Σκληροί κακοποιοί ανάμεσά μας με τον νόμο Παρασκευόπουλου - Πώς μπαινοβγαίνουν στις φυλακές

Σκληροί κακοποιοί ανάμεσά μας με τον νόμο Παρασκευόπουλου - Πώς μπαινοβγαίνουν στις φυλακές

«Τους πιάνουμε και τους ξαναπιάνουμε αλλά αυτοί βγαίνουν» λένε μάχιμοι αστυνομικοί - Στα δυόμισι χρόνια που ισχύει ο νόμος Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί περισσότεροι από 3.000 κακοποιοί

Σκληροί κακοποιοί ανάμεσά μας με τον νόμο Παρασκευόπουλου - Πώς μπαινοβγαίνουν στις φυλακές
Τις ταυτοποίησεις των εγκληματολογικών εργαστηρίων από δεκάδες περιπτώσεις ληστειών και κλοπών περιμένουν οι αστυνομικοί προκειμένου να διαπιστώσουν το εύρος της δράσης της άγριας συμμορίας των Γεωργιανών ληστών με τα σίδερα. Μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί 30 επιθέσεις με τζίρο 2 εκατομμύρια ευρώ, όμως όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί ο αριθμός είναι μεγαλύτερος ωστόσο απαιτείται χρόνος για την εξιχνίαση τους.  

Με αρχηγό έναν 34χρονο από το Καζακστάν, που λειτουργούσε  ως «οργανωτής», εποπτεύοντας και κατευθύνοντας την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με ειδικές ανάγκες δεν κινούσε εύκολα υποψίες με την παρουσία του στο χώρο, τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών. Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητά τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες άλλες  χρησιμοποιούσαν και κλειδιά «passepartout». 

Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση και την αναγνώρισή τους. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που εξιχνίασαν την υπόθεση, κάνουν λόγο για σκληρούς κακοποιούς, που «εμπλούτιζαν» τη συμμορία με «καθαρά» άτομα από τη Γεωργία. 
Κλείσιμο

Τρεις από αυτούς είχαν περάσει από τις φυλακές της χώρας και αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου.

Την ίδια ώρα μάχιμοι αστυνομικοί μιλούν για αποφυλακίσεις σκληρών κακοποιών που έχει ως αποτέλεσμα να αδειάσουν οι φυλακές και να γεμίσουν οι πόλεις με αλλοδαπούς κακοποιούς που αλλάζουν τα δεδομένα στον χάρτη της εγκληματικότητας. Πηγές της Αστυνομίας κάνουν λόγο για την ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα και την ανάδειξη μιας νέας μορφής παραβατικότητας που «κουμπώνει» στις διατάξεις του νόμου έτσι ώστε οι δράστες αν συλληφθούν να κατηγορηθούν για αδικήματα που θα τους επιτρέπουν μετά από λίγους μήνες φυλάκισης να βγουν και πάλι έξω. 

Αποφυλακίσεις και ανακυκλώσιμη εγκληματικότητα 

Στην Ελλάδα του 2017, όλοι πλέον αποφυλακίζονται εκτίωντας μόνο ένα μικρό μέρος της ποινής τους. Τα αποτέλεσμα είναι ορατά, καθώς η εγκληματικότητα καλπάζει με τους δείκτες να γυρίζουν στο παρελθόν, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των έκνομων ενεργειών να μεταλλάσσονται και τους παραβάτες να αλωνίζουν ανενόχλητοι μπαινοβγαίνοντας στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Η αποφυλάκιση χιλιάδων κρατουμένων (υπολογίζονται σε περίπου 3.000) με τον διαβόητο νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς να επιστρέφει στη δράση όπως φαίνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως άλλωστε έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Αλβανός ληστής με το καλάσνικοφ που το καλοκαίρι του 2014 μαζί με τρεις ακόμη ένοπλους συνεργούς του εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας και πυροβολώντας στον αέρα άρπαξαν κοσμήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μετρητά αποφυλακίστηκε μετά από δυόμισι χρόνια κράτησης! Αντί να βγει από τη φυλακή στις 13 Νοεμβρίου του 2015, έφυγε την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 «συνέπεια ευεργετικού υπολογισμού 800 ημερών λόγω αναπηρίας, βάσει του νόμου 4322/2015 (σ.σ ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου) και αναστολή του υπολοίπου της ποινής του».

Έχουμε δηλαδή το φαινόμενο της «ανακυκλώσιμης εγκληματικότητας» με τους ίδιους παραβατικούς να μπαινοβγαίνουν στις φυλακές να πιάνονται και να ξαναπιάνονται από την Αστυνομία και να αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή επιείκεια δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα, μπορείς εύκολα να παρανομήσεις και ουσιαστικά να μην τιμωρηθείς.  

Τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει περίπτωση να εξαρθρωθεί σπείρα ληστών και διαρρηκτών, μέλη της οποίας να να μην έχουν αποφυλακιστεί με τον διαβόητο πλέον νόμο Παρασκευόπουλου. Για παράδειγμα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις κλεφτών, διαρρηκτών και πορτοφολάδων που συνελήφθησαν -φυλακίστηκαν- αποφυλακίστηκαν περισσότερες από δέκα φορές σ΄ ένα χρόνο. 

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι η εμφάνιση τους τελευταίους μήνες, μιας νέας μορφής εγκληματικότητας με σκληρούς κακοποιούς να αλλάζουν ακόμη και τον τρόπο δράσης του προκειμένου, σε περίπτωση που συλληφθούν, να εκμεταλλευτούν τον λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου και να μείνουν στη φυλακή ελάχιστους μήνες. Με απλά λόγια όλο και περισσότερες άγριες συμμορίες αλλοδαπών προσαρμόζουν το modus operadi και δρουν με τέτοιο τρόπο που να μην ξεφεύγουν από τα όρια παραβατικότητας που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος και να πέφτουν στα μαλακά. Αντί δηλαδή να εισβάλουν σ΄ ένα σπίτι και να σκοτώσουν τους ενοίκους, επιλέγουν να χτυπήσουν περισσότερα διαμερίσματα με λιγότερη χρήση βίας.

Στα δυόμισι χρόνια που ισχύει ο νόμος Παρασκευόπουλου, έχουν αποφυλακιστεί περισσότεροι από 3.000 κακοποιοί και ουσιαστικά έχουν αδειάσει τα σωφρονιστικά καταστήματα. Για παράδειγμα ο Κορυδαλλός από περίπου 2.400 κρατούμενους που είχε το καλοκαίρι του 2015, δύο χρόνια αργότερα είχαν απομείνει περίπου 1.300 για να φθάσει τον Σεπτέμβριο του 2017 στους περίπου 1.480. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης