Fraport: Πυρά κατά του Δημοσίου για τα έργα στο «Μακεδονία» και τις ακυρώσεις πτήσεων

Fraport: Πυρά κατά του Δημοσίου για τα έργα στο «Μακεδονία» και τις ακυρώσεις πτήσεων

Μετά την Ryanair και η Easyjet ακυρώνει πτήσεις καθώς το αεροδρόμιο έχει κλείσει τον βασικό του διάδρομο προσαπογείωσης λόγω εργασιών - «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει αλλά το Ελληνικό Δημόσιο ήθελε να προχωρήσει στις εργασίες», αναφέρει η Fraport Greece

Fraport: Πυρά κατά του Δημοσίου για τα έργα στο «Μακεδονία» και τις ακυρώσεις πτήσεων
Έτοιμοι να έρθουν αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις, ακόμα και με ακυρώσεις πτήσεων θα πρέπει να είναι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς το αερδορόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και αιτία δεν είναι μόνο η ομίχλη που σκέπασε την Πέμπτη τους διαδρόμους προσαπογείωσης και ολόκληρη την πόλη.

Κύρια αιτία είναι οι οι λάθος επιλογές και οι παραλείψεις στη διαχείριση της κατάστασης στον αερολιμένα και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο (taxiway) του 10/28, ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος.

Το θέμα είναι ωστόσο ότι ο 10/28 δεν έχει συστήματα υποβοήθησης και οι προσεγγίσεις στο αεροδρόμιο γίνονται οπτικά και χειροκίνητα. Πέρα από αυτό, η θέση του διαδρόμου είναι τέτοια, ώστε οι βοριάδες που συχνά επικρατούν, να είναι crosswinds στην προσγείωση. Όλα αυτά συντελούν στο να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις και πολλές να κάνουν «divert» στην Αθήνα.

Κλείσιμο
Έτσι λοιπόν, μετά την  ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair και η βρετανική easyJet ακυρώνει πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία», προκαλώντας αναστάτωση στο επιβατικό κοινό. Η εταιρεία αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με τον προγραμματισμό της στο «Μακεδονία», καθώς το αεροδρόμιο έχει κλείσει τον βασικό του διάδρομο προσαπογείωσης λόγω εργασιών συντήρησης. Όπως τονίζει, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έλαβαν προειδοποίηση για το κλείσιμο του διαδρόμου, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν κάνει αποδεκτές τις προτεινόμενες ενέργειες για την προσωρινή λειτουργία του αεροδρομίου.

Με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους ταξιδιώτες και την αντίδραση των αεροπορικών εταιρειών, η Fraport Greece πήρε θέση με ανακοίνωσή της, στην οποία καταφέρεται εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, τονίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για ττις επιτπώσεις των έργων και είχε προτείνει σειρά λύσεων, στις οποίες το Δημόσιο δεν θέλησε να προχωρήσει.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «οι ακυρώσεις επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και την ακόλουθη μείωση της κίνησής του.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αυτές, η Fraport Greece πρότεινε μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων.

Όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου «F», ως διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία», είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ, όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις   αεροπορικές εταιρίες – κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. Επίσης με  επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10L- 28R ως κύριο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου»


Τα συνεργεία εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου το εν λόγω τμήμα να παραδοθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου, ώστε με το άνοιγμα της θερινής σεζόν για τον τουρισμό, το αεροδρόμιο να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας και με τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης πτήσεων που διέθετε μέχρι πρότινος.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, τα συνεργεία του αναδόχου λειτουργούν πρωί- βράδυ, καθώς πρέπει να κερδίσουν, κατά το δυνατό, χρόνο, διότι στη καρδιά του χειμώνα είναι πολύ πιθανή μία επιδείνωση του καιρού.

Το έργο λοιπόν, πρέπει να εκτελεστεί με ταχείς ρυθμούς για τον πρόσθετο λόγο, ότι από τη νέα χρονιά προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην κίνηση επιβατών, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων που έχει η Fraport. Συγκεκριμένα, πρόκειται να μπουν 13 επιπλέον συνδέσεις του «Μακεδονία» με αεροδρόμια του εξωτερικού, ενώ η Qatar Airways έχει ανακοινώσει ότι από τις 27 Μαρτίου θα συνδέει με απευθείας πτήσεις της – τέσσερις την εβδομάδα- την Ντόχα με την Θεσσαλονίκη, με Airbus A320 που θα πετάνε από το αερολιμένα Χαμάντ, στο «Μακεδονία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης