PROTOTHEMA

Ελλάδα

Συζητήθηκε η αίτηση των 10 κατοίκων

Νέα εμπόδια για το Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα «διατηρητέα» του πρώην αεροδρομίου

Νέα εμπόδια για το Ελληνικό: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα «διατηρητέα» του πρώην αεροδρομίου

Η απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες

Τελειωμό δεν έχουν τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό. Και αυτό γιατί
μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση της 5μελους σύνθεσης του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των νεωτέρων μνημείων   στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου  του Ελληνικού.


Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου συζητήθηκε σήμερα η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Μεταξύ αυτών των μελών είναι  η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, κ.λπ.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για  το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό  Πύργο  Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων  που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930. 

Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεώτερα μνημεία συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.
      
Επίσης, οι  προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Ακόμη, επισήμαναν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία  για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002), ενώ τόνισαν ότι είναι πλημμελής και εσφαλμένης αιτιολογία της επίμαχης υπουργικής  με την οποία δεν  χαρακτηρίζονται  τα εν λόγω  κτήρια ως διατηρητέα.  

Από την άλλη πλευρά τους οι συνήγοροι της LAMDA DEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτήρια.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Πέτρος04/10/201722:44

Το ΣτΕ στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από φίλα προσκείμενους δικαστές προς τη ΝΔ. Είναι αυτοί που ακύρωσαν το νόμο Παπά για της τηλεοπτικές άδειες. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα για να πάρει και πάλι αναβολή το όλο θέμα, ελπίζοντας ότι θα έλεθει ο Κούλης στην εξουσία οπότε θα ψηφίζουν τα πάντα με την πλειοψηφία που έχουν. Αυτό δείχνουν τα πράγματα και αυτό πιστεύω εγώ.

Απάντηση
nik the greek04/10/201722:21

Ετσι και αλλιως δεν ειναι δικο μας,των γερμανων ειναι,αχα χαχα χαχα

Απάντηση
V04/10/201719:25

Η αριστεροθολούρα αντεπιτίθεται... Έχει να πέσει προσφυγή στο ΣτΕ από "κινήσεις πολιτών", "συλλογικότητες" και "επιτροπές αγώνα", με κοινό τους παρανομαστή την τρισμέγιστη αριστερή βλακεία που τους δέρνει αλύπητα. Η Βαλαβάνη αφού σφύριξε στη μανούλα της για τα capital controls- και αν θυμάστε της πήγαν τα λεφτά στο σπίτι, delivery από την τράπεζα- τώρα θέλει και... πάρκο και να σώσει τα... μνημεία! Αυτή η ιδεολογική χολέρα ταλανίζει δεκαετίες την ελληνική κοινωνία και κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε μαζί της.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία