές.

«Η πυρασφάλεια είναι ανεπαρκής, με χαρακτηριστικές τις ανακοινώσεις της γραμματείας για να μην ανοίγουμε πολλές συσκευές ταυτόχρονα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. 'Όπως και η φύλαξη είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κλοπές ενώ έντονο είναι και το πρόβλημα των ναρκωτικών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους οικότροφους, οι ήδη επιβαρυμένες οικονομικά οικογένειές τους, θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της σίτισης τους, επειδή έχει διακοπεί, εδώ και δύο εβδομάδες, η λειτουργία των δύο εστιατορίων που διαθέτουν οι εστίες και παρέχουν γεύματα στους δικαιούχους.

Για τα προβλήματα των εστιών, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες μέρες μία σειρά από διαμαρτυρίες τόσο προς τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, όσο και προς το ΥΜΑΘ, ζητώντας την ομαλή λειτουργία τους.

Ωστόσο, οι φοιτητικές εστίες ανήκουν μόνο διοικητικά στο πανεπιστήμιο, ενώ την ευθύνη για την κατάσταση των κτιρίων και την σίτιση έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), το οποίο, όμως, βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου, από φοιτητές που διαμαρτύρονται για παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικότροφοι και άλλων πανεπιστημίων της χώρας.

Πριν δύο μέρες ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτρης Ζέρβας, δεσμεύτηκε σε συνέντευξη τύπου για την ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιών, αμέσως μόλις λήξει η κατάληψη των φοιτητών στο κτίριο του Ιδρύματος, ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι και να συνεχιστεί το έργο της διοίκησης. Ο κ.Ζέρβας ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, προκειμένου να συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες για την συνέχιση των έργων συντήρησης στις εστίες, αλλά και της σίτισης (μαγειρεία και εστιατόρια).

Στα αιτήματα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση της εκκρεμότητας των περίπου 200 δικαιούχων φοιτητών που, ενώ πληρούν τα κριτήρια διαμονής στις εστίες, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εξαιτίας έλλειψης κλινών. “Όσοι από αυτούς μπορούν, φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους, ή ακόμη και στα υπερπλήρη δωμάτια των εστιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δικαιούχων που χάνουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο δωμάτιο” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr