Οι πρώτες 500 κοινωνικές επιχειρήσεις «αυτοσυστήνονται» στο Γκάζι

Οι πρώτες 500 κοινωνικές επιχειρήσεις «αυτοσυστήνονται» στο Γκάζι

Ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια

Οι πρώτες 500 κοινωνικές επιχειρήσεις «αυτοσυστήνονται» στο Γκάζι
Η 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας, ανοίγει τις πόρτες της σήμερα 1 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 19:00 ο Πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας, ενώ νωρίτερα θα απευθύνει χαιρετισμό η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Κλείσιμο
Μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενοι το νέο νομικό πλαίσιο έχουν εγγραφεί στο νέο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο (του Ν.4019/2011) 247 Φορείς.

Κάθε μήνα δημιουργούνται 40 νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, τα οποία πλέον δεν περιορίζονται στους παραδοσιακούς τομείς της εστίασης. Να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι μια εναλλακτική λύση αυτοαπασχόλησης με χαμηλό κόστος επένδυσης και αξιόλογα οφέλη, φορολογικά ,ασφαλιστικά καθώς και δυνατότητα μικροχρηματοδότησης.

 Οι νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις  δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό σε ποσοστό 16,81%.

Ακολουθεί η  εκπαίδευση (10,13%), η ανακύκλωση-περιβάλλον (9,05%), το εμπόριο (8,19%), η εστίαση (6,90%), ο τουρισμός και η συμβουλευτική (από 6,68% κάθε τομέας), η υγεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία (από 6,25%), η μεταποίηση (5,17%), η κοινωνική στέγαση, σίτιση και αρωγή (4,96%), η πληροφορική (4,09%) και η ενημέρωση (2,16%).

Από 1 έως 3 Νοεμβρίου το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες 150 κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια και συζητήσεις για το πώς συστήνονται κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηριχθούν.

Κίνητρα για τη σύσταση  Κ.ΑΛ.Ο

1.Η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου μόνο ως μέλους στην Κοιν.Σ.Επ. δεν συνεπάγεται ατομικές ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
 
2.Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία λειτουργίας (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων). Μετά την πρώτη 5ετία, το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται στα 500 ευρώ ετησίως (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων).
 
3.Δεν περιλαμβάνεται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα ποσοστό έως 35% των κερδών πριν τη φορολόγηση, εφόσον καταβάλλεται στους εργαζόμενούς τους.
 
4.Εργαζόμενοι στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και στις Κοιν.Σ.Επ., οι οποίοι ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή ή σύνταξη ως έμμεσα ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους.
 
5.Οι αμοιβές των μελών του Συνεταιρισμού Εργαζομένων εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης