«Στον αέρα» το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας - Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει πολλά μαθήματα

«Στον αέρα» το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας - Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει πολλά μαθήματα

Δεν έχουν προσληφθεί οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν ήδη περάσει οι επτά από τις 14 εβδομάδες που συνολικά διαρκεί - Τι λέει ο σύλλογος καθηγητών, τι απαντά το υπουργείο

«Στον αέρα» το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας - Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει πολλά μαθήματα
Για απώλεια του χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών του ΤΕΙ  Αθήνας κάνει λόγο η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα να έχουν  παρέλθει σχεδόν επτά από τις δεκατέσσερις εβδομάδες του εξαμήνου και ακόμη η διδασκαλία μεγάλου μέρους μαθημάτων δεν έχει ξεκινήσει.

«Λουκέτο» έβαλε χθες στο ΤΕΙ Αθήνας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος με αίτημα να γίνει άμεσα η πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές και να αποσαφηνίσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τα «θολά» σημεία της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις διαδικασίες που φαίνεται ότι δρομολογούνται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υπενθυμίζει ότι ήδη έχει τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι πρωταρχικοί στόχοι της διαδικασίας ενοποίησης των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά, θα πρέπει να είναι:

Κλείσιμο
Α) Η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων του Εκπαιδευτικού, Τεχνικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων των τμημάτων.
 
Β) Η στελέχωση των Τμημάτων με ένταξη του υπάρχοντος Εκπαιδευτικού, Τεχνικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού.
 
Γ) Η απρόσκοπτη ένταξη των ήδη φοιτούντων στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα.
 
Δ) Η άμεση διαδικασία ισοτίμησης των υφισταμένων πτυχίων με τα νέα που θα χορηγούνται.
 
Ε) Η κατοχύρωση των ίδιων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καθώς και η μισθολογική εξίσωση των σήμερα υπηρετούντων μελών ΔΕΠ με την αντίστοιχη βαθμίδα στα Πανεπιστήμια.
 
Ζ) Η έκδοση των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων και η κατοχύρωση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχων τμημάτων των πανεπιστημίων.
 
Το τελευταίο διάστημα όμως, σημειώνει ο Σύλλογος, αναδεικνύονται σε συνεντεύξεις σχέδια μεταβατικών διατάξεων για την εξίσωση των μελών Δ.Ε.Π. μισθολογικά με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, σχέδια νέων ακαδημαϊκών κριτηρίων ένταξης σε βαθμίδα για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι., σχέδια ανάληψης πρόσθετων μαθημάτων από τους ήδη φοιτούντες, σχέδια για την ισοτίμηση των πτυχίων των ήδη αποφοίτων με παρακολούθηση μαθημάτων. Άξια όμως απορίας ανάμεσα σε αυτά, είναι η απουσία σχεδίου στη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν. Οι εκπαιδευτικοί  του Τ.Ε.Ι. Αθήνας υπογραμμίζουν ότι: Ως Δημόσιοι λειτουργοί τα μέλη Δ.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους με τις ίδιες προϋποθέσεις και ακαδημαϊκά προσόντα των μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων (με πρόσθετη «απαίτηση επαγγελματικού έργου). Ακόμη και στις ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου δεν προβλέπεται ως προσόν η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, ακολουθήθηκαν αντίστοιχες διαδικασίες εφόσον υπακούμε στο ίδιο νομικό πλαίσιο με τα Πανεπιστήμια- ως ενιαίος φορέας Α.Ε.Ι.

Οι απόφοιτοι διαθέτουν πτυχία τετραετούς φοίτησης 240 ECTS, όπως τα Πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης, τα οποία αναγνωρίζονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και αντίστοιχο επίπεδο σπουδών.

Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου δεν μπορεί για κανένα λόγο ν’ αποτελέσει πεδίο συντεχνιακών, πολιτικών ή άλλης φύσης αντιπαραθέσεων που δεν εδράζονται σε ακαδημαϊκά κριτήρια ή διεθνή δεδομένα. Και αυτονόητα τα μέλη Δ.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. δεν θα δεχθούν την εξέλιξη και συνέχιση (ως φαίνεται) της δημόσιας απαξίωσης του ρόλου τους ως επιστημόνων που έχουν κριθεί με ακαδημαϊκά κριτήρια και ως δασκάλων φοιτητών και αποφοίτων που αφήνονται να εννοηθούν υποδεέστεροι. Η διαδικασία ενοποίησης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δεν νοείται από εμάς ως διαδικασία «Πανεπιστημιοποίησης» διότι είμαστε ήδη μέρος της ενιαίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά ως αυτοδίκαιη διαδικασία ολοκλήρωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των Ιδρυμάτων μας που μας είχε στερηθεί έως τώρα. Οποιαδήποτε άλλη διάκριση και χαρακτηρισμός θα μας βρει αγωνιστικά αντίθετους.
 
Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Το ΥΠΠΕΘ παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με την μη υπογραφή των συμβάσεων των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Για πληρέστερη ενημέρωση, πρέπει να καταστεί γνωστό ότι το αρχικό αίτημα του ΤΕΙ Αθήνας ήταν για  100 θέσεις από τα αποθεματικά, ενώ πέρσι το Ίδρυμα είχε αιτηθεί 200 θέσεις από τα αποθεματικά. Το ΥΠΠΕΘ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των 100 θέσεων από τα αποθεματικά του Ιδρύματος και στον ίδιο αριθμό θέσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό με αυτόν που δόθηκε πέρσι. Είναι δε γνωστό σε όλες τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών, οι θέσεις που μπορούν να δοθούν από τακτικό προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένες».

Και επισημαίνει: «Εκ των υστέρων – και μόλις προ ολίγων ημερών - το ΤΕΙ Αθήνας απέστειλε αίτημα για επιπλέον 100 θέσεις από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, αίτημα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει, στα πλαίσια του ορθού προγραμματισμού ήδη από την  προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε με ασφάλεια να καλυφθούν οι ανάγκες για όλο το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Το ΥΠΠΕΘ άμεσα ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ικανοποίηση του αιτήματος των επιπλέων θέσεων και  βρίσκεται στην φάση της τελικής διεκπεραίωσης, με γνώμονα την ταχύτερη ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΤΕΙ Αθήνας.»
 
Σε ερώτηση της η κ. Κεραμέως στη Βουλή, τόνισε: «Στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας και του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη των έκτακτων συνεργατών, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία του ΤΕΙ Αθήνας και συνολική αναστάτωση στη λειτουργία του.
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση που ακολούθησε την εν λόγω Συνεδρίαση, αναφέρεται ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εγκριθούν 100 θέσεις εκτάκτων, χρηματοδοτούμενες από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, και 150 χρηματοδοτούμενες από τον τακτικό προϋπολογισμό, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 100 και 3 θέσεις αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου, επισημάνθηκε ο ορατός πλέον κίνδυνος απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές. Σήμερα έχει ήδη χαθεί το μισό εξάμηνο. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, που ελήφθη στην υπ’ αρ. 02/13-09-2017 συνεδρίασή της, η έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 ορίστηκε για τις 9 Οκτωβρίου 2017 και η λήξη για τις 26 Ιανουαρίου 2018. Έχουν, δηλαδή, παρέλθει σχεδόν επτά από τις δεκατέσσερις εβδομάδες του εξαμήνου και ακόμη η διδασκαλία μεγάλου μέρους μαθημάτων δεν έχει ξεκινήσει.
Εν τω μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και εκ νέου συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων για επανεκτίμηση της κατάστασης, με κίνδυνο περαιτέρω απώλειας μαθημάτων.

Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικού προσωπικού καταγγέλλουν πλήρη αποδιοργάνωση του Ιδρύματος, καθώς περικόπτονται οι αναγκαίες ώρες ανάθεσης διδασκαλίας σε έκτακτους συνεργάτες, ενώ αυξάνονται οι αποχωρήσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ λόγω συνταξιοδότησης και δεν προκηρύσσονται επαρκείς νέες θέσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των φοιτητών και διδασκόντων, αφού αφ’ ενός η αντιστοιχία φοιτητών ανά διδάσκοντα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιστημονικώς αποδεκτά όρια, αφ’ ετέρου οδηγεί σε υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες φοιτητών με συνέπεια την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή την αναμονή τους σε λίστες προτεραιότητας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
▪ Σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΤΕΙ Αθήνας, και αν ναι πότε;
▪ Πώς και πότε θα αναπληρωθούν οι απολεσθείσες ώρες διδασκαλίας»;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης