Χανιά: Έρωτας και πολιτική από τον Μίκη, στο πατρικό του στον Γαλατά

Χανιά: Έρωτας και πολιτική από τον Μίκη, στο πατρικό του στον Γαλατά

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο - Σε πλήρη διαύγεια και φανερά συνεπαρμένος από τη μουσική και τις αναμνήσεις του χώρου αυτού, ο μεγάλος δημιουργός μίλησε για τον έρωτα του με την σύζυγό του Μυρτώ που το 1947 τον ενέπνευσε να συνθέσει το κονσέρτο

Χανιά: Έρωτας και πολιτική από τον Μίκη, στο πατρικό του στον Γαλατά
Περιστοιχισμένος από φίλους και συγχωριανούς του ο Μίκης Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να απολαύσει το πρωί της Κυριακής στο πατρικό του σπίτι στον Γαλατά Χανίων, το πρώτο του κονσέρτο από μουσικούς του σχήματος Vamos Ensemble.



Κλείσιμο









Βίντεο με τον Μίκη Θεοδωράκη στο πατρικό του στο Γαλατά Χανίων


Σε πλήρη διαύγεια και φανερά συνεπαρμένος από τη μουσική και τις αναμνήσεις του χώρου αυτού, ο μεγάλος δημιουργός μίλησε για τον έρωτα του με την σύζυγό του Μυρτώ που το 1947 τον ενέπνευσε να συνθέσει το κονσέρτο και που διαρκεί μέχρι και σήμερα. «Ήμουνα ερωτευμένος. Ήμουν 20 χρονών. Τη Μυρτώ τη γνώριζα ένα χρόνο. Ο έρωτας που είχα με τη Μυρτώ ήταν καταλυτικός. Και τον έχω ακόμα. Και μόλις πάω στην Αθήνα, θα της πω τι έγινε τώρα εδώ». είπε.

Συνεπαρμένος από τη μουσική και τις αναμνήσεις του χώρου, ο μεγάλος δημιουργός 


Είπε ακόμη πως δεν περίμενε να ακούσει στην Κρήτη μια τέτοια εκτέλεση του έργου αυτού που έχει τίτλο «Στροφή» και κάλεσε τους μουσικούς να εκτελέσουν για δεύτερη φορά τμήμα του έργου, ώστε να το απολαύσει μαζί τους. Τέλος, δώρισε στον Κώστα Κεχράκο το έργο του «Petite Suite» το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα με την αμοιβαία υπόσχεση το σμίξιμο να επαναληφθεί με την πρώτη εκτέλεση.




«Να γυρίσουμε αριστερά το κουμπί της Ευρώπης»


Δηλώνοντας Ευρωπαίος πολίτης αλλά και σταθερά φιλοευρωπαϊστής ο Μίκης Θεοδωράκης, διαπίστωσε πως «Η Ευρώπη έχει ένα κουμπί. Το γυρνάς αριστερά και βλέπεις να γίνονται όλα αυτά τα δεινά που συμβαίνουν σήμερα. Το γυρνάς δεξιά κι έχεις μια άλλη, καλή Ευρώπη… Ή και το αντίθετο βέβαια. Εγώ σταθερά πιστεύω το αντίθετο». «Αλλά ας μην μιλήσουμε πολιτικά» σχολίασε.


Θερμή υποδοχή


Ο Μίκης Θεοδωράκης έφτασε στο πατρικό του σπίτι λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής. Παρότι η εκδήλωση ήταν ιδιωτική, έξω από την αυλή είχαν συγκεντρωθεί παλιοί φίλοι και συγχωριανοί που έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να του μεταφέρουν τα νέα τους.

Ακολούθησε οκτάλεπτη συναυλία μέσα στο σπίτι και μετά την συγκινητική παρέμβαση του συνθέτη, επανάληψη του δεύτερου μέρους.




Μουσείο Θεοδωράκη


Μετά το τέλος της τελετής, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως στόχος του Δήμου είναι η μετατροπή της οικίας σε μουσείο «Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη» και πως είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για εύρεση χρηματοδότησης.



Πηγή: Zarpanews.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης