Αριθμός-ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών το Σεπτέμβριο

Αριθμός-ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών το Σεπτέμβριο

Στους 4.900 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2017 - Ο αριθμός προστίθεται στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στα hotspots στα ελληνικά νησιά

Αριθμός-ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών το Σεπτέμβριο
 Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από την έναρξη της εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ
– Τουρκίας για το προσφυγικό, τον Μάρτιο του 2016 και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στα
hotspots στα νησιά είναι άθλιες και αναμένεται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες. 

Κλείσιμο
Τα στοιχεία εμπεριέχονται σε νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
για τους πρόσφυγες. Η έκθεση αναφέρει ότι το 70% των 4.900 προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στα ελληνικά νησιά, προέρχεται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ τα 2/3 είναι γυναίκες και παιδιά.

“Τους προηγούμενους μήνες, η θαλάσσια οδός της Ελλάδος έχει γίνει πιο ελκυστική”, παραδέχθηκε σε δήλωσή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας, Πασκάλ Μορό. 

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, άλλα 1.000 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Στην έκθεση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, από τις αρχές του χρόνου περίπου 20.700 άτομα προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων. Για το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο αριθμός έφθανε μόλις τα 7.500 άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δέχεται αναφορές ότι συνεχίζεται η πρακτική των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. 

“Χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς τις απαραίτητες υποδομές”

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα hostpots παραμένει απελπιστική. Χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα hotspots στα νησιά έχουν μετατραπεί σε “χώρους εγκλεισμού επ’ αόριστον” για τους αιτούντες άσυλο. Την ίδια ώρα, η διευθύντρια του ελληνικού παραρτήματος της International Rescue Committe προειδοποίησε ότι “θα χαθούν ξανά ζωές αυτό το χειμώνα”. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης