ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Το ψευδοκράτος μπλόκαρε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας

Το ψευδοκράτος μπλόκαρε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας

Μόνο ένα φορτηγό με φάρμακα επιτράπηκε να περάσει - Στα υπόλοιπα αγαθά το κατοχικό καθεστώς αποφάσισε να επιβάλλει «δασμούς»

ΟΗΕ για το «μπλόκο» της βοήθειας στα κατεχόμενα: «Ατυχής εξέλιξη»
Μόνο ένα μικρό φορτηγό που μεταφέρει φάρμακα επετράπη τελικά να περάσει προς τα κατεχόμενα και στις 11 το πρωί βρισκόταν σε τουρκοκυπριακό σημείο ελέγχου όπου ελέγχθη το περιεχόμενο του. Τα υπόλοιπα φορτηγά με τρόφιμα, καύσιμα και άλλα υλικά που για χρόνια μεταφέρονται στους Ελληνοκυπρίους που είναι εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα δεν πέρασαν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας καθώς το κατοχικό καθεστώς απαιτεί τη καταβολή «δασμών».
 
Τα φορτηγά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες. 

Σήμερα τα φορτηγά είχαν προορισμό τη χερσόνησο της Καρπασίας όπου διαμένουν οικογένειες Ελληνοκυπρίων οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την εισβολή του 1974 και υπό 43 χρόνια ζουν υπό κατοχή.

Κλείσιμο
Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους είχε ανακοινώσει ότι από την 1η Οκτωβρίου θα επιβάλλει «δασμούς» σε ορισμένα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από την UNFICYP στους εγκλωβισμένους βάσει της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, υποστηρίζοντας ότι αυτά που δεν χρειάζονται οι Ελληνοκύπριοι τα πουλούν σε Τουρκοκύπριους και πως το θέμα των εγκλωβισμένων τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου είχε δηλώσει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει "δασμούς" προς το ψευδοκράτος και πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το θέμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνοντας τον και ζητώντας του να παρέμβει.

Αναμένεται εντός της ημέρας τοποθέτηση από τον ΟΗΕ.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης