Αποστόλου σε αλιείς: Διευκολύνσεις με τις υποχρεώσεις σας προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Αποστόλου σε αλιείς: Διευκολύνσεις με τις υποχρεώσεις σας προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Κραυγή απελπισίας από τους ψαράδες: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε για ψάρεμα αλλά οτι δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας»

Αποστόλου σε αλιείς: Διευκολύνσεις με τις υποχρεώσεις σας προς τα ασφαλιστικά ταμεία
«Πάγωμα» των οικονομικών υποχρεώσεών τους στα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν οι παράκτιοι αλιείς που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας.

Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλιείς του Σαρωνικού και συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. 

Έπειτα από την τεράστια οικολογική ρύπανση που προκάλεσε στο Σαρωνικό η διαρροή μαζούτ μετά τη βύθιση του "Αγία Ζώνη ΙΙ" τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου, οι παράκτιοι αλιείς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς δεν μπορούν να αλιεύσουν, όπως τονίζουν. 

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα πάνω από 1.500 άτομα, περίπου 250 οικογένειες όπως εξηγούν, έχουν έρθει αντιμέτωπα με τις συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας.

Το κόστος της οικολογικής ρύπανσης διαφαίνεται τόσο σε περιβαλλοντικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αφού η ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία άφησε να επεκτείνεται η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή της Σαλαμίνας δίχως άμεση παρέμβαση επί δύο ημέρες έχει επιφέρει τεράστια πλήγματα στους δήμους.

Όπως λένε μάλιστα οι ψαράδες αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα:
Πρώτο και κύριο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές που επιτρέπεται να αλιεύσουν. 
 
Δεύτερον όσοι ψαρεύουν στο Σαρωνικό δεν μπορούν να πουλήσουν το εμπόρευμα τους, καθώς ο κόσμος φοβάται να καταναλώσει τα ψάρια, έπειτα μάλιστα και από τις προειδοποιήσεις επιστημόνων που καλούσαν τους πολίτες να μην τα καταναλώσουν καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους. 

«Η κατάστασή μας είπε ότι είναι ελεγχόμενη. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια και με άλλα υπουργεία ώστε να υπάρχει άμμεση ανακούφιση. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενεργοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να δοθεί κάποια αποζημίωση προς τους αλιείς που έχουν πληγεί», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Σόμπολος, εκπρόσωπος του αλιευτικού σωματείου Αλίμου. 



Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του σωματείου στην Αίγινα τονίζει πως «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε για ψάρεμα αλλά οτι δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας». 

Ο κ. Χιώτης εξηγεί μάλιστα: «Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας. Άλλοι δεν έχουν κανένα τρόπο επιβίωσης πια. Ζητήσαμε να παγώσουν οι τρέχοντες λογαριασμοί που εκκρεμούν από το προηγούμενο εξάμηνο». 

«Αυτό που διαπίστωσα για ακόμη μία φορά είναι πως οι ίδιοι με δική τους πρωτοβουλία έπαψαν να ασκούν την αλιευτική τους δραστηριότητα παρότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τα αλιεύματα της περιοχής. Εμείς βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαρκών δειγματοληπτικών ελέγχων. Θα ενεργοποιήσουμε το ταμείο αλληλεγγύης που προβλέπεται στη θάλασσα και στην αλιεία», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου και διαβεβαίωσε ακόμη πως θα γίνουν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να διευκολυνθούν οι αλιείς με τις οικονομικές υποχρεώσεις που εκκρεμούν απέναντι στα ασφαλιστικά τους ταμεία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης