Μάνδρα: Πέντε ημέρες και 20 νεκρούς μετά, κάνουν αυτοψία στα ρέματα

Μάνδρα: Πέντε ημέρες και 20 νεκρούς μετά, κάνουν αυτοψία στα ρέματα

Ο αντιπεριφερειάρχης ο οποίος στις 6 Νοεμβρίου διαβεβαίωνε ότι η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πλημμύρες, συγκροτεί επιτροπές για την επόπτευση των ρεμάτων

Μάνδρα: Πέντε ημέρες και 20 νεκρούς μετά, κάνουν αυτοψία στα ρέματα
Αυτοψία στα ρέματα της Δυτικής Αττικής αποφάσισε να κάνει τελικά η Περιφέρεια Αττικής πέντε ολόκληρες μέρες μετά το φονικό πέρασμα των χειμάρρων στη Μάνδρα
και στη Νέα Πέραμο! Με χθεσινή απόφαση του  αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου συγκροτούνται επιτροπές για την επόπτευση και την καταγραφή της κατάστασης των ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές. Η απόφαση αυτή,
με τους νεκρούς από τις πλημμύρες της περασμένης Τετάρτης να έχουν φθάσει τους 20 και συνανθρώπους μας να αγνοούνται ακόμα μέσα στις λάσπες, μοιάζει περισσότερο ως τραγική ειρωνεία. 

Κλείσιμο
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, που υπογράφει τη συγκεκριμένη απόφαση για την αυτοψία στα ρέματα μετά τη βιβλική καταστροφή, είναι το ίδιο πρόσωπο που στις 6 Νοεμβρίου 2017 κατά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, δήλωνε ότι η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πλημμύρες στο σημείο αυτό διαβεβαιώνοντας: «Η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα θωρακίσει  κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου», αφού όπως τονίστηκε οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Βασιλείου της 19ης Νοεμβρίου, ύστερα από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, συγκροτούνται 3 επιτροπές αποτελούμενες από εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής. Εργο της πρώτης επιτροπής είναι η επόπτευση και καταγραφή της κατάστασης των ρεμάτων στους δήμους Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Ρεμάτων της Διεύθυνσης Εργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Λεωνίδας Γκλεγκλές. Η δεύτερη επιτροπή θα αναλάβει την εποπτεία των ρεμάτων στο δήμο Μεγαρέων και η τρίτη επιτροπή θα καταγράψει την κατάσταση των ρεμάτων στο δήμο Ασπροπύργου. 

«Ο απολογισμός των προηγούμενων περιόδων πραγματοποιείται με σκοπό, ο νέος προγραμματισμός να βασίζεται στη συσσώρευση εμπειρίας των φορέων πολιτικής προστασίας και στην ευθύνη απαίτησης για αποτελεσματικότητα στις ενέργειες και τις κινήσεις για την τρέχουσα περίοδο».  Τα συγκεκριμένα βαρύγδουπα λόγια στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Αττικής της 6ης  Νοεμβρίου έδωσαν τη θέση τους πλέον στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων στην αντίστοιχη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ότι οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις δουλεύουν συστηματικά και πως η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται τις απαραίτητες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού για τους πληγέντες. 

Δείτε την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη για την αυτοψία

Οι 8+1 περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες
Συνολικά εννέα περιοχές της Αττικής που καλύπτουν έκταση 673 τετραγωνικών χιλιομέτρων αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. 

Το 21,1% της έκτασης της Αττικής εντάσσεται στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, με βάση σχετική μελέτη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 2017. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση της Πολιτείας ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας θα έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα στην ατζέντα των μεγάλων δημοσίων έργων. Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον ορισμό των περιοχών υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων από τον προσδιορισμό των περιοχών όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα και των περιοχών με δυνητικά σημαντικές συνέπειες από μελλοντικές πλημμύρες, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αναφορές των περιφερειακών φορέων και τις σημαντικές ιστορικές πλημμύρες. Ειδικότερα, στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται: 1) οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, 2) η περιοχή των Μεσογείων, 3) η χαμηλή ζώνη Λουτρακίου, 4) η χαμηλή ζώνη Μεγάρων - Νέας Περάμου, 5) η χαμηλή ζώνη Ασπροπύργου - Ελευσίνας, 6) η χαμηλή ζώνη λεκάνης τεχνητής λίμνης Μαραθώνα, 7) η παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, 8) η λεκάνη του ποταμού Κηφισού, 9) οι παράκτιες περιοχές Βάρης, Αγίας Μαρίνας Κορωπίου. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στο Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής, 54 από τα 153 ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα χαρακτηρίστηκαν σημαντικά (35%). Σε σχέση με τη χρονική κατανομή των επεισοδίων το μεγαλύτερο πλήθος των ιστορικών πλημμυρών σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2001-2009, με 66 ιστορικά γεγονότα (43,1% επί του συνόλου). Οσον αφορά τις περιοχές, όπου έχουν συμβεί οι μεγαλύτερες πλημμύρες κατά το παρελθόν, τα σημαντικότερα γεγονότα έλαβαν χώρα στην αστική περιοχή της Αθήνας, στο τμήμα της λεκάνης του ποταμού Κηφισού και κατά μήκος του ποταμού Ιλισού, όπως επίσης και κατά μήκος των παραλιακών περιοχών Μεγάρων και Ελευσίνας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της πλημμύρας σε πέντε βασικές κατηγορίες: στην ανθρώπινη υγεία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομία.  







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης