Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη των εργαζομένων του Mega: Κρίσιμη η απάντηση των τραπεζών

Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη των εργαζομένων του Mega: Κρίσιμη η απάντηση των τραπεζών

Οι μέτοχοι ανέμεναν σήμερα την τελική απάντηση των τραπεζών επί του business plan - Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα να εντείνεται το δράμα των εργαζομένων

Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη των εργαζομένων του Mega: Κρίσιμη η απάντηση των τραπεζών
Η αγωνία για την τύχη του Mega και των εργαζομένων του, που είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της παράλογης κατάστασης που επικρατεί από τον Μάρτιο του 2016, έφτασε στο κατακόρυφο σήμερα, καθώς οι μέτοχοι ανέμεναν την τελική απάντηση των τραπεζών επί ενός business plan που καθιστά το κανάλι βιώσιμο και εξασφαλίζει απόλυτα τις τράπεζες. 

Η απάντηση, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα να εντείνεται το δράμα των εργαζομένων, οι οποίοι αναμένουν υπομονετικά να τελειώσει (αυτό το δράμα), που κράτησε πάρα πολύ, και πρέπει να τερματιστεί πάραυτα. Εάν είχαμε σήμερα τη θετική απάντηση των τραπεζών, το κανάλι θα εισερχόταν στη πρώτη φάση της κανονικότητας και θα εκπονούνταν γρήγορα τα σχέδια της επόμενης μέρας. 

Το τελευταίο διάστημα διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις, χαρτιά και e-mail …πήγαν και επέστρεψαν, και πιστεύω ότι οι προτάσεις των μετόχων καλύπτουν πλήρως τις ανησυχίες των τραπεζιτών. Πρόκειται για μία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» και αυτό ήταν επιλογή των μετόχων, που δεν ήθελαν να εισέλθουν καν σ’ αυτή τη διαδικασία. 

Κλείσιμο
«Οι συζητήσεις με τις τράπεζες έγιναν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τη Δευτέρα η απάντηση δεν θα είναι αρνητική. Ούτε μπορώ να φανταστώ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, εννοώ της αρνητικής απάντησης, διότι αμέσως το κανάλι θα καταρρεύσει και θα βάλει λουκέτο, με αποτέλεσμα, από τη μία στιγμή στην άλλη, να βρεθούν στο δρόμο όλοι οι εργαζόμενοι. 

Μιλάμε για 420 ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 12 μήνες, μερικοί σαν εμένα, και παραπάνω. Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, αναφέρω ότι γύρω από το MEGA παίχθηκαν και πολιτικά παιγνίδια. Στους πολιτικούς που ευθύνονται -ξέρουν αυτοί- έχω να πω ότι με τις ψυχές των ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς. 

Η καθυστέρηση, που παρατηρείται, για τη διευθέτηση του θέματος του MEGA, δεν είναι δείγμα εποικοδομητικής στάσης. Μετά τις γενναίες -και κυριολεκτώ- προτάσεις των μετοχών, δεν δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση. Οι απαιτήσεις των τραπεζών έχουν όλες ικανοποιηθεί. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου φτάνει τα 21 εκατομμύρια (15+6). 

Έχει υπάρξει γραπτή δέσμευση από τους μετόχους ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ και θα αρχίσει η εξόφληση αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Μέσα σε διάστημα 12 μηνών, είτε μείνουν είτε αποφασίσουν να φύγουν από το Μεγάλο Κανάλι, θα πάρουν όλα τα δεδουλευμένα. 

Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά για την επόμενη ημέρα του MEGA, αν και στην αρχή θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Δικαιούμαστε, λοιπόν, μία ευκαιρία, όλοι οι συνάδελφοι μου, και πιστεύω ότι τη Δευτέρα οι τραπεζίτες πρέπει να δώσουν θετική απάντηση. 

Αν είχα την παραμικρή υποψία ότι σε αυτή τη συμφωνία υπήρχε η παραμικρή παρανομία, δεν θα συμμετείχα στην κοινή προσπάθεια. Η προσπάθεια δεν γίνεται για τα αφεντικά, γίνεται ΜΟΝΟ για τους εργαζόμενους. Πολλοί από τους συναδέλφους μας, πάνε κάθε μέρα στη Μεσογείων, όπου τα γραφεία του MEGA, και κρατούν όρθιο το κανάλι για να εισπράττουν τις δόσεις των δανείων τους οι τράπεζες. 

Εάν οι συνάδελφοι δεν ήταν αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, οι τράπεζες θα έχαναν τα δανεικά που έδωσαν στο MEGA. Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Αν ανοίξει το κανάλι, θα πάρουν όλα τα χρωστούμενα πίσω. Αν κλείσει δεν θα επιστραφεί ούτε το 50%. Τα πράγματα είναι καθαρά λοιπόν. Η επαναλειτουργία συμφέρει σε όλους τους εμπλεκομένους στις διαπραγματεύσεις, πρωτίστως στις τράπεζες. Θέλουμε την απάντηση άμεσα…» 

Μιχάλης Ιγνατίου 3 Νοεμβρίου 2017, Αθήνα

Πηγή: mignatiou.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης