Συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό: Ιδιοκτησιακό, ωράριο και πληρωμές από ΕΟΠΥΥ στην ατζέντα

Συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό: Ιδιοκτησιακό, ωράριο και πληρωμές από ΕΟΠΥΥ στην ατζέντα

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η απόφαση για την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς επιβλήθηκε από τους θεσμούς, αλλά δεν «περπάτησε» λόγω έλλειψης επενδυτών

Συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό: Ιδιοκτησιακό, ωράριο και πληρωμές από ΕΟΠΥΥ στην ατζέντα
Μια σειρά από μείζονα θέματα για τον κλάδο των φαρμακοποιών συζητήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη διάρκεια συνάντησης του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην Αριστοτέλους, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να κάνουν λόγο για «κλίμα κατανόησης» προς τον κλάδο.
 
Το ιδιοκτησιακό ζήτημα και ειδικότερα οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την  υπουργική απόφαση, η οποία έδινε το «πράσινο φως» για ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, αποτέλεσαν το πρώτο θέμα της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο υπουργός Υγείας,
Ανδρέας Ξανθός
Κλείσιμο
παραδέχθηκε ότι η απόφαση  αυτή επιβλήθηκε στη χώρα μας και «δεν περπάτησε διότι δεν προσέλκυσε επενδυτές». 

Από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην
Ελλάδα  το μοντέλο της Γερμανίας όπου το 51% του φαρμακείου το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έθεσε και το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επισημαίνοντας πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές  ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση  κανόνων στην χονδρική τιμή δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά.
 
Ο υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει  πρόβλημα στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή ενώ οι φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν πώς  η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό  χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο τη φαρμακοβιομηχανία .
 
Για το θέμα του ωραρίου ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων  και την αναρχία που επικρατεί  και τόνισε πως «πρέπει να  δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας  και βελτίωσης της εξυπηρέτησης  του κοινού».
 
Για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ  ζήτησε να διασφαλισθεί  η απόδοση τους εντός των συμβατικών  υποχρεώσεων, ενώ για τα αναλώσιμα υλικά διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης