Σαρωνικός: Μείωση ΦΠΑ στο 13% ζητούν οι ιχθυοπώλες - Έπεσε ο τζίρος 80% λόγω της ρύπανσης

Σαρωνικός: Μείωση ΦΠΑ στο 13% ζητούν οι ιχθυοπώλες - Έπεσε ο τζίρος 80% λόγω της ρύπανσης

Σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες, ανάλογη οικονομική ζημιά έχουν υποστεί και οι ιχθυοπαραγωγοί, όπως και οι έμποροι- «Ανοίγει ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από Διεθνές Ταμείο στο οποίο πρέπει να αποταθούν» απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας

Σαρωνικός: Μείωση ΦΠΑ στο 13% ζητούν οι ιχθυοπώλες - Έπεσε ο τζίρος 80% λόγω της ρύπανσης
Άμεση αποζημίωση ζήτησαν οι ιχθυοπώλες από τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή
, μετά την μείωση των πωλήσεων αλιευμάτων που άγγιξε έως και το 80%, συνεπεία της ρύπανσης του Σαρωνικού τον περασμένο μήνα,

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του υπουργείου, παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμένων, Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός», ανέφεραν πως ο κλάδος των ιχθυοπωλών υπέστη 40%-80% μείωση του τζίρου, την οποία μάλιστα απέδωσαν σε λανθασμένη ενημέρωση των καταναλωτών, παρά τους συνεχείς ελέγχους, ακόμη και στις ιχθυόσκαλες.

Κλείσιμο
Μάλιστα, κατά την συνάντηση τονίστηκε πως έλεγχοι γίνονται για την καταλληλότητα των ψαριών, αλλά και τον τόπο αλίευσής τους -και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, σε κάθε ιχθυοκιβώτιο αναγράφεται ο τόπος αλιείας, το όνομα του αλιευτικού σκάφους, το είδος του αλιεύματος και η ημερομηνία αλίευσης.

Σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες, ανάλογη οικονομική ζημιά έχουν υποστεί και οι ιχθυοπαραγωγοί, όπως κι οι έμποροι. Στο πλαίσιο αυτό δε, ζήτησαν πληροφορίες από τον υπουργό, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι όσοι επλήγησαν από το ναυάγιο, και να αιτηθούν αποζημιώσεις.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ανοίγει στον Πειραιά, ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds, στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αιτήματα των ιχθυοπωλών, ήταν και η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένη κατηγορία αλιευμάτων, και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο-Μάιο σε άλλους μήνες, καθώς τότε είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών.

Το σωματείο ιχθυοπωλών εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Θεόδωρος Κακούρης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης Δερμάνης και το μέλος του ΔΣ Κώστας Κακούρης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης