Προξενικό «βραχυκύκλωμα» στην Θεσσαλονίκη

Προξενικό «βραχυκύκλωμα» στην Θεσσαλονίκη

Ερωτήματα από την απόφαση του Κύπριου υπ. Εξωτερικών να καρατομήσει στη μέση της θητείας του τον Γενικό Πρόξενο, προκειμένου να στείλει στην θέση του τον μέχρι πρότεινος διευθυντή του γραφείου του στην Λευκωσία

Προξενικό «βραχυκύκλωμα» στην Θεσσαλονίκη
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η προσπάθεια του Κύπριου ομολόγου του Γιαννάκη Κασουλίδη, να τον εμπλέξει στην προσπάθεια «καρατόμησης» του Γενικού Προξένου της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση του ο έως πρότινος Διευθυντής του στην Λευκωσία Σπυρίδωνος Μιλτιάδη.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, το υπουργείο Εξωτερικών αποφασίζει να διακόψει στη μέση την τετραετή θητεία εν ενεργεία Προξένου, όχι για να τον μεταθέσει σε κάποια άλλη ανάλογη θέση στο εξωτερικό, αλλά για να τον «επαναπατρίσει» στην κεντρική υπηρεσία. Ο λόγος για τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη Αντώνιο Μανδρίτη, ο οποίος ήδη κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά εκτελέσεως της υπουργικής απόφασης.

Παρά την εξέλιξη αυτή, ο κ.Κασουλίδης απέστειλε ήδη τον αντικαταστάτη του κ. Μανδρίτη στην Ελλάδα, μετά από απόφαση του ομολόγου του κ. Κοτζιά με την οποία αποσπάται για δύο μήνες ο κ. Μιλτιάδη στην Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώνει τις εμμονές του κ. Κασουλίδη και τα έξοδα ενός επιπλέον διπλωμάτη της στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο κ. Μανδρίτης, παραμένει στη θέση του, έως την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί πως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, δεν επικαλέστηκε κανέναν απολύτως λόγο, παράπτωμα, παράβλεψη κ.α., για την απομάκρυνση του κ. Μανδρίτη από την Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μανδρίτης θεωρείται πετυχημένος διπλωμάτης με μεγάλο έργο στην Βόρεια Ελλάδα. Η είδηση της «καρατόμησής» του έπεσε εν αιθρία στην Θεσσαλονίκη, ενώ επιστολές υποστήριξης απέστειλαν προς το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σωματεία, οργανώσεις, παράγοντες της κυπριακής ομογένειας κ.α. 

Το τελευταίο διάστημα κυπριακές εφημερίδες, με πρωτοσέλιδα άρθρα τους, αναφέρονται διεξοδικά στο θέμα, ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, την τήρηση της νομιμότητας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για... «ρουσφετολογικές» επιλογές.  

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης