Με «πελάτες» και μέλη του ISIS το κύκλωμα με τα χιλιάδες πλαστά διαβατήρια και έγγραφα

Με «πελάτες» και μέλη του ISIS το κύκλωμα με τα χιλιάδες πλαστά διαβατήρια και έγγραφα

Οι έρευνες προκειμένου να ταυτοποιηθούν τέτοιες περιπτώσεις γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου 

Με «πελάτες» και μέλη του ISIS το κύκλωμα με τα χιλιάδες πλαστά διαβατήρια και έγγραφα
Σε πλήρη εξέλιξή βρίσκονται οι έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων που μέσω του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα κατέληξε στα χέρια
τρομοκρατών του ISIS.


Κλείσιμο

Οι πληροφορίες λένε πως οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το κύκλωμα που δρούσε για τουλάχιστον τρία χρόνια, είχε και «πελάτες» μέλη του ISIS που επεδίωκαν την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και αυτό γιατί τα πραγματικά στοιχεία των συγκεκριμένων υπόπτων βρισκόταν στις «κόκκινες» λίστες των αρχών ασφαλείας και επομένως δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. 



Οι έρευνες προκειμένου να ταυτοποιηθούν τέτοιες περιπτώσεις γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου καθώς όλες οι παραγγελίες στα κεντρικά γραφεία του διεθνούς κυκλώματος στην Αθήνα γίνονταν με το Facebook. Όπως επισήμανε ο ειδικός επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Europol Gabor Sztankovics: «Τα κατασχεθέντα έγγραφα θα ελεγχθούν στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν καταχωρηθεί ως κλαπέντα ή απολεσθέντα. Η Europol θα μπορούσε να εργαστεί στο πλευρό των ελληνικών αρχών, προκειμένου να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και σε μεταγενέστερο στάδιο και να παρασχεθούν «πληροφοριακά πακέτα» στα λοιπά Κράτη Μέλη, προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα.  Η υποστήριξη προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το πέρας της επιχείρησης, μέσω της εργαστηριακής εξέτασης των κατασχεθέντων πειστηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί η ανάμειξη σε λοιπές εκκρεμείς και μη υποθέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κύκλωμα είχε δράση από το 2014 και είχε κατασκευάσει μόνο τον Ιούλιο του 2017 πάνω από 100.000 πλαστά έγγραφα που είχαν «πλημμυρίσει» την Ευρώπη. 

Πώς λειτουργούσε το σύστημα 

Από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ και της Europol πρόκειται για ένα δαιδαλώδες δίκτυο, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων, με σκοπό τη διευκόλυνση κυρίως της παράνομης παραμονής αλλοδαπών στον ευρωπαϊκό χώρο, αποκομίζοντας από τη δράση του μεγάλα χρηματικά ποσά.

Είκοσι συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, είκοσι τρεις έρευνες σε οικίες και καταστήματα και ο εντοπισμός τεσσάρων πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων κατάρτισης πλαστών εγγράφων, συνθέτουν τον συνοπτικό απολογισμό της εξάρθρωσης, η οποία επετεύχθη στο πλαίσιο διήμερης οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης την 31 Οκτωβρίου και 1 Νοέμβριου 2017.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου για να προχωρήσουν στην κατάρτιση των πλαστών εγγράφων παραλάμβαναν τα απαιτούμενα υλικά (φωτογραφίες, στοιχεία ταυτότητας, σώματα εγγράφων κ.λπ.), είτε δια ζώσης, είτε, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος διέμενε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαδικτυακών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Τη διεκπεραίωση των παραγγελιών αναλάμβανε ο κεντρικός πυρήνας του εγκληματικού δικτύου, που απαρτιζόταν από τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν δημιουργήσει και «στεγάσει» ισάριθμα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια («πλαστογραφεία»/ print shops ), στο Νέο Κόσμο, στην Πλατεία Κολιάτσου, στο Παγκράτι και στα Κάτω Πατήσια. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί και διακινηθεί με πλαστά έγγραφα του συγκεκριμένου κυκλώματος μέλη του ISIS» δήλωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφειρης, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου. 

Η νομική άποψη 

Ο δικηγόρος δύο εκ των συλληφθέντων Σάκης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνει πως: «Η επιβολή περιοριστικών όρων στους δύο εντολείς μου και όχι προσωρινής κράτησης, αποτελεί απόφαση δίκαιη και συμβατή με το υλικό της σχετικής δικογραφίας. Πίστευα και πιστεύω στον περιορισμό των προφυλακίσεων μόνο για έκτακτες περιπτώσεις και σοβαρά ποινικά αδικήματα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης