Απεβίωσε η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Απεβίωσε η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Υπήρξε σύζυγος του Στέλιου Παπαδημητρίου, δικηγόρου του Αλέξανδρου Ωνάση και μητέρα του Αντώνη Παπαδημητρίου, προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση - Έζησε μια ζωή πλούσια και με αγάπη, όπως ακριβώς θα ήθελε - Ήταν βαθιά καλλιεργημένη, φιλότεχνη και επιτυχημένη συγγραφέας

Απεβίωσε η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου
«Έφυγε» ήσυχα από τη ζωή, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, σύζυγος του αείμνηστου Στέλιου Παπαδημητρίου (δικηγόρου και πρώην προέδρου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης») και μητέρα τριών παιδιών, του Αντώνη Παπαδημητρίου, νυν προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, του Γιώργου Παπαδημητρίου  Πολ. Μηχανικού ΕΜΠ και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτη.
 
Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου το γένος Κρασάρη, γεννήθηκε το 1930 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μαθήτευσε στο ιστορικό Αβερώφειο Παρθεναγωγείο, το οποίο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα ελληνικά γράμματα από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Απέκτησε πτυχίο Αγγλικής φιλιολογίας (Β.Α.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1953 παντρεύτηκε τον, επίσης Αλεξανδρινό και μαθητή του Αβερώφειου, Στέλιο Παπαδημητρίου, δικηγόρο και στενό συνεργάτη του Αριστοτέλη Ωνάση και μετέπειτα πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση.

Κλείσιμο

Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου σε πρόσφατη φωτογραφία

Με τον αείμνηστο Στέλιο Παπαδημητρίου γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν περίπου είκοσι ετών και έμειναν μαζί μέχρι τέλους, ζώντας ευτυχισμένα οικογενειακά χρόνια. Μαζί άλλωστε πορεύτηκαν σε κάθε τους βήμα. Με τη σταδιακή διάλυση της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, η Αλεξάνδρα και ο Στέλιος Παπαδημητρίου αποφά­σισαν, όπως χιλιάδες Αιγυπτιώτες, να επαναπατριστούν στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά τους. Το 1966 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα όπου η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου δίδαξε στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών έως το 1970, οπότε και αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά στην οικογένειά της.
 
Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου ανέκαθεν έτρεφε μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και για τη λογοτεχνία -πάντοτε έγραφε κείμενα, διάβαζε, κρατούσε σημειώσεις. Ο θάνατος του συζύγου της το 2005, την οδήγησε στο να αναπτύξει μια έντονη συγγραφική δραστηριότητα εκδίδοντας τρία πολύ επιτυχημένα βιβλία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη: «Τζέντα», 2008, «Αλεξάνδρεια – Aθήνα», 2010, «Παράλληλοι δρόμοι», 2011. Η απώλεια του επί 55 χρόνια συντρόφου της παρακίνησε την τολμηρή Αιγυπτιώτισσα να αφηγηθεί τη ζωή τους ξεκινώντας να γράφει σε ένα λευκό τετράδιο που φύλαγε για τα εγγόνια της.


Μια οικογενειακή φωτογραφία, με δύο από τους τρεις γιους της Αλεξάνδρας και του Στέλιου Παπαδημητρίου

Οι αναμνήσεις μιας ζωής

Μέσα από τα τρία αυτά βιβλία επιχείρησε ένα μακρύ και γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο: Από την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια στην παραδοσιακά «κλειστή» Σαουδική Αραβία, από την εφηβική αγάπη στην ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια, από τον Αριστοτέλη Ωνάση στην Τζάκι, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα Ωνάση, αλλά και όλα τα σημαντικά πρόσωπα -πρωταγωνιστές μιας αξέχαστης διαδρομής. Με θαρραλέα γλώσσα και αποκαλυπτικές εικόνες η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου εξιστόρησε μια ζωή δημιουργική αλλά και απρόβλεπτη, δύσκολη αλλά και συναρπαστική, πάντα, όμως, γεμάτη έντονα συναισθήματα, με την αγάπη για τον άνδρα της και την οικογένειά της να είναι το κυρίαρχο μέχρι το τέλος.


Ευτυχισμένες στιγμές για το ζεύγος Στέλιου και Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου

Η νεκρώσιμος ακολουθία της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου θα τελεστεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 16.00 από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Νέα Σμύρνη.
 
Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να υποστηριχθούν οι υποτροφίες του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων - ΣΑΕ (τηλ. επικοινωνίας 210 8228150 / 210 8218408)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης