Ασάφεια και ερωτήματα για το πώς αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη

Ασάφεια και ερωτήματα για το πώς αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη

Αποφυλακίστηκε με τις κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Παρασκευόπουλου - Το Ποτάμι ζητεί ντοκουμέντα, τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου 

Ασάφεια και ερωτήματα για το πώς αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη
Αναπάντητο μέχρι  στιγμής παραμένει το ερώτημα εάν πράγματι  ο 58χρονος δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη αποφυλακίστηκε με τις κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα  ή με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Παρασκευόπουλου, προσθέτοντας  έτσι έναν ακόμα υπότροπο στο μακρύ κατάλογο των αποφυλακισθέντων  που συνεχίζουν  τον κύκλο της αιματηρής δράσης,  των βιασμών, ληστειών, κ.λπ.
         
Οι όποιες διαβεβαιώσεις τόσο του Μαξίμου όσο και του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, δεν πείθουν ότι η αποφυλάκιση του 58χρονου δολοφόνου δεν έγινε με τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου.
         
Όπως όλα δείχνουν, μετά την κοινωνική και πολιτική κατακραυγή που έχει δεχθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, αλλά και την  ειδεχθή δολοφονία της άτυχης Δώρας Ζέμπερη που έχει συγκλονίσει την ελληνική και όχι μόνο κοινωνία, έγινε μια απέλπιδα κυβερνητική προσπάθεια να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της συγκεκριμένης αποφυλάκισης με τις ευνοϊκές διατάξεις του προκατόχου του κ. Κοντονή (νόμος Παρασκευόπουλου).
         
Κλείσιμο
Τα ερωτήματα είναι πολλά που προκαλούνται για το καθεστώς της συγκεκριμένης αποφυλάκισης και αναζητούν απαντήσεις με στοιχεία.
         
Πάντως, ενδεικτική και εύστοχη είναι η θέση που εξέφρασε το Ποτάμι για την επίμαχη αποφυλάκιση. Το Ποτάμι αμφισβητώντας τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο  κάλεσε το Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα το βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο διατάχθηκε η αποφυλάκιση του 58χρονου.
         
Ειδικότερα, ο  υπουργός Δικαιοσύνης μόλις έγινε γνωστό το παρελθόν του δολοφόνου, έσπευσε  να διαβεβαιώσει ότι δεν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του, παραθέτει ασαφή στοιχεία για την πορεία του ανθρώπου που δολοφόνησε την 32χρονη Δώρα μέσα στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.
           
Από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα, καθώς δεν είναι γνωστά τα πλήρη στοιχεία του φακέλου του 58χρονου και η όλη  πορεία και διαγωγή του μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Δηλαδή εάν μέσα στην φυλακή εργάστηκε ή όχι, έτσι ώστε οι ημέρες φυλάκισης να προσμετρούνται ευνοϊκά (μία μέρα εργασίας να προσμετράται με δύο φυλάκισης), κ.λπ.
         
Δεν παρέλειψε το υπουργείο Δικαιοσύνης να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του: «Ελπίζουμε η παραπληροφόρηση να σταματήσει».
         
Όμως, η δικαστική και η ποινική διαδρομή του 58χρονου δεν πείθει ότι αποφυλακίστηκε με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
         
Αναλυτικότερα, η πορεία του 58χρονου έχει ως εξής:

- Συνελήφθη και προφυλακίστηκε το 2011 για «αγορά και κατοχή ναρκωτικών από κοινού (37,5 κιλά) από μη τοξικομανή». Από εκείνη τη μέρα άρχισε να μετρά ο χρόνος κράτησής του.

- Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του επέβαλε ποινή 20 ετών. Στο μεσοδιάστημα άρχισε να εργάζεται, όπως έχουν δικαίωμα οι μη ισοβίτες κρατούμενοι.

- Το 2017 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε δραστικά την ποινή του στα 12 χρόνια κάθειρξη. 

Παρ΄ όλα αυτά,  η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση για το καθεστώς αποφυλάκισης ήταν από τον κ. Κοντονή ο οποίος  ανέφερε:
         
«Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, γίνεται γνωστό ότι ο κατηγορούμενος για τη φρικτή δολοφονία στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών φυλακίστηκε το 2011 και τιμωρήθηκε αρχικά με ποινή 20 ετών, και τελεσίδικα, το 2017 με ποινή 12 ετών. Με την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης είχε ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της συνήθους υφ’ όρον απόλυσης κατ’ άρθρα 105 επ. Ποιν. Κώδικα, δηλ. τα 3/5 της ποινής του, καθώς είχε ήδη εκτίσει 9 χρόνια ποινής. Κατόπιν τούτου η αποφυλάκισή του, στις 15.6.2017, ήταν δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή των ν. 4322/2015 και ν. 4411/2016 παρήλκε».
 
 
Το Μαξίμου διαψεύδει
 
Τη σκυτάλη την πήρε το Μαξίμου, το οποίο με μία σκωπτική, αλλά  και με ειρωνικό τρόπο ανακοίνωσή του διέψευσε ότι ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη αποφυλακίστηκε με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. 

Αναλυτικότερα, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στην  ανακοίνωσή του κάνει λόγο για fake news, τα οποία μάλιστα αποδίδει ευθέως σε επικοινωνιακή προσπάθεια της ΝΔ να αποπροσανατολίσει από τη συζήτηση για τα Paradise Paper!

Συγκεκριμένα, το  γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, "αποκάλυψαν" ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Είχε προηγηθεί από τους ίδιους κυνηγούς μαγισσών, η "αποκάλυψη" ότι με τον ίδιο νόμο είχαν αποφυλακιστεί ο φερόμενος ως δολοφόνος του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου, όπως και οι δράστες της ληστείας και της κακοποίησης με ηλεκτρικό σίδερο ογδονταπεντάχρονης γυναίκας. Και στις τρεις περιπτώσεις ψεύδονται. Απόλυτα, συνειδητά, και ασύστολα. Παρατηρούμε, πάντως, ότι οι εγκληματίες "που απελευθέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ" πολλαπλασιάζονται όσο πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις των offshore. Προφανώς, για να αποφύγει την πολιτική κόλαση, στην οποία οδηγούν οι φορολογικοί παράδεισοι, η Δεξιά της οικογένειας Μητσοτάκη χώνεται μέχρι το λαιμό στο καθαρτήριο των fake news».
 
Το Ποτάμι ζητεί ντοκουμέντα
 
Το Ποτάμι αμφισβητεί τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η αποφυλάκιση του δράστη της δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη δεν έγινε με το νόμο Παρασκευόπουλου.
           
Σε ανακοίνωση   καλεί   την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο διατάχθηκε η αποφυλάκιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου.
         
Συγκεκριμένα το ποτάμι ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή του: 
«Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Ρωτάμε ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντoνή να μας υποδείξει το βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο διατάχθηκε η υφ΄ όρων απόλυση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου για την δολοφονία της άτυχης κοπέλας στο Β΄ νεκροταφείο Αθηνών».
         
Και προσθέτει: «Διαφορετικά και αυτός ο κατηγορούμενος θα έχει αποφυλακιστεί αυτόματα με τις καταστροφικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου». 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης