«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Στον προσωρινό ΣΜΑ θα γίνεται η διαχείριση 140 τόνων αποβλήτων ημερησίως

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα
«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας
για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Δυτικής Αττικής, σε έκταση 18 στρεμμάτων, στον οποίο θα γίνεται η διαχείριση 140 τόνων αποβλήτων ημερησίως.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις δύο μεγάλων Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.) οι οποίες είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών τους στην επίμαχη περιοχή. Οι εταιρείες ζητούσαν να μην υλοποιηθεί το επίμαχο έργο.

Κλείσιμο
Πάντως, η άδεια προσωρινής λειτουργίας του επίμαχου ΣΜΑ ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κλειστή εγκατάσταση και να λειτουργήσει μόνιμα ΣΜΑ.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθούν δυο υπουργικές αποφάσεις (η δεύτερη τροποποιεί την πρώτη) με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Αθήνας και των όμορων Δήμων στον Ελαιώνα Αττικής.
 
Οι προσφεύγουσες εταιρείες υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του επίδικου ΣΜΑ θα υποβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.
 
Η ΣΜΑ θα εγκατασταθεί σε χώρο εκτάσεως 18 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Κηφισσού, Αγίας ΄Αννης, Πέτρου Ράλλη και Ορφέως.
 
Αρχικά είχε προβλεφθεί το 2010 η κατασκευή και λειτουργία σταθμού εντός σταθερών, κλειστών κτιριακών εγκαταστάσεων, για τη διαχείριση 400 τόνων αποβλήτων την ημέρα. Όμως, η υλοποίηση αυτή του εν λόγω σχεδιασμού (δηλαδή η σύναψη σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΝΑ και Δήμου Αθηναίων) καθυστέρησε και στην συνέχεια δρομολογήθηκε (με την δεύτερη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση του 2016) προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, δυναμικότητας 140 τόνων την ημέρα. Ο όγκος των συμπιεσμένων απορριμμάτων που θα οδηγούνται από το ΣΜΑ στο ΧΥΤΑ της Φυλής θα είναι 215 κυβικά μέτρα την ημέρα. Ο κινητός ΣΜΑ θα αποτελείται από 2 μεταλλικές ταινίες μεταφοράς απορριμμάτων κλειστού τύπου, 4 ημιρυμουλκούμενα απορριμματοκιβώτια και 2 οχήματα.
 
Τώρα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου απόρριψαν με την υπ΄ αριθμ. 2220/2017 απόφασή τους, ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης των δύο επίμαχων εταιρειών που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εγκριθεί λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2020 και υπογραμμίζουν ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα «πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν και τα δύο έργα, ήτοι τόσο ο προσωρινός, κινητός ΣΜΑ όσο και ο μόνιμος, σταθερός ΣΜΑ».
 
Κατά συνέπεια, τονίζει το ΣτΕ, «αποκλείεται η συνέχιση λειτουργίας του κινητού ΣΜΑ μετά την 9.9.2020, διότι τότε θα καταλυόταν η προσωρινότητα του σχεδιαζόμενου έργου, το οποίο από τη φύση του, λόγω του κινητού χαρακτήρα των εγκαταστάσεών του, δεν μπορεί να λειτουργήσει επί μακρόν».
 
Τέλος, νόμιμες κρίθηκαν από το ΣτΕ οι παρεμβάσεις υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων δύο υπουργικών αποφάσεων τόσο του Δήμου Αθηναίων, όσο και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 και έχει ως μέλη την μητροπολιτική περιφέρεια Αττικής και όλους τους Δήμους του νομού Αττικής.
 
Σκοπός του ΕΔΣΝΑ είναι η προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, μεταφόρτωση, ανακύκλωση και γενικά η αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και η αποκατάσταση υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) εντός της Αττικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης