Γερμανός πρέσβης: Αυτό που διαπράχθηκε, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να αναιρεθεί

Γερμανός πρέσβης: Αυτό που διαπράχθηκε, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να αναιρεθεί

«Πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση: Ποτέ ξανά» είπε ο Γενς Πλέτνερ από το Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Διονύσου

Γερμανός πρέσβης: Αυτό που διαπράχθηκε, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να αναιρεθεί
Ημέρα μνήμης, περίσκεψης και οδυνηρού απολογισμού ήταν η χθεσινή "Ημέρα Εθνικού Πένθους" που μνημονεύτηκε στο Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Διονύσου - Ραπεντώσας όπου αναπαύονται 1.000 στρατιώτες, οι περισσότεροι πεσόντες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τελετή μνήμης με κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο και φέτος από την Γερμανική Πρεσβεία, ήταν η αφορμή της μνημόνευσης όλων των θυμάτων του πολέμου, της τρομοκρατίας και των καθεστώτων βίας.
 
"Μνημονεύουμε σήμερα αυτούς τους νεαρούς στρατιώτες, τους οποίους έστειλε στον πόλεμο μία εγκληματική ηγεσία", "θύματα και ταυτόχρονα θύτες σε έναν εγκληματικό πόλεμο" τόνισε πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ (Jens Plötner) επισημαίνοντας ότι "έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ψύχωσης λίγων. Μία ψύχωση, ωστόσο, την οποία συμμερίζονταν πολλοί στη Γερμανία της εποχής εκείνης. Υπήρξαν θύματα, αλλά -και δυστυχώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη αλήθεια- πάρα πολλοί από αυτούς έφεραν μεγάλη ευθύνη".

"Αυτή την επώδυνη, διπλή αλήθεια" όπως υπογράμμισε "πρέπει εμείς, οι απόγονοι των στρατιωτών που κείτονται εδώ, να ζήσουμε. Από αυτό το δίλημμα της μνήμης δεν υπάρχει διαφυγή. Πρέπει να το υποστούμε. Αυτό που διαπράχθηκε, δεν μπορεί να αναιρεθεί, αλλά πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση: Ποτέ ξανά! Ποτέ ξανά πόλεμος!"

Κλείσιμο
Στην ομιλία του ο Γερμανός πρέσβης αναφέρθηκε και "στις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που αφαίρεσε η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Στα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους που ήταν τα πρώτα θύματα του λιμού, ο οποίος αποδεκάτισε τον χειμώνα του 1941-1942 κυρίως τις πόλεις, όπως και "στα θύματα των πολεμικών εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν στο όνομα της Γερμανίας: Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέρη της φρίκης και της ανείπωτης οδύνης", όπως είπε. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και "στα θύματα της περήφανης και με πλούσια παράδοση εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία οδηγήθηκε από τα χωριά και τις πόλεις της, με δολοφονική αποτελεσματικότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης".

Τέλος ο κ. Πλέτνερ υπογράμμισε ότι "η ξεκάθαρη απάντηση" της Γερμανίας "σε αυτή την ιστορική και ηθική αποστολή είναι μία: Ευρώπη!" Και πρόσθεσε: "σήμερα στην Ευρώπη ετοιμαζόμαστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Ένωσή μας, να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε μία στενότερη αμυντική συνεργασία. Σήμερα οι στρατιώτες μας στέκονται συναδελφικά ο ένας πλάι στον άλλον εναντίον όσων απειλούν τις αξίες που μας ενώνουν. Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον στρατό μας, για τις Oμοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις, σημαντικότερη αποστολή των οποίων είναι η προάσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας. Και όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μάλι, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Δυτική Σαχάρα, το Λίβανο ή τη Συρία".

Στην τελετή κατέθεσαν στεφάνι και εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης