Το σχέδιο που «ξέχασαν» να εφαρμόσουν στο «Αγία Ζώνη ΙΙ», εφαρμόστηκε για ένα αμμοληπτικό

Το σχέδιο που «ξέχασαν» να εφαρμόσουν στο «Αγία Ζώνη ΙΙ», εφαρμόστηκε για ένα αμμοληπτικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού η επέμβαση ήταν άμεση ενώ αμέσως τοποθετήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα προς αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης

Το σχέδιο που «ξέχασαν» να εφαρμόσουν στο «Αγία Ζώνη ΙΙ», εφαρμόστηκε για ένα αμμοληπτικό
Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε στις 02:30 τα ξημερώματα Κυριακής, στις 10 Σεπτεμβρίου οδηγώντας στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή με την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό
που έχει συμβεί σε κατοικημένες περιοχές. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε στις 02:15 για την κλίση που είχε πάρει το δεξαμενόπλοιο. 

Το πρώτο απορρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού, σύμφωνα και με δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, έφτασε στις 05:30 το πρωί. Τρεις ώρες μετά! Εξετάζεται αν έριξε στη θάλασσα τα πλωτά φράγματα που είχε. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, «στις 9:30 π.μ. έχουν μπει τα φράγματα». Τα φράγματα είχαν μπει από ιδιώτες.

Κλείσιμο
Το Λιμενικό Σώμα δεν πρόλαβε να κάνει ούτε επιχείρηση διάσωσης. Οταν έφτασε το πρώτο πλωτό του Λ.Σ. τα δύο άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχαν ήδη περισυλλεγεί το ένα από ρυμουλκό και το άλλο από μία λάντζα.

Όπως όλα δείχνουν από το Αρχηγείο του Λιμενικού δεν ενημερώθηκε κανείς φορέας όπως προβλέπεται από τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης με αποτέλεσμα την τεράστια καταστροφή.

Το σχέδιο που «ξέχασαν» να εφαρμόσουν στην περίπτωση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» φαίνεται να εφάρμοσαν το απόγευμα της Δευτέρας όταν το Αμμοληπτικό «Ελέφαντας», το οποίο βρισκόταν προσδεμένο επί έτερου Φ/Γ πλοίου στον όρμο Ασπροπύργου ανατολικά της προβλήτας Χαλυβουργικής, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την πρόκληση κλίσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού η επέμβαση ήταν άμεση ενώ αμέσως τοποθετήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα προς αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού 

«Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, απογευματινές ώρες χθες, ότι το Φ/Γ Αμμοληπτικό ''ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ'' Ν.Π. 10542, το οποίο βρισκόταν προσδεμένο επί έτερου Φ/Γ πλοίου στον όρμο Ασπροπύργου ανατολικά της προβλήτας Χαλυβουργικής, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την πρόκληση κλίσης.

Άμεσα στο σημείο κατέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου διαπίστωσε ότι σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της πλώρης, της πρύμνης και του κυρίου καταστρώματος του ανωτέρω πλοίου είχε καλυφθεί από τη θάλασσα, ενώ στη συνέχεια το πλοίο σταθεροποιήθηκε έχοντας επικαθήσει στον πυθμένα της θάλασσας.

Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν, προς παροχή συνδρομής, δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και Ε/Γ-Φ/Γ λάντζες, ενώ παράλληλα μετέβησαν Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ιδιώτης δύτης.

Με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας τοποθετήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα προς αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ στο σημείο παραμένει περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, προκειμένου να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για πρόληψη ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης