Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΘΕΜΑ: Λιβαδειά, ένα καλό παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΘΕΜΑ: Λιβαδειά, ένα καλό παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων

Διαβάστε το άρθρο του Αμερικανού πρεσβευτή στο protothema.gr - Ο Τζέφρι Πάιατ επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Βοιωτίας και επαινεί τη δημοτική αρχή και τους πολίτες για τη στάση τους

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΘΕΜΑ: Λιβαδειά, ένα καλό παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων
Μία από τις πιο έντονες εντυπώσεις από τον πρώτο χρόνο μου στην Αθήνα οφείλεται στην εντυπωσιακή συμπόνια που έδειξε ο ελληνικός λαός στον χειρισμό της πρόκλησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής
κρίσης.

Από αυτή την άποψη όλοι μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα από τους φιλόξενους και γενναιόδωρους κατοίκους της Λιβαδειάς.

Κλείσιμο
Τον Νοέμβριο του 2016 η Λιβαδειά έγινε η πρώτη ελληνική πόλη -εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- που φιλοξένησε πιλοτικό πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
με τίτλο «Πρόγραμμα Διαμονής και Υπηρεσιών» που έχει ήδη βοηθήσει 570 πρόσφυγες να βρουν κατοικία και αξιοπρεπή διαβίωση σε 70 διαμερίσματα στην πόλη, ενώ περιμένουν την τελική απάντηση στην αίτηση ασύλου και μετεγκατάστασης. Από αυτούς 211 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή μου στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με έναν από τους επωφελούμενους: έναν Σύρο πατέρα επτά παιδιών που ζει στη Λιβαδειά ενώ περιμένει να επανασυνδεθεί με τη σύζυγο και τον μεγαλύτερο γιο του στη Γερμανία. Ηταν γεμάτος ευγνωμοσύνη για την ευγένεια της δημάρχου κυρίας Γιώτας Πούλου προς τον ίδιο και τα παιδιά του και επαίνεσε τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Λεβαδέων (Κ.Ε.ΔΗ.Λ.) αναφερόμενος σ’ αυτούς ως μέλη της οικογένειάς του. Βλέποντας τη δήμαρχο να συνομιλεί με την οικογένεια από τη Συρία ήταν μια στιγμή ανθρώπινης ζεστασιάς που για μένα αποτύπωσε την έννοια της φιλοξενίας καλύτερα από οποιοδήποτε λεξικό. 

Εντυπωσιάστηκα από τις προσπάθειες της Κ.Ε.ΔΗ.Λ. να ενσωματώσει τους δικαιούχους του προγράμματος στην πόλη. Μαζί με Ελληνες μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα, 195 παιδιά από το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησαν το σχολείο στη Λιβαδειά στις 11 Σεπτεμβρίου και, σε στενή συνεργασία με τη ΜΚΟ Δίκτυο Συμπαράστασης για τους Πρόσφυγες, η Λιβαδειά ευαισθητοποιεί τους πολίτες της σχετικά με τους νέους γείτονες και δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης μαζί τους. Μολονότι το πρόγραμμα αυτό προσφέρει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία, δεν άκουσα κανέναν να το χρησιμοποιεί ως κίνητρο.

Αντίθετα, η δήμαρχος και οι πολίτες της Λιβαδειάς μου είπαν: «Απλώς κάνουμε το σωστό».
Είναι πράγματι το σωστό, και σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα και τις γειτονικές περιοχές προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στη Νεότερη Ιστορία. Πέρα από τη σημαντική συνολική βοήθεια στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει 72 εκατ. δολάρια στο Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων στην Ευρώπη που καλύπτει την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, καθώς και 2,8 εκατ. δολάρια στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην προσφυγική κρίση.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση προσφέροντας μια σειρά χορηγιών για να ενισχύσει τη δουλειά εξαιρετικών ελληνικών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των «Αγκαλιά» στη Μυτιλήνη, «Φάρος» και «Μετάδραση». 

Την προηγούμενη χρονιά συνεργαστήκαμε με το Impact Hub στην Αθήνα και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη διοργάνωση του Hack the Camp, ενός δημιουργικού μαραθωνίου που βοήθησε να βρεθούν πρακτικές λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αυτό τον καιρό συνεργαζόμαστε με τον οργανισμό Μέλισσα - Δίκτυο για Γυναίκες Μετανάστριες σε μια σειρά μικρού μήκους ταινιών για τη ζωή των προσφύγων. 

Στον τομέα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, η αμερικανική πρεσβεία στήριξε το έργο της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου για την παροχή μαθημάτων αγγλικής γλώσσας σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, και μέσω μιας χορηγίας 1 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Η Εκπαίδευση Ενώνει» προσφέροντας υποτροφίες σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας στην Αθήνα, το Κολέγιο Ανατόλια και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Με το πρόγραμμα αυτό 200 παιδιά προσφύγων ξεκίνησαν τις ακαδημαϊκές σπουδές τους τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Η Λιβαδειά είναι μια αρχαία πόλη της οποίας η γοητεία και η μοναδική τοποθεσία προσήλκυαν ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να επισκεφθούν ένα από τα σημαντικότερα μαντεία του αρχαίου κόσμου προκειμένου να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του παρόντος και να βελτιώσουν τις μελλοντικές προοπτικές τους. Και όπως βλέπουμε τις εγκαταστάσεις ασύλου στην Ελλάδα και τον κόσμο να δέχονται δύο και τρεις φορές τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν, νιώθω ανακούφιση που οι κάτοικοι της Λιβαδειάς συνεχίζουν την αρχαία παράδοση βοηθώντας εκατοντάδες ανθρώπους ξεριζωμένους από τον πόλεμο και το χάος να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό ακριβώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου προέτρεψα τους Ευρωπαίους ομολόγους μου να έρθουν εδώ και να δουν από κοντά το παράδειγμα της Λιβαδειάς.

Συγχαίρω τη δήμαρχο κυρία Πούλου, την Κ.Ε.ΔΗ.Λ., την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες και τους κατοίκους της Λιβαδειάς για την πρωτοποριακή ανθρωπιστική προσφορά τους και προσβλέπω στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης