Το πετρέλαιο και η ολιγωρία της κυβέρνησης καταστρέφουν το Σαρωνικό

Το πετρέλαιο και η ολιγωρία της κυβέρνησης καταστρέφουν το Σαρωνικό

Με πέντε μέρες καθυστέρηση ο Κουρουμπλής έκανε αυτοψία με σκάφος του Λιμενικού - Κριτική ακόμη και από την «Αυγή» που ζητά εξηγήσεις από τις Αρχές - Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού: Υπερήλικο και γεμάτο μπαλώματα το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Το πετρέλαιο και η ολιγωρία της κυβέρνησης καταστρέφουν το Σαρωνικό
Σε περιβαλλοντικό εφιάλτη εξελίσσεται η ρύπανση από τη διαρροή πετρελαίου η οποία προκλήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής όταν βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης στη Σαλαμίνα το ηλικίας 45 ετών δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη  ΙΙ».
 
Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμος για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιας έκτασης περιστατικό. Σαν λερναία Ύδρα η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό
έχει «βγάλει πολλά κεφάλια» με αποτέλεσμα τα συνεργεία απορρύπανσης ναι μεν να έχουν περιορίσει ένα μεγάλο μέρος της, όμως εκείνη «πολλαπλασιάζεται» αφού αποκόπτονται συνεχώς κομμάτια της, με αποτέλεσμα να έχει μολύνει τις ακτές της Αττικής. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί «επειδή το φορτίο ήταν βαρύ πετρέλαιο, η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να κινείται και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να εμφανίζεται ξαφνικά».
Κλείσιμο
 
Μετά τη Σαλαμίνα, Φρεαττύδα, Φάληρο η ρύπανση έ
φτασε και στη Γλυφάδα και ένα κομμάτι της πετρελαιοκηλίδας φθάνει στη Βούλα.
 Όπως λένε από τη δημοτική αρχή το πετρέλαιο έχει καλύψει μια έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων ανοιχτά του ΠΙΚΠΑ αλλά λόγω των ανέμων δεν έφτασε, ευτυχώς, στην παραλία. Ο δήμος Βούλας τις βραδινές ώρες της Τετάρτης σήκωσε drone προκειμένου να ελέγξει αν το μαζούτ απειλεί τις ακτές της περιοχής διαπιστώνοντας έτσι ότι πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ. 

Γι' αυτό το λόγο ο Δήμος με δίκη του πρωτοβουλία σε συνεργασία με ειδική τεχνική εταιρεία θα ρίξει πλωτό φράγμα τριών χιλιομέτρων προκειμένου να μην διαφύγει το πετρέλαιο προς τις ακτές της Βούλας. 

Να σημειωθεί πως η επιχείρηση γίνεται με έξοδα του δήμου και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα διεκδικηθεί από την ασφάλεια του δεξαμενόπλοιου που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σαρωνικό. 

Την ίδια ώρα μετά από πέντε ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο, αποφάσισε να κάνει επικοινωνιακό σόου το πρωί της Πέμπτης με σκάφος του Λιμενικού που έπλευσε στο σημείο της πετρελαιοκηλίδας.





Ερωτήματα για το αξιόπλοο
Ερωτήματα για το κατά πόσο ήταν αξιόπλοο το δεξαμενόπλοιο θέτει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με ανακοίνωσή της ενώ επισημαίνει ότι στο πλοίο επέβαιναν μόνο δύο μέλη του πληρώματος αντί για 11: «Τεράστια και αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργεί η βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» της Ναυτιλιακής εταιρίας του Θ. Κουντούρη το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά. Το πλοίο απέπλευσε έμφορτο τις πρωινές ώρες της 10/9/2017 από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Στο πλοίο φέρονται να επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11. Οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από ρυμουλκό που είχε προσεγγίσει την περιοχή βύθισης του πλοίου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες» και προσθέτει: «Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το πλοίο ήταν κατασκευής του 1972 χωρητικότητας 3205 τόνων. Υπερήλικο το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ενώ σύμφωνα με διάφορες αναφορές και καταγγελίες, στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες!!!».



Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σχετικά με τη βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!

Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!

Ταυτόχρονα οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με τη μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.


 
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Ναυτιλίας, η κατάσταση λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί ανεξέλικτη. Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο παροχής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA» (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη. Από το πρωί δραστηριοποιείται στην θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων. Διαθέτει δε ραντάρ που εντοπίζει πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση έως και 20.000 χιλιόμετρα, ενώ κάθε  τρεις μήνες έρχεται στην Ελλάδα και πραγματοποιεί ασκήσεις.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.
 
Το πλοίο ανήκει στον εφοπλιστή Θεόδωρο Κουντούρη, ο οποίος έχει ακόμη παρόμοιο δεξαμενόπλοιο που είναι παροπλισμένο στην Ελευσίνα. Η δικηγόρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρεία» του δεξαμενόπλοιου έδωσε το «παρών» χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρεία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρεία απορρύπανσης.
 
Υπογράμμισε δε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη η σύμβαση των πλοιοκτητών με τον Όμιλο Σπανόπουλου. Επίσης, η κυρία Σφαέλου υποστήριξε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι θα έκανε ένα δρομολόγιο ρουτίνας ανεφοδιάζοντας άλλα σκάφη, ότι όλα του τα πιστοποιητικά ήταν σε ισχύ και ότι είναι ασφαλισμένο για ζημίες έναντι τρίτων μέχρι του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της προανάκρισης θα εξετάσουν όλα τα έγγραφα. Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου ο οποίος συνελήφθη αρχικώς αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα έως ότου ολοκληρωθεί η προανάκριση.

  
 
Σφραγίστηκε το ναυάγιο

Ο  εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης «Όμιλος Επιχειρήσεων Σπανόπουλος» Μιχάλης Σπανόπουλος επεσήμανε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων. Είπε ότι το έργο που έχει αναλάβει η εταιρίεα του είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήδη έχει αναθέσει υπεργολαβικά επιχειρήσεις σε έξι άλλες εταιρίες. Όπως τόνισε, «το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει καθίσει σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας».

Ο κ. Σπανόπουλος σημείωσε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη, αλλά ο συντονισμός εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι πάρα πολύ καλός. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα όλων των επιχειρήσεων θα είναι θετικό. Δεσμεύτηκε απέναντι στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την ηγεσία του υπουργείου, ότι σε περίπου 20 ημέρες οι ακτές στη Σαλαμίνας θα είναι πιο καθαρές από ό,τι ήταν πριν από το ναυάγιο. Όπως είπε, είναι υποχρέωση της εταιρείας να καθαριστούν οι ακτές και η εταιρεία θα τις καθαρίσει.



   
Στη Βουλή η τεράστια οικολογική καταστροφή
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το ΥΝΑ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
 
Όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει τις προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα συνυπογραφεί πρακτικό καλής παράδοσης των ακτών μεταξύ των ΟΤΑ, του Λιμεναρχείου Πειραιά και της εταιρείας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.



Στις 11:00, με πρωτοβουλία του Υπουργείου, θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές Α' και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενώ στις 13:00 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου. 

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.



Εξηγήσεις ζητά η «Αυγή» 
Την ίδια ώρα ακόμα και η «Αυγή» η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικότερα των συναρμόδιων υπουργείων για την καταστροφή του Σαρωνικού.

Η κριτική ασκείται, μάλιστα, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ζητούνται μέτρα και ευθύνες» για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Η εφημερίδα τονίζει συγκεκριμένα ότι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις αρχές.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται μεν η εκδοχή «από επίσημα χείλη ότι μεγάλο μέρος της πετρελαιοκηλίδας κινούνταν υποβρυχίως με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή από τα εναέρια μέσα» αλλά συμπληρώνεται και από «μαρτυρίες κατοίκων που αδυνατούσαν να κατανοήσουν αυτή την εξήγηση λέγοντας ότι έβλεπαν με γυμνό μάτι το πετρέλαιο στη θάλασσα από τα σπίτια τους».

Δείτε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»:



Πρώην πρύτανης ΕΜΠ για την καταστροφή στον Σαρωνικό: Το υπουργείο Ναυτιλίας ολιγώρησε
Την ολιγωρία του υπουργείου Ναυτιλίας που άργησε να αντιδράσει στην βύθιση του δεξαμενόπλοιου, δείχνει ως υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης. 

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όταν το πετρέλαιο πηγαίνει σε αμμώδεις παραλίες, οι διαδικασίες απορρύπανσης παίρνουν πάρα πολύ καιρό γιατί το μαζούτ παραμένει στο πορώδες της άμμου και αυτού του είδους η ρύπανση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, εξήγησε ο κύριος Μουτζούρης, μιλώντας στον Σκάι.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ατύχημα αυτό καθεαυτό, επισημαίνοντας πως «είχαμε ένα ατύχημα, υπό ιδεατές συνθήκες». Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, είπε πως το δεξαμενόπλοιο ήταν «στα 500 μέτρα από την Ψυττάλεια, όπου υπάρχουν δύο σταθμοί κατάλληλα εξοπλισμένοι, οι ποσότητες πετρελαίου που βγήκαν δεν ήταν τεράστιες, ο καιρός ήταν καλός».

«Από το 2002 υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, υπήρξε όμως ολιγωρία και τίποτα δεν λειτούργησε», είπε ξεκάθαρα. 

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν ήταν εδώ και προσπαθούσε εκ του μακρόθεν να ενημερωθεί. Ολιγώρησε, δεν αντέδρασε και ήταν το αρμόδιο υπουργείο, τόνισε ο πρώην πρύτανης. 

«Πρέπει να καθαριστούν οι ακτές και αυτό θα πάρει χρόνο, μην καλλιεργούμε προσδοκίες. Οι χειμερινοί κολυμβητές θα έχουν πρόβλημα, για τους θερινούς θα δούμε», είπε χαρακτηριστικά.  



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης