Δημήτρης Κουφοντίνας: Ο «Λουκάς» της «17Ν» που πήρε άδεια χωρίς μια «συγγνώμη»

Δημήτρης Κουφοντίνας: Ο «Λουκάς» της «17Ν» που πήρε άδεια χωρίς μια «συγγνώμη»

Ο άνθρωπος που έσφιγγε πάντα στην τσέπη του το 45άρι της «17 Νοέμβρη» βρέθηκε εκτός φυλακών μετά από 15 χρόνια - Τα χτυπήματα για τα οποία δεν μετάνιωσε ποτέ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Ο «Λουκάς» της «17Ν» που πήρε άδεια χωρίς μια «συγγνώμη»
Ήξερε ότι από προχθές το βράδυ, που έγινε γνωστό ότι θα λάβει την πρώτη του 48ωρη άδεια
μετά από δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή θα προκληθεί σωρεία αντιδράσεων.

Ήξερε ότι ελάχιστοι θα χαίρονταν που αυτός, ο αμετανόητος εκτελεστής, αυτός που δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τις ανθρώπινες ζωές που αφαίρεσε, θα ανέπνεε αέρα ελευθερίας σαράντα οκτώ ώρες.

Κλείσιμο
Τίποτε από όλα αυτά δεν ένοιαζε χτες το μεσημέρι τον Δημήτρη Κουφοντίνα,
που
με σταθερό βήμα και γκρίζα μαλλιά, πέρασε την πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από φωνές, συνθήματα, κάμερες, φωτογράφους, δημοσιογράφους και αλληλέγγυους συντρόφους.

Ο άνθρωπος που ξεκίναγε το βιβλίο του με τη φράση «Γεννήθηκα
17Ν» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας ξέσπασαν, η πλειοψηφία των κομμάτων ξεσηκώθηκε κατά της απόφασης, βουλευτές και αρχηγοί έκαναν δηλώσεις ενώ με την υπόθεση ασχολήθηκαν ακόμη και τα διεθνή ΜΜΕ.

Το State Department αργά χτες το βράδυ εξέφρασε την τρομερή ανησυχία του ότι ο τρομοκράτης δεν θα επιστρέψει στη φυλακή μέσω της εκπροσώπου του Χίδερ Νάουερτ, επικαλούμενη χωρίς να την αναφέρει την περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού, που έφυγε και δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις της ο Δημήτρης Κουφοντίνας απολάμβανε την οικογενειακή θαλπωρή του σπιτιού του στον Βαρνάβα, μαζί με την σύζυγό του και τον γιο του Έκτορα.

Το τι θα πράξει σήμερα, αν θα βγει βόλτα στον Βαρνάβα, ή αν θα απομονωθεί στην κατοικία του, περιμένοντας κάποιους φίλους να τον επισκεφθούν θα φανεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ούτως η άλλως η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ διαφορετική για τον «Λουκά» της 17Ν και την ματωμένη διαδρομή της ζωής του μέχρι το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου του 2002, όταν παραδόθηκε οικειοθελώς στη ΓΑΔΑ.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει από τις φυλακές - Μαζί του με τη μπλέ ζακέτα η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου


Μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ο γιος του Έκτορας (με το λευκό πουκάμισο)





Ο Έκτορας Κουφοντίνας και ο Δημήτρης Κουφοντίνας





Η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Δημήτρης Κουφοντίνας





Ψυχρός εκτελεστής

Εκείνη την ημέρα ο άντρας που βγήκε από το ταξί περπάτησε μέχρι την είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και με μια φράση που είπε στον αστυνομικό-φύλακα σήμανε συναγερμό: «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ».

Ο «Αντώνης» ή «Λουκάς», ο «φαρμακοχέρης» όπως τον αποκαλούσαν οι αστυνομικοί, οδηγήθηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής αλλά δεν έσπασε ποτέ.

Αρνήθηκε από την αρχή να συνεργαστεί και ακόμη και σήμερα φέρεται να είναι οι μόνος που γνωρίζει τα χαμένα μυστικά του κεφαλαίου ελληνική τρομοκρατία.

Το μέρος που είναι κρυμμένα τα χρήματα από τις ληστείες που τροφοδοτούσαν την οργάνωση και που «αναπαύεται» το ιστορικό 45άρι της 17Ν, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ από την Αντιτρομοκρατική, η γραφομηχανή και η σφραγίδα της οργάνωσης.

Από την εφηβεία, το πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ και τους Μαοϊστές, μέχρι τον «Κοσμά» του ΕΛΑ και την ένοπλη δράση της 17Ν ο δρόμος για τον Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν προ-αποφασισμένος.

Στο βιβλίο του περιέγραψε γλαφυρά την πυκνή «δράση» της 17Ν από το  1983 μέχρι το 1992 ξεκινώντας από τις δολοφονίες των Τσάντες και Τζαντ, αμφότεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην Ελλάδα.



Το δολοφονικό χέρι του «Λουκά»

Ακολούθησε η εκτέλεση του εκδότη της «Απογευματινής» Νίκου Μομφεράτου στο Κολωνάκι, την οποία αναλύει μεθοδικά ο «φαρμακοχέρης» της τρομοκρατικής οργάνωσης, που χθες το βράδυ κοιμήθηκε για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια στο σπίτι του.

Ούτως η άλλως όπως έγραψε στο βιβλίο του είχε ήδη περάσει στην παρανομία από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν μια «επιχείρηση» όπως την αποκαλεί έγινε αιτία να οδηγηθεί η αστυνομία σε ένα αυτοκίνητο που ήταν του πατέρα του.

Απομακρύνθηκε από γνωστούς και φίλους για να συνεχίσει το «θεάρεστο» γι’ αυτόν έργο του, χτυπώντας με εκρηκτικό μηχανισμό κλούβα των ΜΑΤ, λίγο μετά τον θάνατο του νεαρού μαθητή Μιχάλη Καλτεζά.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα χτυπήματα, όπως η δολοφονία του Αμερικανού ακολούθου στην Ελλάδα Ουίλιαμ Νορντίν, η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα και φυσικά η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.


 
Ο Κουφοντίνας φέρεται να είναι αυτός που του δίνει την χαριστική βολή, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, πριν απομακρυνθεί ψύχραιμος.

Στα ουρλιαχτά μιας γυναίκας γύρισε απλά, την κοίταξε και της είπε «τι φωνάζεις κυρά μου;» ατάραχος και χωρίς ίχνος ανησυχίας.

Το βλέμμα του εκείνη την ημέρα ήταν σχεδόν το ίδιο με αυτό που είχε όταν έφτασε στο σπίτι του στον Βαρνάβα μετά το γεύμα στην ταβέρνα.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε ένα «γεια σας παιδιά», σηκώνοντας λίγο το χέρι του και κοιτώντας τους ήρεμα, ελεύθερος για σαράντα οχτώ ώρες και «φυλακισμένος» στις όποιες σκέψεις του.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης