Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στα χωριά της μειονότητας στην Αλβανία

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στα χωριά της μειονότητας στην Αλβανία

Την επιχείρηση συνδράμουν δύο ελληνικά καναντέρ - Τεράστια οικολογική καταστροφή - Οι άνεμοι εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες  και οι φωτιές απειλούν τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στα χωριά της μειονότητας στην Αλβανία
Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Αλβανία
, όπου για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών δίνουν μάχη με τις φλόγες. Από το πρωί της Παρασκευής, την προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν δύο καναντέρ που έφυγαν από την βάση της Θεσσαλονίκης, μετά το αίτημα των Τιράνων προς την ΕΕ για βοήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές πλησίον ελληνικών μειονοτικών χωριών των δήμων Δρόπολης και Φοινίκης στην Αλβανία. Οι άνεμοι που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες συνέβαλαν στην αναζωπύρωση εστιών φωτιάς στην Κάτω Δρόπολη απειλώντας τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες. Σε κίνδυνο βρέθηκαν οι ιεροί ναοί των δύο χωριών.

Κλείσιμο
Λόγω των ισχυρών ανέμων, σε κίνδυνο βρίσκεται και το χωριό Δρόβιανη στο Δήμο Φοινίκης. Η πυρκαγιά καίει τα πάντα στα όρια των κατοικιών του χωριού ενώ κατευθύνεται -μέσω δασικής περιοχής- προς τα χωριά Βουλιαράτες, Βόδριστα και Κρά, που ανήκουν στο Δήμο Δρόπολης. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (δυτικά της Κακαβιάς).

Σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται δύο σπίτια, ένας παλιός ναός και μια αποθήκη στο χωριό Γράψη της Κάτω Δρόπολης. Στο ίδιο χωριό κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τριών ηλικιωμένων. Μερικά άλλα εκκλησάκια χτισμένα κατά παράδοση έξω από τα χωριά, καταστράφηκαν ενώ κινδύνεψαν δέκα άλλα χωριά στους δύο δήμους.

Σημαντικότατη είναι ωστόσο η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, βοσκοτόπια και εκτάσεις με χαμόδεντρα.
 
Οι δήμαρχοι των ελληνικών μειονοτικών δήμων εκτιμούν πως οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών.
 
Στο δήμο Φοινίκης έχει συντελεστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου "Γαλάζιο Μάτι" έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές, χωρίς όμως ακόμη να έχουν μια σαφή εικόνα. 





Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά πάντως ο ιστότοπος himara.gr η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης είναι ελλιπής καθώς έχει στείλει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες. Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει πως οι τοπικές αρχές από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με τον πρόξενο Αργυροκάστρου Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου. 









«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. 




 
«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο υπουργός.




















 Δείτε βίντεο: Αλβανία: Πύρινος εφιάλτης για τα χωριά της ελληνικής μειονότητας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης