Τα έκαναν γυαλιά-καρφιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και η αστυνομία... παρατηρητής

«Έχουμε 6-7 καμμένα αυτοκίνητα, 15 κατεστραμμένους κάδους και αρκετές σπασμένες εισόδους πολυκατοικιών» είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Αθηναίων για την καθαριότητα - Ανήλικοι και αλλοδαποί στους 11 συλληφθέντες -Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί

Με μαθητικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη ήθελαν οι άνθρωποι να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του ηλικίας, μόλις 15 ετών, μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, την 6η Δεκεμβρίου του 2008, στη γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα, στα Εξάρχεια.

Όμως υπολόγιζαν χωρίς τους «γνωστούς» και μη εξαιρετέους που, σε συνδυασμό με την απουσία της
αστυνομίας, τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, σε όλη την Αθήνα για μία ακόμη φορά, τραυματίζοντας και τέσσερις αστυνομικούς, τους τρεις ελαφρά.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις και 26 προσαγωγές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται τέσσερις ανήλικοι (3 Έλληνες και 1 Ρουμάνος), πέντε Έλληνες ηλικίας 19-36 ετών, ένας 26χρονος Ιταλό και ένας 18χρονος Αλβανός.

Οι 11 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα καθώς σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, απόπειρας επικινδύνων σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών, εμπρησμού, έκρηξης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της αντίστασης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα
με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων για την καθαριότητα Γιώργο Μπρούλια που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 από τα επεισόδια της Τετάρτης καταστράφηκαν 6-7 αυτοκίνητα, 15 κάδοι και αρκετές είσοδοι πολυκατοικιών.

Ο κ. Μπρούλιας αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τις προηγούμενες ημέρες από τα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές απομακρύνθηκαν περίπου 300 κάδοι για λόγους ασφαλείας κατόπιν οδηγιών από την αστυνομία. «Φαίνεται, όμως, ότι τους έφεραν από άλλες περιοχές π.χ. από ψηλά τη Νεάπολη ή τους Αμπελοκήπους» είπε χαρακτηριστικά.

Αστυνομικοί-θεατές

Το πρώτο μέρος του χάους τελέστηκε το μεσημέρι με τη συγκέντρωση και πορεία των μαθητών από τα διάφορα σχολεία της Αθήνας η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και αφού πέρασε μπροστά από τη Βουλή κατέληξε για να διαλυθεί στο ύψος της Ομόνοιας. Οι κουκουλοφόροι προχώρησαν σε βανδαλισμούς και καταστροφές εκμεταλλευόμενοι την απουσία της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια ξεκίνησαν από τα Προπύλαια στις 12:00 λίγο πριν ξεκινήσει το μαθητικό συλλαλητήριο. Αν και αρχικά οι αστυνομικοί απάντησαν στον πετροπόλεμο και τις ρίψεις φωτοβολίδων με κρότου λάμψεις και χημικά στη συνέχεια οπισθοχώρησαν και άφησαν κυριολεκτικά ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους να κάνουν ό,τι θέλουν. 

Όταν όμως η πορεία και οι κουκουλοφόροι έφτασαν στο Σύνταγμα, εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που απλώς παρακολουθούσαν τους ταραξίες να επιδίδονται σε πετροπόλεμο. Λίγο πιο πάνω όμως στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ακαδημίας ήταν παρκαρισμένες κλούβες -σχηματίζοντας προστατευτικό τείχος- της ΕΛ.ΑΣ. και ουσιαστικά το σημείο ήταν απροσπέλαστο. Προφανώς οι εντολές που είχαν οι αστυνομικοί ήταν να περιορίσουν τους κουκουλοφόρους από τα Προπύλαια ως το Σύνταγμα και να αποφύγουν τις συμπλοκές προκειμένου να εκτονωθεί όσο πιο σύντομα η κατάσταση.

Βίντεο από τα επεισόδια 

Φωτογραφίες από τη στιγμή της έντασης










Ο χαμός στα Εξάρχεια

Το δεύτερο μέρος των επεισοδίων τελέστηκε μετά τις 8 όταν και ήταν προγραμματισμένη η πορεία από τα Προπύλαια μέχρι και το σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

Μεγάλος όγκος των αντιεξουσιαστών που ήταν στην πορεία κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια και άναψαν φωτιές στην πλατεία και σε γύρω δρόμους. Μετά τις 20:00 άρχισαν να πέφτουν «βροχή» οι βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες από τους αντιεξουσιαστές, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ να επιχειρούν για να τους διαλύσουν. Μάλιστα, δύο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες στην οδό Μπουμπουλίνας και στην οδό Τοσίτσα. Η  αστυνομία έχει απομακρύνει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ από το σημείο.

Μετά τις 22:00 τα επεισόδια είχαν πλησιάσει προς την πλατεία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν τους αντιεξουσιαστές. Όμως στους γύρω δρόμους τα πάντα θυμίζουν σκηνικό... πολέμου, με σπασμένες εισόδους πολυκατοικιών, ζημιές σε αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Δείτε video: Καίγεται αυτοκίνητο στα Εξάρχεια


«Βροχή» μολότοφ στους δρόμους των Εξαρχείων 







































Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε αστυνομικός στα επεισόδια

Φυσικά ούτε στη συμπρωτεύουσα έλειψαν τα επεισόδια και οι καταστροφές. Η μια πορεία συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και μελών φοιτητικών συλλόγων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κινήθηκε επί της οδού Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου θα φτάσει σε λίγη ώρα από τώρα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 

Η πορεία των αντιεξουσιαστών που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση, αποκόπηκε και συνέχισε προς την οδό Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια, μέσω της Ερμού, κινήθηκε προς τη Βενιζέλου.  Λίγο πριν τη Βενιζέλου, οι συμμετέχοντες στη δεύτερη πορεία πέταξαν φωτοβολίδα σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο Καπάνι, ενώ στη συνέχεια πέταξαν κροτίδα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία. Η αστυνομία απάντησε, κάνοντας χρήση χημικών.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκε, πιθανόν από ρίψη φωτοβολίδας, ένας αστυνομικός και διακομίστηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

















Φωτιές στο Ηράκλειο

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 
Τα επεισόδια εστιάστηκαν κυρίως στην περιοχή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου σημειώθηκε ένταση και συμπλοκή μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. 

Κλήθηκε μάλιστα η πυροσβεστική, ώστε να σβήσει κάδους απορριμμάτων στους οποίους άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά, ενώ αυτή την ώρα τα επεισόδια έχουν σταματήσει και επανέρχεται η ομαλότητα στην περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr