PROTOTHEMA

Ελλάδα

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τα λεγόμενα του Ερντογάν

Δικαστές-Εισαγγελείς προς Ερντογάν: Η δικαστική κρίση δεν εξαρτάται από αποδοκιμασίες ξένων πολιτικών

Δικαστές-Εισαγγελείς προς Ερντογάν: Η δικαστική κρίση δεν εξαρτάται από αποδοκιμασίες ξένων πολιτικών

Για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών - Η Ένωση επικεντρώνει το σημείο εκείνο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν που έκανε αναφορά σε «διατάραξη του σεβασμού του για την Ελληνική Δικαιοσύνη» και στη διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα»

Άμεση και «σκληρή» ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά  (ΣΚΑΙ), αναφορικά με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, αλλά και για την κρατούσα κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα χώρα.


Παράλληλα, η ΕΔΕ υπενθυμίζει με νόημα στην ανακοίνωσή της τις «μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες».

Η Ένωση επικεντρώνει το σημείο εκείνο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν που έκανε αναφορά σε «διατάραξη του σεβασμού του για την Ελληνική Δικαιοσύνη» και στη διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

Η ΕΔΕ επισημαίνει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε στείλει την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών επιστολή σημειώνοντας ότι ο Άρειος Πάγος με τρεις αποφάσεις του έκρινε ότι «ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό» και προσθέτει: «Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων».

Ακόμη, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών».

Τέλος, οι  Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, σημειώνουν ότι «το σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» θυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Οι χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας περί «διατάραξης του σεβασμού του για την Ελληνική Δικαιοσύνη» και η διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα» με αφορμή την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μας υποχρεώνουν να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Σε επιστολή μας με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2017 προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αναφέραμε ότι με τρεις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας στις 26 Ιανουαρίου 2017 δέχθηκε, ότι ενδεχόμενη έκδοση των τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους. Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων. Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που ακολούθησε στις 19 Μαϊου στο Κισινάου της Μολδαβίας το ζήτημα που θέσαμε, συζητήθηκε ως κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αντιλαμβανόμενη την ανεπίτρεπτη πίεση που ασκήθηκε από Κυβέρνηση τρίτου κράτους στο δικαστικό σύστημα της Χώρας μας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πλήρους υποστήριξης.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών.

Στο σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» θυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

noldor07/12/201713:40

"ξένων";;; τι θα πει "ξένων";;;; Έχουν πρόβλημα με τους ξένους οι δικαστές; Λίγο ρατσιστικό, και ξενοφοβικό μου ακούγεται αυτό! Ο Ερντογάν όπως και κάθε ξένος γνωρίζει πριν από εμάς ποιο είναι το καλό μας και για αυτό ενδιαφέρεται.

Απάντηση
?07/12/201713:03

"Η δικαστική κρίση δεν εξαρτάται από αποδοκιμασίες ξένων πολιτικών" αλλά μόνο εγχώριων έπρεπε να συμπληρώσει.

Απάντηση
ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ!!!!!07/12/201712:38

Ο άρειος πάγος ας συμμορφωθεί πρώτα με την,1) επιταγή της Διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού .Η Ελλάδα την κύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 (νόμος 2101/1992) και, δυνάμει του άρθρου 28, παρ. 1 του Συντάγματος, επιβάλλεται να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και να υπερισχύει έναντι κάθε άλλης, αντίθετης διάταξης νόμου, αποτελεί δικαίωμα του παιδιου η συνεπιμέλεια και όχι του πατέρα όπως με περισσή πονηριά αναφέρουν στις αποφάσεις τους.2) Με τις υπερνομοθετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως αρ. 8 παρ. 2 ΕΣΔΑ, 2,. 7, 9 και 18 ΔΣΔΠ, 3, 19 Σύμφωνου Αστ. Πολ. Δικ., αρ. 5 7ου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ, άρθρο 24 Χάρτη Θ.Δ. Ε.Ε., τα οποία ισχύουν στην Ελλάδα και είναι ιεραρχικά ανώτερα, μεταγενέστερα του Α.Κ. του 1983 και ειδικότερα. Ομοίως τις πολλές αποφάσεις του ΕΔΔΑ καθώς και τα πρόσφατα και επαναστατικά (1) ψήφισμα 15/2015 Συμβουλίου Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης και (2) ψήφισμα 2079/2015 της επιτροπής ισότητας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αποκλίνουσα πιο πάνω θέση κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι συνιστά αρχή καταγγελίας των διεθνών συμβάσεων που ισχύουν και να ελεγχθεί από τα διεθνή όργανα ελέγχου, τα οποία επιβάλουν την κοινή επιμέλεια μετα την διάσπαση των γονέων ως δικαίωμα των παιδιών και όχι των γονέων.3) με το Ελληνικό σύνταγμα Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων) 1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. 2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. 3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Eπιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος.......Δεν μπορεί να κατηγορεί ο Αρειος πάγος για μη τηρηση της νομιμότητας τον Ερντογαν εναν πολιτικο άλλης χώρας όταν δεν υπακούει στους Διεθνής και εγχωριους κανόνες ο ίδιος, σε σημείο βέβαια που οι αποφάσεις του τείνουν να θεωρηθούν ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.

Απάντηση
@ ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ!!!!!07/12/201713:35

Καλά. Άσε τα παιδιά σου με τη μητέρα τους και μη σκούζεις. Για να τα δώσει στη μάνα το δικαστήριο, κάποιο λόγο είχε

Απάντηση
@ ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ 07/12/201707/12/201714:38

Την παρείχες διότι ούτως ή άλλως θα στην έπαιρναν και απλά συμβιβάστηκες στο δικαστήριο. Δε πρώτα τι σημαίνει συνεπιμέλεια και τι προβλήματα δημιουργεί και μετά μπαίνει και στα βαθιά νομικά το τι είναι κακοδικία (αμφιβάλω αν ξέρεις ακόμα και τις σχετικές διατάξεις περί κακοδικίας). Είπαμε: η συνεπιμέλεια είναι το τέλειο όλπο στα χέρια του πρώην που θέλει να κάνει το βίο αβίωτο στη μητέρα. Σας μάθαμε

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία