Οικογένεια Τσαλικίδη: Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκε η μνήμη του

Οικογένεια Τσαλικίδη: Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκε η μνήμη του

Όπως αναφέρουν καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του

Οικογένεια Τσαλικίδη: Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκε η μνήμη του
Την "ιδιαίτερη ικανοποίησή" της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία  "καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου" του Kώστα Τσαλικίδη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η οικογένεια του πρώην στελέχους της Vodafone, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό.

Η οικογένεια κάνει λόγο για αποκατάσταση της μνήμης του με την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης και δηλώνει ότι θα είναι παρούσα στα όσα δικονομικά θα ακολουθήσουν. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη διαβιβάζεται στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών κ. Αντ. Λιόγα, ο οποίος και αναμένεται να αποφασίσει για το αν η υπόθεση θα ερευνηθεί εκ νέου ή όχι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση οικογένειας Τσαλικίδη, μέσω του δικηγόρου της κ. Σταύρου Χούρσουγλου, έχει ως εξής:  
"
Κλείσιμο
Οι εντολείς μου Γεώργιος, Γεωργία και Παναγιώτης Τσαλικίδης επιθυμούν να εκφράσουν δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 16ηςΝοεμβρίου 2017. Με αυτήν, επί προσφυγής τους για τη γνωστή υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, αποκαθίσταται η μνήμη του υιού και αδελφού τους, και καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του. Οι πλημμέλειες τούτες ήταν που, όπως έκρινε ομόφωνα το κορυφαίοευρωπαϊκό δικαιοδοτικό όργανο, οδήγησαν στην καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Τούτο ιδρύει, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  υποχρέωση του κάθε κράτους στο να διαθέτει και στο να ενεργοποιεί μια διαδικασία που να διερευνά αποτελεσματικώς τον κάθε θάνατο. Μια τέτοια επαρκής διερεύνηση, στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, κατά την απόφαση δεν υπήρξε.
Στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, ενόψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα.
 
Για την οικογένεια Τσαλικίδη
Σταύρος Ο. Χούρσογλου
Δικηγόρος-D.E.A.
".
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Τσαλικίδης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Vodafone, είχε βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης που είχε διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ο 39χρονος δεν δολοφονήθηκε, αλλά αυτοκτόνησε. 

Η αυτοκτονία του, ωστόσο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, συνδέεται αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών, εάν δηλαδή δεν γίνονταν οι υποκλοπές, ο Τσαλικίδης δεν θα αυτοκτονούσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης