Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Eφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας» το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Eφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας» το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

Η σχέση Εκκλησίας-πολιτείας δεν πρέπει να βασίζεται σε γκρίνιες και ιδεοληψίες - Ο αγιασμός, ο ασπασμός Τσίπρα και το χειροφίλημα Μητσοτάκη

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Eφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας» το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου
Για ωφέλιμη συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας που πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και την αλληλοεμπιστοσύνη και όχι σε «γκρίνιες» και «ιδεοληψίες» μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση λίγο πριν τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Γ’ κοινοβουλευτικής Συνόδου.

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αφού τέλεσε τον αγιασμό στην αίθουσα της ολομέλειας ζήτησε σωφροσύνη από τους βουλευτές με μόνο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον πλησιάζουν, με τον πρωθυπουργό να τον ασπάζεται και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του δίνει χειροφίλημα. Μετά, δε, την ολοκλήρωση της τελετής και την αποχώρηση των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά πήρε τον βασιλικό με τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος έρανε τους βουλευτές, τον έβαλε στην τσάντα της και στη συνέχεια τον έδειχνε στους συναδέλφους της.

Κλείσιμο


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξερχόμενος από το Μέγαρο της Βουλής κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε αρκετές Μητροπόλεις. «Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας» είπε ο κ. Ιερώνυμος χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.
 
Παρόντες στον Αγιασμό ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Απουσίαζαν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.



Στα υπουργικά έδρανα βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Επίσης, από τα βουλευτικά έδρανα συμμετείχαν στον Αγιασμό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υπουργός μεταφορών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Αλέξης Τσίπρας


Τι είπε στον Νίκο Βούτση
«Ρίξτε μια ματιά και γύρω σας και στο χώρο της Εκκλησίας και όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε τον λαό που είναι κοντά στην Εκκλησία και όλο τον λαό και την διοίκηση που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Σε μια περίοδο που βλέπουμε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας περνά διάφορες μορφές θεωρώ ότι πρέπει να σηκώσουμε τα τοίχοι πιο ψηλά όλοι μας, και ο πολιτικός κόσμος και ο εκκλησιαστικός, μακριά από προκαταλήψεις  και ιδεοληψίες. Να μην μας απασχολεί το θέμα σχέσης εκκλησίας και πολιτείας. Το θέμα πάει πιο ψηλά στις σχέσεις Εκκλησίας και Εθνους. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα αλλά θέλει ειλικρίνεια αμεσότητα και αλληλοεμπιστοσύνη. Η πολιτεία μας το κράτος είναι 8-10 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα άλλα 10 εκατομμύρια είναι έξω από τον χώρο μας και αυτό δεν το σκεφτόμαστε. Σκεφτείτε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας γι αυτό τον κόσμο. Οι πρεσβείες της εκκλησίας μας έχει μεγάλη προσφορά μεγαλύτερη ίσως από τις πρεσβείες της πολιτείας. Να ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά και να μην ασχολούμαστε με τις γκρίνιες. Αυτός ο χρόνος εύχομαι να μας παει πιο ψηλά. Να δούμε τα προβλήματα πιο καθαρά. Αυτό το έθνος που πηγαίνει; Που βρίσκεται;»

Ο Αλέξης Τσίπρας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου


Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «η λήξη αυτής της φάσης και οι επώδυνες καταστάσεις που περάσαμε πρέπει να δώσει την αφετηρία, το έναυσμα να κάνουμε απολογισμό και να δουμε τις δύσκολες καταστάσεις, ώστε η χώρα μας βγαίνοντας και πηγαίνοντας στα 200 χρόνια ύπαρξης να ορθοποδήσει και κάθε θεσμός, πολιτεία, κυβέρνηση, Εκκλησία και άλλες μικρότερες εκκλησίες να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα και συμβολή και στις συζητήσεις για να βγούμε από κοινού στην νέα εποχή» και πρόσθεσε «Αρχιεπίσκοπε η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και όχι διαδικαστική ακόμα και για εμάς που ορκιζόμαστε με πολιτικό όρκο».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής


Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε «το πρωί της Τρίτης αρχίζουν οι εργασίες και για την Ιεραρχία. Ευκαιρία να ξαναπροβληματιστούμε για τις σχέσεις μας, εκκλησίας-πολιτείας. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε αυτοκριτική να ξεκαθαρίσουμε θέσεις και να πούμε σε εσάς και στο λαό ότι είμαστε εδώ. Εϊμαστε μια οικογένεια και πάνω σε βασικά θέματα εκκλησίας πρέπει να συνεργαστούμε για να είμαστε ωφέλιμοι».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν την τελετή του αγιασμού


Παρών ο Σταύρος Θεοδωράκης στην τελετή του αγιασμού




Η στιγμή του ασπασμού του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτίει τα σέβη του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης