Δρ. Ντέιβιντ Χόρνερ: «Η αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ισχυρή και πλούσια»

Στη «συνολική φοιτητική εμπειρία» εστιάζει η φιλοσοφία της διδασκαλίας στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το οποίο προσφέρει εκπαίδευση γεμάτη εφόδια ζωής, επιλέγοντας προσεκτικά καθηγητές-μέντορες και έχοντας πλούσια κοινωνική δράση

«Η κεντρική εκπαιδευτική φιλοσοφία του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι δομημένη στην αμερικανική παράδοση των θεωρητικών επιστημών, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων στους φοιτητές που θα τους συνοδεύσουν σε όλη τους τη ζωή», επισημαίνει στο «business stories» ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. Ντέιβιντ Χόρνερ, αναλύοντας τη φιλοσοφία που το διέπει σύμφωνα με τον ιστορικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και την αποστολή του. 

Ο κ. Χόρνερ εστιάζει και στο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών. «Επί σειρά δεκαετιών φοιτητές από ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια συμπληρώνουν τις σπουδές τους παρακολουθώντας μαθήματα ή λαμβάνοντας ένα δεύτερο πτυχίο από το Deree», τονίζει. 


Ποια είναι η εκπαιδευτική φιλοσοφία που διέπει το Deree – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος;

Η κεντρική εκπαιδευτική φιλοσοφία του Deree είναι δομημένη στην αμερικανική παράδοση των θεωρητικών επιστημών, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων στους φοιτητές που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή (για παράδειγμα: η ικανότητα για κριτική σκέψη, η ικανότητα να εκφράζουν τις σκέψεις τους με σαφήνεια και πειθώ – προφορικά, γραπτά, με τη χρήση διάφορων μέσων, η ικανότητα να συνεργάζονται αποτελεσματικά με άλλους, η ικανότητα για δια βίου μάθηση). Αυτές οι ικανότητες καλλιεργούνται τόσο μέσα από την ακαδημαϊκή μελέτη (ιδίως στις θεωρητικές επιστήμες, στις τέχνες, και τις κοινωνικές επιστήμες), όσο και έξω από την τάξη (π.χ. μέσω του αθλητισμού, των ακαδημαϊκών ομίλων και των συλλόγων, τη συνέλευση των φοιτητών, τη ζωή στις εστίες, τη μάθηση μέσα από την κοινωνική δράση, την πρακτική άσκηση, τη φοίτηση στο πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, το λεγόμενο «Study Abroad»). Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων συγκροτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε «συνολική φοιτητική εμπειρία». To Deree ειδικεύεται στην παροχή αυτής της «εμπειρίας», όμως η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εκτεταμένους πόρους, ιδίως προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εγκαταστάσεις στο campus – και είναι το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που τα διαθέτει. Η εκπλήρωση αυτής της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας είναι και η φιλοσοφία που διέπει το Deree, σύμφωνα προς τον ιστορικό μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα και αποστολή.  

Πώς έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών μέχρι σήμερα; Τι προσφέρει στους νέους που επιλέγουν να συνδυάσουν τις σπουδές τους;

Επί σειρά δεκαετιών, φοιτητές από ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια συμπληρώνουν τις σπουδές τους παρακολουθώντας μαθήματα ή λαμβάνοντας ένα δεύτερο πτυχίο από το Deree. Τα τελευταία πέντε χρόνια εδραιώσαμε και αναπτύξαμε ένα εκτενέστερο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει 40 «πιστοποιημένες υποειδικότητες» – εξειδικευμένους κύκλους σπουδών πέντε μαθημάτων, σχεδιασμένων να συμπληρώσουν διάφορα πεδία μελέτης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Δημοφιλείς συνδυασμοί είναι τα Νομικά ή οι Πολυτεχνικές ειδικότητες από τα ελληνικά ΑΕΙ με Χρηματοοικονομικά ή Μanagement στο Deree. Έχουμε επίσης περιπτώσεις φοιτητών που επιλέγουν δημιουργικούς συνδυασμούς όπως Ιατρική στο ελληνικό πανεπιστήμιο με Εικαστικές Τέχνες ή Ιστορία της Τέχνης στο Deree. Οι φοιτητές του Προγράμματος Παράλληλων Σπουδών βελτιώνουν τις γνώσεις τους στα αγγλικά (όλα τα μαθήματα στο Deree διδάσκονται στα αγγλικά ενώ έχουμε εγγεγραμμένους εκατοντάδες φοιτητές των οποίων μητρική γλώσσα είναι η αγγλική), και πολλοί αξιοποιούν ευκαιρίες όπως πρακτική άσκηση σε διεθνείς οργανισμούς στο εξωτερικό και φοίτηση για κάποιο διάστημα σε διακεκριμένα πανεπιστήμια όπως το Cornell, το Emory και το Stanford. Όλα τα παραπάνω κάνουν τους φοιτητές ιδιαίτερα θελκτικούς στους υποψήφιους εργοδότες, επιπλέον της εγγενούς αξίας των ίδιων των εκπαιδευτικών εμπειριών. Πιο πρόσφατα προσθέσαμε το Πρόγραμμα Yπότροφων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και έλκει στο Deree μερικούς από τους πλέον άριστους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων.              
Το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, πάνω από 500 φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Deree. Είναι άξιο ενδιαφέροντος ότι πρόκειται σχεδόν για τον ίδιο αριθμό με αυτόν των εισερχόμενων φοιτητών του προγράμματος Study Abroad, από 150 διεθνή, κυρίως αμερικανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι γράφτηκαν στο Deree. Αυτό το μείγμα από παραδοσιακούς φοιτητές, «παράλληλους» φοιτητές και εισερχόμενους φοιτητές του προγράμματος Study Abroad είναι ένα από τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του Deree.      




Με ποιους τρόπους το πρόγραμμα υποτροφιών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος βοηθά τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Τη χρονιά που ξεκίνησα στο Deree (2008), λιγότερο από το 10% των προπτυχιακών φοιτητών είχαν λάβει κάποιας μορφής οικονομική στήριξη (με οικονομικά ή ακαδημαϊκά κριτήρια). Το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, 46% των προπτυχιακών φοιτητών έλαβαν αυτού του είδους τη βοήθεια. Το συνολικό μας πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προβλέπει επίσης ευκαιρίες εργασίας εντός του campus, ώστε οι φοιτητές να εξασφαλίζουν ταυτόχρονα οικονομική βοήθεια και εργασιακή εμπειρία. Για πολλούς φοιτητές και οικογένειες που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ποιοτικής εκπαίδευσης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, αυτοί οι πόροι παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο να μπορεί κανείς να σπουδάσει στο Deree. Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένας ακαδημαϊκά ικανός φοιτητής δεν θα αποκλείεται από το Deree απλά και μόνο επειδή στερείται οικονομικών πόρων.     


Ποιο ακαδημαϊκό μοντέλο εφαρμόζεται στις διδακτικές μεθόδους του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και πώς αλληλεπιδρούν η αμερικανική με την ελληνική κουλτούρα;

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ΑCG) έχει τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες: το Pierce (το Γυμνάσιο-Λύκειο που αριθμεί 1.400 μαθητές), το Deree (με περισσότερους από 3.000 προπτυχιακούς και 200 μεταπτυχιακούς φοιτητές), το Alba (με περισσότερους από 500 μεταπτυχιακούς φοιτητές στο κομμάτι του business και εκατοντάδες φοιτητές-ανώτατα στελέχη). Κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα του ACG έχει ένα διακριτό εκπαιδευτικό μοντέλο. Το Pierce προσφέρει το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα και το International Baccalaureate Diploma Program, στο οποίο ενσωματώνονται οι αμερικανικές εκπαιδευτικές μέθοδοι (για παράδειγμα, η ολιστική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από ακαδημαϊκές και εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες). Το Deree, όπως αναφέραμε ήδη, είναι δομημένο σύμφωνα με το αμερικανικό εκπαιδευτικό μοντέλο με ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς και επιλεγμένα επαγγελματικά γνωστικά αντικείμενα όπως Βusiness και Πληροφορική, και τις Καλές και Παραστατικές Τέχνες. Το Alba ακολουθεί το μοντέλο ενός αμερικανικού ιδρύματος που προσφέρει μεταπτυχιακή επιχειρηματική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση για ανώτατα στελέχη, δίνοντας έμφαση στην επέκταση και εφαρμογή της γνώσης μέσω έρευνας του ακαδημαϊκού προσωπικού. Το προφίλ των διδασκόντων που αναζητούμε και οι τρόποι με τους οποίους η ελληνική και η αμερικανική κουλτούρα αλληλεπιδρούν σε κάθε βαθμίδα είναι επίσης διακριτοί. Καθώς ανεβαίνει κανείς τις «εκπαιδευτικές βαθμίδες» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce – Deree – Alba), η ερευνητική πείρα γίνεται όλο και πιο σημαντική, αν και οι διδάσκοντες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος –σε όλες τις βαθμίδες του– απασχολούνται με κάποια υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τους καθηγητές και των τριών βαθμίδων είναι το πάθος για διδασκαλία· αναζητούμε δασκάλους που θέλουν με ζέση να γίνουν μέντορες για τους φοιτητές μας, όχι απλά να μοιράζουν γνώση. Στην πλειονότητά του, το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από Έλληνες, αλλά στην περίπτωση του Deree και του Alba, έχουν σπουδάσει εκτός Ελλάδας – κυρίως στην Αμερική. Αυτό ισχύει επίσης και για ένα μεγάλο μέρος των καθηγητών του Pierce. Αν προσθέσετε στο μωσαϊκό αυτής της εκπαιδευτικής κοινότητας φοιτητές από 70 χώρες πλην της Ελλάδας, η αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος –ελληνικού, αμερικανικού και άλλων– είναι ισχυρή και πλούσια. 

Πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση των πτυχίων του Deree και της αγοράς εργασίας, και ποιες είναι οι ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους τόσο ακαδημαϊκά, όσο και επαγγελματικά;

Στη βασισμένη στη γνώση οικονομία του 21ου αιώνα, και με τη δυσκολία των νέων να βρουν εργασία μετά την αποφοίτηση (όχι μόνο στην Ελλάδα), η σύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκών σπουδών και της αγοράς εργασίας έχει εύλογα γίνει αντικείμενο μείζονος προβληματισμού. Το Deree, με την εκπαιδευτική του συνεισφορά, ήταν ανέκαθεν κοντά στην αγορά. Για παράδειγμα, εντάξαμε στο πρόγραμμά μας σπουδές Μάρκετινγκ και Πληροφορικής χρόνια πριν. Πιο πρόσφατα, εντάξαμε και τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (Healthcare Management) ως ένα νέο γνωστικό αντικείμενο στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι ευκαιρίες που προσφέρουμε στους φοιτητές μας εκτείνονται πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας. Φιλοξενούμε συχνά στο campus ηγετικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα, ώστε να τους φέρουμε σε επαφή με τους φοιτητές μας ενώ στέλνουμε και τους φοιτητές ως ασκούμενους και μαθητευόμενους σε εταιρείες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, φοιτητές του Deree απασχολήθηκαν σε 396 θέσεις ως μαθητευόμενοι, ασκούμενοι ή εντός του campus, σε σύνολο 75 οργανισμών. Ένας τρόπος να παρακολουθήσουμε την ισχύ της σύνδεσης μεταξύ των πτυχίων του Deree και της αγοράς εργασίας, είναι καταγράφοντας την επιτυχία των αποφοίτων του Deree αμέσως μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Την τελευταία τετραετία, μόνο 12-18% αναζητούσαν ακόμη εργασία έξι μήνες μετά την αποφοίτησή τους. Αυτή η κλίμακα είναι παρόμοια με αυτή που θα βρείτε για αποφοίτους πανεπιστημίων σε σχετικά ισχυρές εθνικές οικονομίες με χαμηλή ανεργία (για παράδειγμα στις ΗΠΑ).

Ποια θεωρείτε πλεονεκτήματα του Deree αναφορικά με τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει στους αποφοίτους του; 

Έχω ήδη αναφέρει πολλά: διά βίου δεξιότητες που αποκτήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από την προσέγγιση θεωρητικών σπουδών και ολιστικής ανάπτυξης, η οποία προσφέρει το υπόβαθρο για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη σε όλη τη διάρκεια της ζωής των αποφοίτων μας· ευκαιρίες πρακτικής άσκησης/μαθητείας και φοίτησης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Study Abroad, οι οποίες εκθέτουν τους αποφοίτους μας σε διεθνείς εκπαιδευτικές μεθόδους. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το δίκτυό μας από 54.000 αποφοίτους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά βοηθητική δυνητική πηγή τόσο για αρχική απασχόληση, όσο και για διά βίου δικτύωση. Και όλα αυτά με κόστος (δίδακτρα και λοιπά έξοδα) ένα κλάσμα του ποσού που οι φοιτητές θα πλήρωναν για εκπαίδευση εφάμιλλης ποιότητας στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και πολλές φορές λέω ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η καλύτερη εκπαιδευτική αξία στον κόσμο, και αν οι ελληνικές οικογένειες κατανοούσαν πλήρως τι τους προσφέρεται εδώ, θα σχημάτιζαν ουρές για να γράψουν τα παιδιά τους από την κύρια πύλη μας στην Αγία Παρασκευή μέχρι την πλατεία Συντάγματος!

Πείτε μας λίγα λόγια για πρόγραμμα υποτροφιών «Education Unites: From Camp to Campus» για τους πρόσφυγες και τη συμβολή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε αυτό. 

Το πρόγραμμα «Education Unites: From Camp to Campus» είναι μία πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στο να βοηθήσει μερικούς από τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Τον συντονισμό της πρωτοβουλίας έχουν αναλάβει τρία αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα – το Anatolia/American College of Thessaloniki (ACT), η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στην Αθήνα. Για τον πρώτο χρόνο, αναμένουμε να εξυπηρετήσουμε 200 πρόσφυγες, 100 στην Αθήνα, στο Deree, και από 50 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και στο Anatolia. Οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέξουν μαθήματα από οποιοδήποτε από τα γνωστικά μας αντικείμενα, όμως περιμένουμε ότι πολλοί θα αξιοποιήσουν τα μαθήματα αγγλικής γλώσσας. Τα έξοδα του προγράμματος έχουν αναλάβει εξολοκλήρου η αμερικανική πρεσβεία και τα τρία ιδρύματα, και ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να συνδράμουν τους πρόσφυγες να μεταβούν όπου τους οδηγήσει το μέλλον τους. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr