Πρώην πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν ενημερώθηκε ο κόσμος και αυξήθηκαν οι θάνατοι από τη γρίπη

Πρώην πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν ενημερώθηκε ο κόσμος και αυξήθηκαν οι θάνατοι από τη γρίπη

 που ερευνά σκάνδαλα του χώρου της Υγείας υποστήριξε ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε σε καμία ενημερωτική καμπάνια των πολιτών για τις συνέπειες της γρίπης και τους τρόπους προφύλαξης

Πρώην πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν ενημερώθηκε ο κόσμος και αυξήθηκαν οι θάνατοι από τη γρίπη
Την αύξηση των θανάτων από γρίπη τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών, επισημαίνει η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.

Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά σκάνδαλα του χώρου της Υγείας υποστήριξε ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε σε καμία ενημερωτική καμπάνια των πολιτών για τις συνέπειες της γρίπης και τους τρόπους προφύλαξης με αποτέλεσμα την περίοδο Οκτώβριος 2015 – Μάιος 2016 να σημειωθούν 197 θάνατοι.
 
Τα πρακτικά της συνεδρίασης είναι χαρακτηριστικά.

Ντία-Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού (Μάρτυς): Κοιτάξτε, σας είπα ότι η δική μου θητεία των τεσσάρων αυτών χρόνων ήταν γεμάτη από πολύ σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, τα οποία και πρωτοεμφανίστηκαν, κατά κάποιον τρόπο. 
Κλείσιμο

Πρώτα απ’ όλα, είχαμε την πανδημία της γρίπης, όπου έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες για να ελεγχθεί. Το 2011, για πρώτη φορά, αρχίσαμε να μετράμε τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας και αυτούς οι οποίοι πέθαναν. Και φυσικά, τότε ήταν που έγιναν και οι «διαφημίσεις» αυτές, γιατί εγώ έχω μεγάλες αντιρρήσεις στη λέξη «διαφήμιση», την οποία χρησιμοποιούν συνέχεια. Είναι προσβλητικό για τη δημόσια υγεία το να μας λένε «διαφημίσεις». 

Αυτές ήταν καμπάνιες ενημέρωσης, οι οποίες προβλέπονται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το ΕCDC και γενικώς το λέει και η λογική. Δηλαδή, τι διαφήμιση κάναμε; Λέγαμε ελάτε να πάρετε μια ωραία γρίπη ή ελάτε να πάρετε ένα ωραίο AIDS; Ήταν μια ενημέρωση και ήταν καμπάνια. Δηλαδή, όταν λέμε καμπάνια, δεν λέμε να πετάμε ένα σποτ μια φορά τον μήνα. Είναι μικρό χρονικό διάστημα, έντονη ενημέρωση, για να μπορέσεις να ταρακουνήσεις τον κόσμο. Αυτό το πράγμα είναι μία από τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας.
Εκτός, όμως, από τη γρίπη, πού όπως σας είπα, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα είχαμε εκατόν ενενήντα επτά θανάτους…  

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Ποιο έτος; 

Ντία-Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού (Μάρτυς): Το 2015-2016. Η γρίπη, ξέρετε, μετριέται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο του επόμενο έτους. 

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Θέλετε να πείτε ότι μετά το 2015 έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης αυτής;  

Ντία-Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού (Μάρτυς): Όχι, κοιτάξτε. Το 2012 –πρέπει να το δω αυτό- είχαμε πενήντα τέσσερις θανάτους. Είχαμε κάνει και τις καμπάνιες τότε. Το 2012-2013 είχαμε εκατόν σαράντα τρεις θανάτους. Κατά την περίοδο της πανδημίας είχαμε εκατόν σαράντα θανάτους. Και το 2015-2016 καταγράφηκαν εκατόν ενενήντα επτά θάνατοι.     

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Δηλαδή, τετραπλασιασμός.

Ντία-Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού (Μάρτυς): Αυτά τα πράγματα δεν είναι να τα αφήνεις. Ο κόσμος τα ξεχνάει, δεν τα βάζει στο μυαλό του.

Εγώ αν είχα τη δυνατότητα να έχω περισσότερα λεφτά -μακάρι να είχε το κράτος να δώσει- και να μπορούσα να βάλω όλον τον κόσμο να φοράει μάσκα –λέω στην περίοδο της γρίπης, τα βλέπαμε και στην Κίνα πώς σταματήσανε τις πανδημίες τους εκεί- να πλένει τα χέρια του και να κάνει το εμβόλιο, δεν θα χρειαζόμουν κρεβάτια στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, δεν θα χρειαζόμουν επιπλέον προσωπικό, δεν θα χρειαζόμουν να ξοδεύω λεφτά για να πεθάνει ο κόσμος.

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Από το 2015 και μετά οι ενημερωτικές καμπάνιες μειώθηκαν;

Ντία-Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού (Μάρτυς): Από το 2014 και μετά. Ναι, από το 2015 και μετά δεν έγινε καμπάνια και το 2016. Φέτος, το 2017, δεν ξέρω ακόμα. Νομίζω ότι είναι πιο λίγα τα κρούσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης