PROTOTHEMA

Ελλάδα

Καταγγέλλουν «αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους»

Αναπληρωτές καθηγητές στο Ρέθυμνο: Μισθός 800 ευρώ και γκαρσονιέρες με ενοίκιο 400 ευρώ!

Αναπληρωτές καθηγητές στο Ρέθυμνο: Μισθός 800 ευρώ και γκαρσονιέρες με ενοίκιο 400 ευρώ!

Σύμφωνα με τους καθηγητές, μόνιμους αλλά και αναπληρωτές: «Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ' επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης»

Πολύ υψηλό έως απαγορευτικό είναι σύμφωνα με την ΕΛΜΕ το κόστος διαβίωσης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στο Ρέθυμνο.


Η ΕΛΜΕ ζητεί από την κεντρική πολιτεία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβουν, βρίσκοντας «άμεσα λύσεις αξιοπρέπειας όπως οφείλουν».

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι στο Ρέθυμνο, τα τελευταία κυρίως χρόνια, το ζήτημα της εύρεσης κατοικίας έχει μετατραπεί σε σύγχρονο σισύφειο άγος. «Αποτελεί πια ένα πιεστικό πρόβλημα στο οποίο πολιτεία και δήμος πρέπει να παρέμβουν». 

Σύμφωνα με τους καθηγητές, μόνιμους αλλά και αναπληρωτές: «Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ' επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης των λίγων εναπομεινάντων κατοικιών με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους». Καταγγέλλουν παράλληλα, ότι δεν λείπουν και οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των ιδιοκτητών όπως ενοικιάσεις για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, με αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ και έτσι έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όχι μόνο.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επισημανθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως η κατάσταση να έχει αλλάξει για τους εκπαιδευτικούς γεγονός που επισήμανε ο Ανδρέας Ταξάκης διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας τα προβλήματα οικογενειών εκπαιδευτικών, ακόμα και μητέρων που καλούνται να πάρουν τα παιδιά τους και να ψάχνουν για σπίτι την ίδια ώρα που τα παιδιά τους πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο τους. «Υπάρχουν ανθρώπινα δράματα που μας συγκλονίζουν όλους και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πρέπει όμως το πρόβλημα να λυθεί και η πλέον οριστική λύση είναι αυτή των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ρωτά πώς μπορεί άραγε να επιβιώσει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός με μισθό 700 - 800 ευρώ όταν για μία γκαρσονιέρα το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ την ίδια ώρα που υπάρχουν και περιπτώσεις εκπαιδευτικών με οικογένεια που αναπόφευκτα αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια. 

«Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι νέοι γιατροί, οι φοιτητές είναι κομμάτι της πόλης και το ακριβό, πλέον, κόστος διαβίωσης μαζί με τα υψηλά ενοίκια κάνουν τη διαμονή τους απαγορευτική με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πόλη μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει η ΕΛΜΕ η οποία την Τετάρτη 13/09 στις 17.00 στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16) καλεί εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο ώστε να ξεκινήσει διάλογος για προτάσεις δράσεων και κινητοποιήσεις με στόχο την αξιοπρεπή επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που έχει άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία και των σχολείων.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ένας ΔΥ15/09/201720:30

Δεν είναι σημερινό πρόβλημα τα μεγάλα ενοίκια σε ορισμένες περιοχές τουριστικές , όπως Κρήτη, Σαντορίνη κλπ. αλλά συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, της ηπειρωτικής Ελλάδας χρόνια τώρα. Διορίστηκα στην Κοζάνη το 1980. Μισθός 9600 καθαρά. Εψαξα για ενοίκιο μέσα στην πόλη. Δυαράκια 11500. Γκαρσονιέρες τότε δεν υπήρχαν , ή δεν ήταν διαθέσιμες . Στην αρχή πήγα να φύγω, να μην αποδεχθώ τον διορισμό και το ανακοίνωσα στην Διεύθυνση. Κάποιος μου είπε να ψάξω και στα γύρω χωριά. Βρήκα ένα πέρα από το γήπεδο, έξω από την πόλη με 7500. Κάθησα δυο χρόνια. Ευτυχώς που είχα καλή σπιτονοικοκυρά και μου έφερνε πολύ συχνά ένα πιάτο φαγητό , και τον επόμενο χρόνο με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα πεντοχίλιαρο αύξηση , γιατί μέχρι τότε οι δημόσιοι λιμοκτονούσαν . Τώρα θα απορείτε γιατί τόσο μεγάλα ενοίκια στην Κοζάνη, στην Πτολεμαδα. Aπλά σχεδόν όλοι εργάζονται στην ΔΕΗ με κάτι μισθούς που τότε ήταν τετραπλάσιοι από του ΔΥ. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και τώρα. Ακόμη από συναδέλφους που νοίκιαζαν τότε σε πολυκατοικίες μαθαίναμε πως το χειμώνα υπέφεραν από το κρύο , γιατί δεν έβαζαν πετρέλαιο για την κεντρική θέρμανση, όλοι είχαν θερμαντικά σώματα , υπάλληλοι της ΔΕΗ , με σχεδόν τζάμπα ρεύμα, και οι άλλοι μέσα σε σπίτια ψυγεία με μείον οκτώ και είκοσι το χειμώνα. Ακόμη και στα κοτέτσια είχαν θερμαντικά σώματα για να γεννάνε οι κότες, και μερικοί και στα γκαράζ των αυτοκινήτων για να είναι ζεστό το κάθισμα , και να παίρνει εύκολα μπροστά το πρωί .Και δεν είναι υπερβολή το έζησα, αυτή είναι η αλήθεια. ΥΓ. Να αναφέρω μόνο το όνομα της Σπιτονικοκοιράς και του άνδρα της , γεροντάκια τότε, η Ανθή με τον Λευτέρη. Απο το υστέρημα έδιναν , να είναι καλά εκεί που τώρα βρίσκονται.

Απάντηση
ρε ουστ15/09/201713:41

καλομαθανε οι τουρκογυφτοι με το airbnb και κοιτανε να αρπαξουν και το τελευταιο μαυρο ευρω. μια ζωη παρτακηδες χασικληδες ψηφιζαν επι δεκαετιες τον καθε μπλε/κοκκινο/πρασινο πολακη για να κανουν τις λαμογιες τους. πιο σιχαμενο μερος στην ελλαδα δεν υπαρχει. κλειστε τα σχολεια, τα ζωα δε τα χρειαζονται. κλειστε και τα νοσοκομεια, εχουν κτηνιατρους. σιχαμενη φαρα

Απάντηση
parepareparepare15/09/201710:28

exo enan kado skoupidion ton noikiazo 50 euro thl:6666999992766521203994934929293 ftou kai bgeno mpouaxaxaaxaxaxaaaxaaxaaxxaa.....................................

Απάντηση
Έλεος13/09/201717:00

Συγνώμη κιόλας αλλά στο ε3ωτερικό ενικοιάζουν σπίτια με 5 υπνοδωμάτια και πληρώνεις 900 το υπνοδωμάτιο σου ενώ ο μσθός σου είναι 1600 ευρώ+ τους λογαρισμού+τα λεωφορεία + τα είδη πρώτης ανάγκης.Όχι και να γκρινιάζουν οι έλληνες για ακρίβεια. Με 400 ευρώ ζεις μία χαρά στην Ελλάδα όταν οι πιπεριές έχουνε 1 ευρώ το κιλό και όχι η μία.Έκτός εαν θέλεις να μου είσαι με ένα καφέ στο χέρι ολημερής μετά τις 3,5 ώρες δουλειάς.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία