Αρνητική απάντηση του υπουργείου Υγείας στη Roche για την απόσυρση φαρμάκου για το μελάνωμα

Αρνητική απάντηση του υπουργείου Υγείας στη Roche για την απόσυρση φαρμάκου για το μελάνωμα

H φαρμακευτική εταιρεία είχε ζητήσει να αφαιρεθεί το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic από τη Θετική Λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων

Αρνητική απάντηση του υπουργείου Υγείας στη Roche για την απόσυρση φαρμάκου για το μελάνωμα
Tην απόρριψη της αίτησης της φαρμακευτικής εταιρίας Roche για απόσυρση του ογκολογικού σκευάσματος  Cotellic από τη Θετική Λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
 
Με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται, και μετά την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων (Επιτροπή Θετικής Λίστας), ο υπουργός Υγείας, κ.
Ανδρέας Ξανθός, απορρίπτει την από 30/10/2017 αίτηση της  εταιρείας Roche για απένταξη  του φαρμακευτικού σκευάσματος  Cotellic από τη Θετική Λίστα και ένταξής του στην Αρνητική,  για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και ειδικά δημόσιας υγείας.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το προϊόν εντάχθηκε στη Θετική Λίστα μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας και αξιολογήθηκε βάσει επιστημονικών κριτηρίων που αφορούν στο φάρμακο και όχι στην τιμή του.

Το βασικότερο από αυτά τα κριτήρια, ήταν η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του σκευάσματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. Όπως εξηγούν τα μέλη της Επιτροπής, τo Cotellic  (κομπιμετινίμπη) αποτελεί στοχευμένη θεραπεία για το κακοήθες μεταστατικό μελάνωμα και αποτελεί τη μια από τις δύο δραστικές με την ίδια ένδειξη. Μάλιστα, η παρουσία της κομπιμετινίμπης στον κατάλογο των αποζημιούμενων προϊόντων κρίνεται σημαντική, καθώς ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει δυσανεξία στην ομόλογη δραστική.
 
Επομένως, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το προϊόν εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια ένταξης στη θετική λίστα καθώς διαθέτει προστιθέμενη θεραπευτική αξία σε σχέση με άλλα φάρμακα για την ίδια ένδειξη και αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί, ενώ οι μισές από αυτές διαθέτουν μηχανισμό αξιολόγησης (HTA).
 
Όσον αφορά το αίτημα της Roche για ένταξη του σκευάσματος στην Αρνητική Λίστα, η Επιτροπή επισημαίνει στην εισήγησή της ότι το προϊόν δεν καλύπτει κανένα από τα κριτήρια ένταξης στη λίστα με τα μη αποζημιούμενα φάρμακα.

Ειδικότερα, αναφέρει πως δεν ανήκει στα φαρμακευτικά προϊόντα, των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο ότι πρέπει να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση, όπως για παράδειγμα τα σκευάσματα lifestyle αλλά ούτε και στην κατηγορία φαρμάκων των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης